Αργολίδα: Διαχρονικά κοσμοπολίτισσα

Αργολίδα: Διαχρονικά κοσμοπολίτισσα

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγαπημένη των jet setters προτάσσει τη φινέτσα και τον αριστοκρατικό χαρακτήρα της.

Πριν από λίγες εβδομάδες, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ανέβηκε ο «Οιδίπους», σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Γουίλσον, ενός από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους σκηνοθέτες διεθνώς. Σε λίγες ημέρες, η Comédie Francaise, ο πιο παλιός εν ενεργεία θίασος στον κόσμο, θα παρουσιάσει το έργο «Ηλέκτρα / Ορέστης», σε σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε. Με πολλές ακόμα παραστάσεις τόσο στο Αρχαίο όσο και στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, η κοσμοπολίτικη καρδιά της Αργολίδας «χτυπάει» σε ρυθμούς άκρως καλλιτεχνικούς. Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, όπου και χτίστηκε το αρχαίο θέατρο, υπήρξε το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου και χώρος λατρείας του θεού προστάτη της υγείας, Ασκληπιού. Αργότερα προστέθηκαν αθλητικοί και καλλιτεχνικοί αγώνες. Στο πέρασμα των χιλιετιών έχει διατηρήσει την ισχυρή πολιτιστική του ταυτότητα και κάθε καλοκαίρι σφύζει από κόσμο, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου. Τόσο κόσμο, που η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές η φασαρία ενοχλεί. Αλλά είναι τόσο βαθιά η υπόσταση του θεάτρου και τόσο ενδιαφέρον το πρόγραμμά του, που τελικά το παραβλέπεις.   

Αργολίδα: Διαχρονικά κοσμοπολίτισσα-1

Βόλτες με ποδήλατο για μικρούς και μεγάλους στην πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Το Ναύπλιο, πρωτεύουσα της Αργολίδας και αναμφίβολα η ομορφότερη σήμερα πόλη της, απέχει μόλις μισή ώρα από την Επίδαυρο. Στο ιστορικό κέντρο οι δρόμοι διατηρούν όλη την αρχοντιά του νεοκλασικού χαρακτήρα των κτισμάτων. Το Ναύπλιο έχει μια ανάλαφρη ατμόσφαιρα, όπως όλες οι παραθαλάσσιες πόλεις, και είναι γεμάτο μουσεία και γκαλερί, που πλαισιώνουν και αναδεικνύουν την ιστορικότητά του: το Αρχαιολογικό (τηλ. 27520-27502, 08.30-16.00 εκτός Τρίτης), το Πολεμικό (τηλ. 27520-25591, καθημερινά 09.00-19.00), το Λαογραφικό Μουσείο ή ΠΛΙ (τηλ. 27520-28379, καθημερινά 09.00-14.30, Κυριακή 09.30-15.00), αλλά και το Μουσείο Κομπολογιού (τηλ. 27520-21618, Δευτέρα, Τετάρτη-Κυριακή 09.30-20.00, Τρίτη 12.00-19.00) και αρκετά ακόμα, που θα βρείτε μαζί με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλα τεκταινόμενα στην πόλη στην ιστοσελίδα nafplio.gr.

Στα σοκάκια του θα αναμειχθείτε με ταξιδιώτες από την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο, και θα βρείτε ενδιαφέροντα μαγαζιά με ρούχα, αξεσουάρ και διακοσμητικά αντικείμενα, συμπαθητικές ταβέρνες και εστιατόρια πλάι σε μπουκαμβίλιες.

Στο ενετικό Φρούριο του Παλαμηδίου μπορείτε να ανεβείτε από τα 999 σκαλοπάτια ή να μεταβείτε οδικώς, κατά προτίμηση το απόγευμα, ώστε να απολαύσετε καλύτερα τη θέα στο Μπούρτζι. Αν έχετε διάθεση για περπάτημα, κάντε τον γύρο της Αρβανιτιάς, έναν περίπατο δίπλα στη θάλασσα και σύρριζα στα τείχη της Ακροναυπλίας, και καταλήξτε για μπάνιο στον μικρό οργανωμένο κόλπο κάτω από την πλατεία της Αρβανιτιάς. Η πιο γνωστή και μεγάλη παραλία του Ναυπλίου είναι η Καραθώνα, λίγο έξω από την πόλη.

Αργολίδα: Διαχρονικά κοσμοπολίτισσα-2

Η είσοδος στον Θησαυρό του Ατρέως (ή τάφο του Αγαμέμνονα) στις Μυκήνες. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Κατευθυνθείτε προς την αργολική πεδιάδα και επισκεφτείτε τις Μυκήνες, το σημαντικότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Καταλαμβάνουν μια μεγάλη έκταση –μόνο η Ακρόπολη των Μυκηνών καλύπτει 33 στρέμματα– ανάμεσα στον Προφήτη Ηλία και στη Σάρα, δύο χαμηλούς λόφους της πεδιάδας. Φροντίστε λοιπόν να έχετε αρκετό χρόνο για την περιήγηση, καπέλο και κρύο νερό. Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι Μυκήνες υποδέχονται κατά μέσο όρο χίλιους επισκέπτες την ημέρα από κάθε γωνιά της Γης. Η Ακρόπολη των Μυκηνών, ο Θησαυρός του Ατρέως (ή τάφος του Αγαμέμνονα) και το μουσείο λειτουργούν με ενιαίο εισιτήριο 12 ευρώ και το θερινό τους ωράριο είναι καθημερινά 08.00-20.00 (τηλ. 27510-76585). Κοντά βρίσκεται και το Ηραίο του Άργους, ενώ πολλές αρχαιότητες διαθέτει και η σημερινή πόλη του Άργους. Στο Αρχαίο Θέατρό του, μάλιστα, φιλοξενείται το πολιτιστικό Φεστιβάλ Άργους-Μυκηνών, που φέτος εγκαινιάζεται στις 15 Ιουλίου.

Ανακτορικό ύφος και στοιχεία κλασικής αρχαιότητας δανείζεται και η πιο πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα της Αργολίδας. Η αρχιτεκτονική του Amanzoe (τηλ. 27547-72888, amanzoe.gr), μόλις 10 λεπτά από το Πόρτο Χέλι, πηγάζει από εκείνη των Μυκηνών, αλλά υιοθετεί μοντέρνες λιτές γραμμές και σύγχρονα δομικά υλικά. Το spa της μονάδας λειτουργεί και ανεξάρτητα, και όποιος μπορεί να αντέξει τις τιμές αξίζει να δει τα ειδικά προγράμματα, που με την ποιότητά τους διευρύνουν τη σεζόν. Όλο το Πόρτο Χέλι είναι γεμάτο ιδιωτικές πολυτελείς κατοικίες και έχει κοσμικό χαρακτήρα. Δεν λείπουν οι γραφικές πινελιές, όπως το ψαροχώρι Κοιλάδα, γνωστό για τις νόστιμες γαρίδες του.

Αργολίδα: Διαχρονικά κοσμοπολίτισσα-3

Μπουκαμβίλιες και νησιωτική αύρα στην όμορφη Ερμιόνη. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Από την Κόστα αναχωρεί το καραβάκι για Σπέτσες και από την Ερμιόνη για Ύδρα. Στη μαρίνα της περιοχής, που αυτή την εποχή αναβαθμίζεται, δένουν ιστιοπλοϊκά και γιοτ. Εδώ, ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της Αργολίδας συναντιέται με αυτόν των Σπετσών και της Ύδρας και ανοίγονται μαζί στη θάλασσα του Αργοσαρωνικού.

Μετάβαση

• Το Ναύπλιο απέχει από την Αθήνα 137 χλμ. Υπολογίστε περί τα 50 ευρώ με επιστροφή για καύσιμα και διόδια.

Διαμονή

• Δύο καλές επιλογές στο Ναύπλιο είναι το Grande Bretagne (τηλ. 27520-96200, grandebretagne.com, από 135 ευρώ το δίκλινο) στην πλατεία Φιλελλήνων και το Nafplia Palace (τηλ. 27520-70800, nafpliapalace.com, από 208 ευρώ),

το ανακαινισμένο παλιό «Ξενία», στο πιο όμορφο σημείο του βράχου του Παλαμηδίου, με άπλετη θέα στη θάλασσα.

Φαγητό

• Στην ευρύτερη περιοχή της Επιδαύρου θα βρείτε πολλά εστιατόρια και ταβέρνες για το γευστικό κλείσιμο της βραδιάς, όπως η Μουριά (τηλ. 27530-41218) δίπλα στη θάλασσα και ο Μπόλμπος (τηλ. 27530-41471), με έμφαση στο κρέας, στην Παλιά Επίδαυρο.

• Στο Ναύπλιο ξεχωρίζει το 3Sixty (τηλ. 27525-00501, 3sixtyhotel.com) τόσο για τις γεύσεις και την κάβα του όσο και για την ατμόσφαιρά του. Βρίσκεται στο ισόγειο ενός από τα πολλά ανακαινισμένα παλιά αρχοντικά που λειτουργούν ως ξενοδοχεία ή ξενώνες.

• Στην Κοιλάδα δοκιμάστε θαλασσινούς μεζέδες και φρέσκο ψάρι στον Ντάγκλα (τηλ. 6979-032930).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή