Και οι νέοι του εξωτερικού επιλέγουν Lidl Ελλάς

Και οι νέοι του εξωτερικού επιλέγουν Lidl Ελλάς

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νικολέττα Κολομπούρδα, HR Director & Member of the Board

Όταν, το 2017, αναπτύξαμε την καμπάνια ενάντια στο brain drain, μόλις είχε αρχίσει να συζητείται έντονα το ζήτημα της φυγής ταλέντων στο εξωτερικό. Θέλαμε τότε να δώσουμε το δικό μας μήνυμα στους νέους: δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε την Ελλάδα για να ακολουθήσετε την καριέρα που ονειρεύεστε.

Εκτιμούμε τους νέους ανθρώπους που έχουν σπουδάσει ή/και εργαστεί σε άλλες χώρες, ελπίζουμε όμως να γίνεται μόνο ως συνειδητή επιλογή και όχι από ανάγκη. Τέτοια βιώματα πιστεύω ότι

ανοίγουν τους ορίζοντές τους, βελτιώνουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και τελικά γίνονται πιο ευέλικτοι, πιο προσαρμοστικοί.

Γίνονται όμως και πιο απαιτητικοί. Μαθαίνουν σε μια διαφορετική πραγματικότητα, σε συνθήκες εργασίας που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να βρουν στην Ελλάδα. Βλέπουν πώς είναι να βρίσκεσαι σε ένα αξιοκρατικό περιβάλλον, με πολλές δυνατότητες εξέλιξης, με μισθούς που σου επιτρέπουν να έχεις ένα πολύ καλό βιοτικό επίπεδο. Και αυτό αποτυπώνεται σε πρόσφατες σχετικές έρευνες, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά να είναι από τα σημαντικότερα για να επιστρέψουν. Πολλοί πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα το βρουν στην Ελλάδα. Έχουν δίκιο όμως;

Στη Lidl Ελλάς προσπαθούμε συνεχώς να ξεχωρίζουμε στην αγορά εργασίας. Προσφέρουμε ένα αξιοκρατικό περιβάλλον, με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες αίτησης και πρόσληψης. Προσφέρουμε στους ανθρώπους μας μισθούς άνω του μέσου όρου της αγοράς, ιδιωτική ιατρική κάλυψη, εταιρικό αυτοκίνητο σε συγκεκριμένες θέσεις (που όμως ξεπερνούν σε αριθμό το 10% του συνόλου των εργαζομένων) και διάφορες άλλες παροχές. Οι άνθρωποί μας εξελίσσονται μαζί μας – εξελίσσουν όμως και εμάς ως εταιρεία.

Στα 20 χρόνια πορείας μας, έχουμε πολλά παραδείγματα συναδέλφων που αναπτύχθηκαν εντός της Lidl Ελλάς. Έχουμε όμως και ανθρώπους που επέλεξαν εμάς για την επιστροφή τους στην Ελλάδα και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Και οι νέοι του εξωτερικού επιλέγουν Lidl Ελλάς-1

Η Νικολέττα Κολομπούρδα, HR Director & Member of the Board

Βασιλική Σκούφια Area Manager, Διεύθυνση Πωλήσεων

Έπειτα από τρία χρόνια εργασίας σε μια πολυεθνική στη Σλοβακία, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψω για εργασία στην Ελλάδα, δεν το σκέφτηκα καθόλου. Από το 2014

που μετακινήθηκα στο εξωτερικό, το πλάνο που είχα στο μυαλό μου ήταν να «χτίσω» ένα δυνατό βιογραφικό, έτσι ώστε να έχω τη δυνατότητα να επιστρέψω σε μια καλή θέση.

Αυτή η ευκαιρία άργησε λίγο να μου δοθεί, αλλά, όταν μου δόθηκε, το αποφάσισα δίχως δισταγμό! Οι προοπτικές εξέλιξης, το σταθερό εργασιακό περιβάλλον και η δομή των πολυεθνικών προσφέρει περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση στους εργαζομένους για το μέλλον τους.

Αναφορικά με τη Lidl Ελλάς, ο επαγγελματικός τρόπος προσέγγισης σε ολόκληρη τη διαδικασία

στελέχωσης, ο κλάδος της εταιρείας και το δυνατό brand name μιας τόσο μεγάλης πολυεθνικής

σημείωσαν σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου.

Τέλος, ο τρόπος ζωής στο εξωτερικό είναι διαφορετικός από μια μεσογειακή χώρα (κουλτούρα, ήλιος, θάλασσα και γεύσεις) και, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η οικογένεια και οι φίλοι μου ήταν στην Ελλάδα, ήταν ίσως το βασικότερο κίνητρο να επιστρέψω.

Ενάμιση χρόνο μετά, δεν έχω μετανιώσει για την απόφαση που πήρα και αισθάνομαι πολύ τυχερή για την ευκαιρία που μου παρουσιάστηκε.

Και οι νέοι του εξωτερικού επιλέγουν Lidl Ελλάς-2

Η Βασιλική Σκούφια Area Manager, Διεύθυνση Πωλήσεων

Εύα Δαλκαφούκη Learning & Development Specialist, Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού

Τον Δεκέμβριο του 2014 αποφάσισα να εργαστώ στο εξωτερικό, καθώς είχα την αίσθηση πως η Ελλάδα δεν μπορούσε να μου προσφέρει την επαγγελματική εξέλιξη που ήθελα. Δούλεψα για περίπου έναν χρόνο στη Βουδαπέστη και για δύο χρόνια στην Κρακοβία της Πολωνίας.

Αυτό που υπήρχε έντονα στο μυαλό μου κατά τη διάρκεια της ζωής μου στο εξωτερικό ήταν η

επιστροφή στην Ελλάδα. Μια επιστροφή σε μια επιχείρηση βιώσιμη, που να σε κάνει να νιώθεις

ασφάλεια. Να γνωρίζεις εκ των προτέρων πως οι διαδικασίες της χαρακτηρίζονται από διαφάνεια

και πως η εξέλιξή σου είναι κάτι που διεκδικείται και κερδίζεται μέρα με τη μέρα. Ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα, γνωρίζοντας πως ο νέος μου εργοδότης θα είναι αξιόπιστος, δυναμικός και θα λαμβάνει υπόψη τη γνώμη μου στα πράγματα.

Ξεκίνησα, έτσι, να αναζητώ το επόμενό μου βήμα στην Ελλάδα. Στα παραπάνω «θέλω» μου, φάνηκε να ανταποκρίνεται η Lidl Ελλάς, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο προχώρησα σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή. Δύο χρόνια μετά, δεν το έχω μετανιώσει στιγμή.

Και οι νέοι του εξωτερικού επιλέγουν Lidl Ελλάς-3

Η Εύα Δαλκαφούκη Learning & Development Specialist, Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού

Μαρία Στράντζα Assistant Purchasing Manager, Διεύθυνση Αγορών

Για μένα η φυγή του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό είναι κάτι στενόχωρο – και μέσα στην κρίση αποτελούσε ένα είδος «μόδας». Μπορεί να μου λείπουν το Παρίσι, το Μιλάνο και η Βαρκελώνη όπου εργαζόμουν τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά έχω πολλά να

απαντήσω στην ερώτηση «Γιατί γύρισες;!…».

Αγαπώ το λιανικό εμπόριο, με γοητεύει ο επιχειρηματικός χώρος, σπούδασα και εργάστηκα πάνω σε αυτόν. Πίστεψα ονειροπόλα πως η Ελλάδα μπορεί να σου προσφέρει προοπτικές. Πως η υπομονή ανταμείβεται.

Γύρισα για να ανταμείψω τα όνειρά μου, αλλά χωρίς να κάνω περιττές θυσίες. Γύρισα για τους ανθρώπους που, όταν με βλέπουν να πετυχαίνω τα όνειρά μου, χαίρονται με την καρδιά τους. Γιατί θέλω να προσφέρω στον τόπο μου τώρα που έχει ανάγκη. Το ερώτημα «Γιατί γύρισες;!…» δεν θα απαντηθεί πότε σε όλο του το εύρος. Το «πώς γύρισες;!…» όμως είναι απλό. Lidl Ελλάς.

Ενάμιση χρόνο τώρα, είμαι ένα από τα πολλά άτομα στα οποία η Lidl Ελλάς κατάφερε να δώσει μια ευκαιρία να γυρίσουν. Μια ευκαιρία για καριέρα στον τόπο τους, ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για Brain gain, ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Αλλά πάνω απ’ όλα μια ευκαιρία να μπορέσουν να ενωθούν οικογένειες. Αυτό δεν αγοράζεται.

Και οι νέοι του εξωτερικού επιλέγουν Lidl Ελλάς-4

Μαρία Στράντζα Assistant Purchasing Manager, Διεύθυνση Αγορών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή