Ευεργετικό το βάδισμα για τον εγκέφαλο

Ευεργετικό το βάδισμα για τον εγκέφαλο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα καλά της γρήγορης βάδισης για την υγεία του εγκεφάλου περιγράφει ο νευρολόγος Σέιν Ο’ Μάρα, καθηγητής Πειραματικής Ερευνας Εγκεφάλου στο Κολέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου και συγγραφέας του βιβλίου «In praise of walking». Ο Ιρλανδός επιστήμονας είναι βέβαιος ότι η κίνηση, ακόμα και το σύνηθες περπάτημα, εφόσον γίνεται τακτικά και με κάποια ταχύτητα, μπορεί να ξεκλειδώσει τις διανοητικές δεξιότητές μας όσο τίποτα άλλο. Αλλωστε ο ίδιος είναι υπέρμαχος της «κινησεοκεντρικής» θεωρίας του εγκεφάλου, ότι δηλαδή το όργανο εξελίχθηκε προκειμένου να υποστηρίζει την κίνηση και αν σταματήσουμε να κινούμαστε, απλά ο νους μας δεν θα δουλεύει τόσο καλά. Χαρακτηριστικά, παρατηρεί ο Ο’ Μάρα, κάποια είδη τσούχτρας ξεκινούν τη ζωή τους σαν πολύποδες χωρίς εγκέφαλο στα βράχια και αναπτύσσουν πολύπλοκα νεύρα που μπορούν να θεωρηθούν ως ένα είδος εγκεφάλου μόνο όταν αρχίσουν να κολυμπούν.

«Τα συστήματα των αισθήσεων λειτουργούν καλύτερα όταν κινούμαστε», επισημαίνει ο επιστήμονας επικαλούμενος μια μελέτη του 2018 που κατέγραψε τη σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους επί είκοσι χρόνια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτοί που κινούνταν λιγότερο επέδειξαν επί τα χείρω μεταβολές της προσωπικότητάς τους, καταγράφοντας χειρότερα αποτελέσματα στην αξιολόγηση θετικών χαρακτηριστικών, όπως είναι η εξωστρέφεια, η ευχάριστη διάθεση και το ανοιχτό μυαλό. Πολλά στοιχεία, επίσης, αποδεικνύουν ότι αυτοί που περπατούν εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.

Ο επιστήμονας επισημαίνει ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση πολλών ανθρώπων ότι η βάδιση δεν μετράει ως σωματική άσκηση. «Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να γίνουμε σωματικά περισσότερο δραστήριοι μέσα στην ημέρα από ό,τι είμαστε σήμερα», σημειώνει. «Αυτό που παρατηρεί κανείς σε ανθρώπους που φορούν μετρητές δραστηριότητας είναι ότι επειδή κάνουν λίγη ώρα έντονης δραστηριότητας, μετά την περιορίζουν δραματικά».

Ο ίδιος ο Ο’ Μάρα, μάλιστα, είναι τόσο βέβαιος για την επωφελή επίδραση της βάδισης, που καθημερινά κατεβαίνει από τρένο έναν σταθμό πριν από τον προορισμό του, έτσι ώστε να περπατήσει. «Για να λάβουμε τα μέγιστα οφέλη από το περπάτημα, η βάδιση πρέπει να είναι ταχεία και για αρκετά μεγάλη απόσταση, αναπτύσσοντας ας πούμε ταχύτητα 5 χλμ./ώρα επί τριάντα λεπτά, τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε φορές την εβδομάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή