Μια δυναμική γυναικεία παρουσία στις αερομεταφορές

Μια δυναμική γυναικεία παρουσία στις αερομεταφορές

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη γυναίκα πιλότο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αναγόρευσε επίτιμη διδάκτορα το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Χίο, αναγνωρίζοντας το εξαιρετικό έργο της στις διεθνείς αερομεταφορές και τη συμβολή της στη διεθνή οικονομική και τουριστική ανάπτυξη.

Η Αΐσα Μοχάμεντ Σαΐντ Φαντίλα Αλχαμελί σε ηλικία 16 ετών έγινε η πρώτη γυναίκα πιλότος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σε ηλικία 28 ετών, το 2009, διορίστηκε η πρώτη και η νεότερη μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΑΕ στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), τον εξειδικευμένο οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, κατέχοντας τη θέση αυτή έως σήμερα. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει στον εν λόγω οργανισμό πρώτη αντιπρόεδρος, πρόεδρος της ομάδας εφαρμογής και στρατηγικού σχεδιασμού, πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων πόρων και πρόεδρος της ομάδας για το εμπόριο, τον περιορισμό των ρύπων από τις αερομεταφορές σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, έχει εργαστεί αδιάκοπα για τον σχεδιασμό και τη διοίκηση με βάση την απόδοση, καθώς και για τη βελτίωση της διακυβέρνησης αναφορικά με ζητήματα ανθρωπίνων πόρων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας του οργανισμού για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες προς όφελος της βελτίωσης και της ασφάλειας της διασποράς των κοινωνικοοικονομικών ωφελειών από τις αερομεταφορές σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, υποστηρίζει δράσεις ανάδειξης του ρόλου των γυναικών στον αεροπορικό κλάδο, καθώς και το πρόγραμμα «Dreams Soar» για την υποστήριξη των παιδιών που επιθυμούν να προσανατολιστούν επαγγελματικά στον χώρο των αερομεταφορών.

Πράγματι, το βιογραφικό της, εκτός των θέσεων που έχει αναλάβει και της πιστοποίησης σειράς αεροσκαφών που μπορεί να κυβερνήσει, είναι μεγάλο: bachelor στις κοινωνικές επιστήμες και στις επιστήμες συμπεριφοράς, μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στη διοίκηση αερομεταφορών από το Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου, μεταπτυχιακό πιστοποιητικό στο δίκτυο των αερομεταφορών από το Ινστιτούτο Αέρος και Διαστήματος του Πανεπιστημίου του Καναδά και επιτυχής συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα μεταξύ άλλων του Χάρβαρντ.

Ισχυροί συμβολισμοί

Κατά την τελετή αναγόρευσης, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη δήλωσε: «Η σημερινή αναγόρευση της κ. Αΐσα Αλχαμελί ενέχει ιδιαίτερα ισχυρούς συμβολισμούς για το νέο Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο ανοίγει δυναμικά τα φτερά του στο διεθνές φάσμα των τουριστικών σπουδών. Πρόκειται για μια σημαντική γυναίκα που από πολύ νωρίς έδειξε τη σχέση της με έναν από τους δυναμικότερους τομείς του παγκόσμιου τουρισμού, που είναι οι αερομεταφορές και η πολιτική αεροπορία».

Η τιμώμενη, αφού ευχαρίστησε θερμά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναφέρθηκε στο όραμα των ΗΑΕ για ανάπτυξη βασιζόμενη στις αερομεταφορές και στον τουρισμό όπου οι άνθρωποι έρχονται πρώτοι – εξ ου και ο σημαντικότατος ρόλος της εκπαίδευσης, της προσβασιμότητας και της αλληλοκατανόησης για την αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αερομεταφορές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ανδρέας Παπαθεοδώρου, παρουσιάζοντας το έργο της κ. Αλχαμελί, υπογράμμισε ότι «οι αερομεταφορές αποτελούν ζωτικό κλάδο εξασφάλισης προσβασιμότητας σε απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας αλλά και οικονομικής ευημερίας της χώρας, αφού περίπου 75% των εισερχόμενων τουριστικών ροών πραγματοποιούνται σήμερα από αέρος. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή αναδεικνύουν τη συμβολή των αερομεταφορών στην ελληνική οικονομία, αναδεικνύοντας παράλληλα τον ρόλο των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην εξωστρέφεια της χώρας σε ζητήματα τουρισμού στο ανώτερο δυνατό επίπεδο».

«Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τα τελευταία 20 χρόνια πρωτοπορεί στις ακαδημαϊκές σπουδές και στην έρευνα στο πεδίο του τουρισμού μέσω του παλαιότερου και γνωστότερου μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ελλάδα πάνω στη στρατηγική διοίκηση τουριστικών προορισμών και επιχειρήσεων φιλοξενίας, ενώ το Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών αποτελεί ένα από τα δυναμικότερα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα στον τουρισμό. Το νεοϊδρυθέν Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού κεφαλαιοποιεί τη σημαντική αυτή παρακαταθήκη, προσφέροντας σύγχρονες προπτυχιακές σπουδές στον τομέα του τουρισμού από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018», επισήμανε η κ. Βιτσιλάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή