Στην Αυλή της Δονούσας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγχρονη μαγειρική αντίληψη και γόνιμες προσπάθειες δημιουργικής κουζίνας στο άγονο νησί των Μικρών Κυκλάδων.

Η θέση: Σε ένα από τα ωραιότερα μπαλκόνια της Δονούσας, που αγναντεύει τη θάλασσα και το λιμανάκι του Σταυρού. Θα φτάσετε με τα πόδια – οι αποστάσεις έτσι κι αλλιώς μέσα στο χωριό είναι μικρές.

Η ατμόσφαιρα: Είναι η αυλή του πατρικού σπιτιού της οικογένειας Δούμουρα, μοιρασμένη σε δύο επίπεδα, λιτή και στολισμένη διακριτικά με βασιλικούς, λουλούδια, μικρά δέντρα και καλαμωτές πέργκολες. Οικείο περιβάλλον με ένα touch κομψότητας. Το μεσημέρι το σκηνικό επιτρέπει και μαγιό. Τα βράδια η σικάτη αύρα του κάνει τους περισσότερους να έρχονται καλοντυμένοι.

Στην Αυλή της Δονούσας-1

Το φαγητό: Με προτεραιότητα τις καλές πρώτες ύλες και τα ελληνικά προϊόντα οι ιδιοκτήτες, Δήμος και Γιώργος Δούμουρας, ανέβασαν τον γαστρονομικό πήχη στο νησί. Το μενού είναι αποκλειστικά θαλασσινό και το έχει επιμεληθεί ο Δήμος ο οποίος μαγείρευε από μικρός, στο πλευρό της μητέρας τους. Τα περισσότερα ζαρζαβατικά είναι από το δικό τους μποστάνι, το μεγαλύτερο ποσοστό των θαλασσινών από τους ψαράδες της περιοχής και τα τυριά κυκλαδίτικα. Στην κουζίνα, η ομάδα υπό τον σεφ Αντώνη Μπουρνά ετοιμάζει ελληνικά πιάτα με προσωπικότητα, ενώ οι μεζέδες όπως τα μαρινάτα (γαύρος και σαρδέλα), τα ντολμαδάκια και η φάβα Σχοινούσας φτιάχνονται από τα χέρια της μητέρας τους, Σταυρούλας.

Δοκιμάσαμε τις σουπιές πιλάφι στο μελάνι τους, ένα σωστά δεμένο πιάτο, με το λάδι μαϊντανού και σκόρδου να αφήνει μία έξοχη επίγευση. Το γεμιστό καλαμάρι με αρσενικό Νάξου και λαχανικά ήταν δροσερό, πιπεράτο και υπέροχα ταιριαστό με το πέστο μάραθου. Η πατατοσαλάτα με κρίταμο και κάππαρη και οι φακές σαλάτα με ανθότυρο Νάξου, καρύδια και μυρωδικά ήταν ανάλαφρες και το χταπόδι με μέλι και κρόκο Κοζάνης γευστικά ισορροπημένο. Αξέχαστη μας έμεινε η σαρδέλα γεμιστή με μαϊντανό και σκόρδο που ήταν ζουμερή, αν και η μερίδα μικρότερη από ότι θα θέλαμε. Μην προσπεράσετε τα επιδόρπια που εναλλάσσονται καθημερινά και φτιάχνονται με φαντασία από την Jitka Ligosova. Έκπληξη ήταν η ανάλαφρη μους χαλβά. Το ψωμί δυστυχώς ήταν αγοραστό και δεν ταιριάζει καθόλου με τη φιλοσοφία του εστιατορίου. Μας υποσχέθηκαν πως ίσως και μέσα σε αυτό το καλοκαίρι θα φτιάχνουν το δικό τους, ζυμωτό ψωμί.

Στην Αυλή της Δονούσας-2

Ο λογαριασμός: Περίπου 20 €/άτομο, χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Η λίστα είναι επιμελημένη από τον Γιώργο Δούμουρα, που έχει στο βιογραφικό του διεθνείς συνεργασίες με εστιατόρια και κάβες. Περιλαμβάνει περί τις 30 ετικέτες κρασιού, αποκλειστικά από τον ελληνικό αμπελώνα. Επιπλέον ρετσίνα, μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποίες, βερμούτ, λικέρ, ούζα, τσίπουρα και αποστάγματα – όλα από Έλληνες παραγωγούς. Ακόμη και τα αναψυκτικά είναι εγχώρια και έρχονται από την Ικαρία και αλλού.

Επιπλέον πληροφορίες: Καθημερινά 13:30-23:30. Το σέρβις είναι ικανοποιητικό αλλά περισσότερη εντύπωση προκαλούν οι αδελφοί Δούμουρα που είναι παρόντες στα τραπέζια ρωτώντας για τις ανάγκες των πελατών. Οι ανήσυχοι ιδιοκτήτες διοργάνωσαν πρόσφατα το ιδιαίτερο event «Avli meets Grogoris» που αναδεικνύει τα κυκλαδίτικα προϊόντα, προάγει την ανταλλαγή γνώσεων και την ανάμειξη των πολιτισμών και έχει στόχο να γίνει θεσμός. Σε συνεργασία με τον Ruggero Ravagnan της γνωστής πιτσαρίας Grigoris στο Mestre της Ιταλίας ο οποίος είναι υπέρμαχος του slow food και των καλών πρώτων υλών, ετοίμασαν για μία βραδιά ιταλικά ζυμάρια για πίτσα, φοκάτσια και μπρουσκέτες συνδυασμένα με ξινομυζήθρα Νάξου, τοματάκια Σαντορίνης, λούζα Τήνου και άλλα εκλεκτά κυκλαδίτικα προϊόντα σε ένα δημιουργικό και αρκετά επιτυχημένο πάντρεμα.

Αυλή, Σταυρός, Δονούσα, Τ/ 22850-51557.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή