Η Λευκωσία θωρακίζει την ΑΟΖ

Η Λευκωσία θωρακίζει την ΑΟΖ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Λευκωσίας να θωρακιστεί έναντι της τουρκικής επιθετικότητας εντάσσεται η παραχώρηση του οικοπέδου 7 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL/ENI. Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε, επίσης, ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη σταδιακή είσοδο της TOTAL στα οικόπεδα 2, 3, 8 και 9, τα οποία έως αυτή τη στιγμή είναι παραχωρημένα είτε στην ΕΝΙ είτε στην ΕΝΙ με την κορεατική KOGAS. Υπενθυμίζεται ότι το οικόπεδο 3 είναι εκείνο στο οποίο υφίσταται ο στόχος «Σουπιά» και τον Φεβρουάριο του 2018 αποκλείστηκε από το τουρκικό ναυτικό, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του ναυλωμένου από την ΕΝΙ γεωτρύπανου. Πρακτικά, οι τελευταίες αυτές αποφάσεις του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου αποτελούν μέρος της στρατηγικής της Λευκωσίας από τον περασμένο Μάιο και την έναρξη των γεωτρήσεων του «Φατίχ». Επιπλέον, η ενεργότερη εμπλοκή της TOTAL επιδιώχθηκε ευθύς εξαρχής, διότι από τη Γαλλία –σε αντίθεση με την Ιταλία– ευθαρσώς και με όλους τους τρόπους κατέστη σαφές ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για το σύνολο των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και, κυρίως, για τα ενεργειακά συζήτησαν χθες στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι. Εν συνεχεία, ο κ. Σούκρι συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με τον οποίο διαπίστωσε ότι οι δύο χώρες συμφωνούν σε αρκετά, κατά βάσιν στο ζήτημα της στάσης έναντι των κινήσεων της Τουρκίας στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος συζητούν αρκετά χρόνια για την οριοθέτηση ΑΟΖ, δίχως ωστόσο κάποια αποτελέσματα. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας (ο οποίος νωρίτερα χθες το πρωί συνάντησε στη Λευκωσία τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη) δήλωσε ότι «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας αψηφούν το διεθνές δίκαιο, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής. Είναι, κατά τούτο, απολύτως καταδικαστέες». Ο κ. Σούκρι, από τη δική του πλευρά, επεσήμανε ότι «πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι άλλες ενέργειες που δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο».

Η Αγκυρα

Παράλληλα, η Αγκυρα συνεχίζει τους δικούς της σχεδιασμούς. Χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο οποίο συζητήθηκε όχι μόνον η Ανατολική Μεσόγειος, αλλά τα ευρύτερα θέματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανέφερε ότι το 2020 θα φέρει αλλαγή παιχνιδιού στα ενεργειακά της Τουρκίας, διευκρινίζοντας ότι επ’ αυτού είναι εξαιρετικά σημαντική η Ανατολική Μεσόγειος. «Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία κάνει πολύ σημαντικά βήματα, κάνει μέχρι τέλους χρήση των δικαιωμάτων της και είναι υποχρεωμένη να κάνει χρήση», είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σε τελετή για την έναρξη των εργασιών επέκτασης εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, ανέφερε ότι το 2023, με την ολοκλήρωση του έργου, η Τουρκία θα μπορεί να αποθηκεύσει 5,4 δισ. κυβικά μέτρα, το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον κ. Ντονμέζ, αυτό το έργο αποτελεί «μία από τις καλύτερες απαντήσεις σε εκείνους που στρέφονται ενάντια στις δίκαιες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και σε εκείνους που υπερασπίζονται τις απειλές εναντίον της». Ο κ. Ντονμέζ κατέληξε λέγοντας ότι «η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι θέμα μόνο του δικού μας υπουργείου ή των αρμόδιων υπουργείων. Είναι πάνω από όλα θέμα των 82 εκατομμυρίων, είναι θέμα της πατρίδας. Είναι θέμα της Τουρκίας. Είναι αγώνας ενάντια σε εκείνους που ενοχλούνται από την ύπαρξη της Τουρκίας, είναι αγώνας για την ύπαρξη της Τουρκίας».

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Τουρκία

Σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα ότι «καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη» εξέπεμψε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ). «Το μήνυμά μας είναι καθαρό, σταθερό και ειλικρινές προς όσους αμφισβητούν την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου: “Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη”», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «επιδιώκουμε την ειρήνη και τη συμφιλίωση, αλλά προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν είμαστε μόνοι μας». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την υποστήριξη που έχουν εκφράσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην Κύπρο, αλλά και το μήνυμα «ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και οι παράνομες γεωτρήσεις θα έχουν τίμημα και θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις». Ο πρωθυπουργός πρoσέθεσε ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν, επιπλέον, ισχυρές συμμαχίες και στην περιοχή. «Παρά τις ρητορικές εξάρσεις, οι παράνομες γεωτρήσεις απομονώνουν και αποδυναμώνουν την Τουρκία. Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί τη σαφή στήριξη της Ελλάδας στο απόλυτο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται το σύνολο των ενεργειακών πόρων εντός της κυπριακής ΑΟΖ», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας ότι η Αθήνα ήταν, είναι και παραμένει στο πλευρό της Λευκωσίας για λύση του Κυπριακού «χωρίς τρίτους εγγυητές, χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Μια λύση που θα έφερνε ευημερία και οφέλη στο σύνολο του κυπριακού λαού, σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή