Προστασία του ακαδημαϊκού ασύλου

Προστασία του ακαδημαϊκού ασύλου

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια εξασφάλισης όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης στη Βουλή υπέρ της ρύθμισης που αλλάζει το καθεστώς αντιμετώπισης των εγκλημάτων μέσα στα πανεπιστήμια καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Το βλέμμα της κυβέρνησης στρέφεται κυρίως προς το Κίνημα Αλλαγής, η ηγεσία του οποίου το 2011 είχε ψηφίσει τον νόμο 4009, επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου, που άλλαζε το νόμο-πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ του 1982. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν σχετικές επαφές, ωστόσο η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ επιμένει η νέα ρύθμιση να υιοθετεί τη φιλοσοφία της ρύθμισης Διαμαντοπούλου.

Ειδικότερα, από την κυβέρνηση μεταδίδεται ότι σαφής πρόθεσή της είναι η προστασία των φοιτητών και του προσωπικού των πανεπιστημίων, οι οποίοι –και δη στα κεντρικά ιδρύματα– έχουν ουκ ολίγες φορές γίνει μάρτυρες επεισοδίων (εάν δεν έχουν υποστεί οι ίδιοι τη βία). Ετσι, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπερτονίζει τη σημασία που έχει η προστασία του ακαδημαϊκού ασύλου από αυθαίρετες ενέργειες (π.χ. επιθέσεις σε πανεπιστημιακούς) και εγκληματικές ενέργειες (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών).

Η νέα ρύθμιση, που αλλάζει το ισχύον πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2017 επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου, θα διευρύνει τα όρια δράσης της δημόσιας αρχής σε σχέση με τη ρύθμιση του νόμου 4009 του 2011. Συγκεκριμένα, η δημόσια αρχή θα μπορεί να παρεμβαίνει σε περίπτωση τέλεσης εγκληματικών ενεργειών εντός των ΑΕΙ.

Ομως, όπως έγινε γνωστό, η νέα ρύθμιση προβλέπει πως θα μπορεί να υπάρξει επέμβαση ακόμη και για όσους τελούν μια εγκληματική πράξη εκτός του ΑΕΙ και μπαίνουν σε αυτό για να προστατευθούν από την Αστυνομία. Και αυτό διότι έως τώρα η προστασία των κτιρίων ήταν ελλειμματική. «Αυτό δεν είναι προστασία του ασύλου;» ανέφερε χθες στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος.

Ως εκ τούτου, οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να απαντήσουν στη Βουλή επί του ερωτήματος πώς εννοούν την προστασία του προσωπικού των ΑΕΙ· ήδη ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει την αλλαγή του πλαισίου. Και, υπό αυτό το πρίσμα, το άρθρο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση φέρεται να υποδηλώνει την πρόθεσή της για ενίσχυση της ρύθμισης του νόμου 4009 του 2011.

Συνταγματικότητα

Την ίδια στιγμή, πάντως, η ρύθμιση «ζυγίζεται» και ως προς τη συνταγματικότητά της, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν ενστάσεις, οι οποίες εστιάζουν στο εύρος των αδικημάτων που θα καλύπτει. Ως απάντηση, κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν χθες στην «Κ» ότι η σαφής παράθεση των αδικημάτων για τα οποία επιτρέπεται η παρέμβαση της δημόσιας αρχής διευκολύνει την Αστυνομία αλλά και τα ΑΕΙ να αντιμετωπίσουν τα αδικήματα αυτά με αποτελεσματικότητα και άμεσα.

Παράλληλα, θεωρείται απαραίτητο για την προστασία των πανεπιστημιακών κτιρίων και την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας να υπάρχει και οργάνωση των ιδρυμάτων προς τον στόχο αυτό.

Ενδεικτικά, τίθενται ερωτήματα: Τι μπορεί να κάνει μια ρύθμιση για την περίπτωση που φοιτητές απειλήσουν καθηγητή τους ή το αντίστροφο; Τι μπορεί να κάνει ο νόμος με τις περιπτώσεις των περιστατικών ομηρίας συγκλητικών από μικρή ομάδα φοιτητών, όπως έχουμε δει ουκ ολίγες φορές κατά το παρελθόν; Αρκεί η κλήση της δημόσιας αρχής ή το ίδιο το ίδρυμα, ως αυτοδιοικούμενο, οφείλει να κινήσει τις διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου του δράστη; Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση μεταδίδει προς τα κόμματα και την κοινωνία πως ούτε η αβελτηρία των ηγεσιών των ΑΕΙ έχει ασυλία.

«Ρολά» στο ΑΠΘ έως 16 Αυγούστου

Κλείνει το ΑΠΘ για τις καλοκαιρινές διακοπές. Πρόκειται για μια απόφαση που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, ωστόσο με δεδομένη τη χρήση των ανοιχτών χώρων του campus του ιδρύματος για διάφορες παραβατικές πράξεις (με εντονότερη τη διακίνηση ναρκωτικών), θεωρείται ότι εξυπηρετεί και τη φύλαξη των χώρων. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το ίδρυμα, «όλες οι υπηρεσίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα παραμείνουν κλειστές, όπως κάθε χρόνο, για το διάστημα από 29 Ιουλίου έως και 16 Αυγούστου. Για κάλυψη έκτακτων θεμάτων θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας μόνο οι απαραίτητες υπηρεσίες υποστήριξης: τεχνικό συνεργείο, κέντρο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (ηλεκτρονική και τηλεφωνική εξυπηρέτηση) και υπηρεσία φύλαξης. Οι υπηρεσίες του ΕΛΚΕ θα λειτουργήσουν όλο το διάστημα με κανονικό ωράριο, αλλά με μειωμένο προσωπικό, εκτός της εβδομάδας 12-16/8, που θα παραμείνουν κλειστές».

Πάντως, ενστάσεις μπορεί να προκαλέσει το ότι το ίδρυμα κλείνει και για το ερευνητικό έργο. «Κατά το διάστημα 28/7 έως και 18/8 θα παραμείνουν κλειστά όλα τα κτίρια και η πρόσβαση σε αυτά θα γίνεται μόνο για αιτιολογημένη ανάγκη, σε συνεννόηση με την υπηρεσία φύλαξης στο ισόγειο του κτιρίου διοίκησης, που λειτουργεί όλο το 24ωρο. Τηλέφωνα ανάγκης: 2310-996929 και 2310-996100. Τονίζεται ότι η υπηρεσία φύλαξης θα διευκολύνει την είσοδο στα κτίρια μόνο για περιπτώσεις ανάγκης. Οι ερευνητές που χρειάζονται πρόσβαση στα εργαστήρια για ερευνητικούς λόγους θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον κοσμήτορα της σχολής ή τον πρόεδρο του τμήματος. Παρακαλούνται τα μέλη ΔΕΠ να ενημερώσουν σχετικά και τους συνεργάτες τους (υποψήφιοι διδάκτορες κ.ά.). Κατά το παραπάνω διάστημα θα είναι κλειδωμένες και όλες οι εξωτερικές καγκελόπορτες της πανεπιστημιούπολης. Η πρόσβαση των αυτοκινήτων θα γίνεται μόνο μέσω της κεντρικής εισόδου από την πλευρά της οδού Εγνατίας (απέναντι από την πύλη της ΔΕΘ) και των πεζών από τις κεντρικές εισόδους της οδού Εγνατίας και Αγίου Δημητρίου», λέει η ηγεσία του ιδρύματος.

Η απόφαση του ΑΠΘ επικρίνεται διότι το ίδρυμα βάζει λουκέτο για να αντιμετωπίσει την παραβατικότητα. Από την άλλη, πάντως, οι… ήσυχες ημέρες του Αυγούστου δεν προσφέρονται για ερευνητικό έργο, ενώ είναι σαφές ότι η επιλογή της ηγεσίας του ΑΠΘ υπηρετεί τη λογική και όχι τις επιθυμίες των διακινητών και των χρηστών ναρκωτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή