Πρόταση για 88 επιχειρηματικά πάρκα από τα Επιμελητήρια

Πρόταση για 88 επιχειρηματικά πάρκα από τα Επιμελητήρια

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πρώτες εικόνες που αντικρίζουν οι τουρίστες όταν αποβιβασθούν από το αεροπλάνο στην Κέρκυρα, είναι η άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με όρους δόμησης και συνθήκες καθαριότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για τα επιχειρηματικά πάρκα, που καταρτίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2016 και εγκρίθηκε το 2018, το Νησί των Φαιάκων δεν συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές όπου μπορεί να δημιουργηθεί επιχειρηματικό πάρκο (Ε.Π.).

Στον νομό Ηλείας λειτουργούν πολλές γνωστές βιομηχανίες, κάποιες μάλιστα ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους, όμως βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης η περιοχή δεν έχει συμβατές χρήσεις για την ανάπτυξη μεταποιητικών και χονδρεμπορικών δραστηριοτήτων.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα αποκλίσεων που εντόπισε η εταιρεία ReDePlan A.E. Consultants, η οποία εκπόνησε για λογαριασμό της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) άλλη μελέτη με αντικείμενο το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων 2018-2040». Η εν λόγω μελέτη απεστάλη χθες από τον πρόεδρο της ΚΕΕ Κ. Μίχαλο στους υπουργούς Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη, Υποδομών Κ. Καραμανλή, καθώς και στους υφυπουργούς: παρά τω Πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσο, Βιομηχανίας Ν. Παπαθανάση, Χωροταξίας Δ. Οικονόμου και Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννη.

Στην εν λόγω μελέτη προτείνεται η δημιουργία 33 νέων Ε.Π. σε αδόμητες εκτάσεις, συνολικού εμβαδού 10.283 στρεμμάτων και η οργάνωση σε Ε.Π. άλλων 55 περιοχών, συνολικού εμβαδού 62.268 στρεμμάτων, όπου σήμερα υπάρχουν οι λεγόμενες άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις (ΑΒΣ). Για να αντιληφθεί κάποιος εύκολα τι μπορεί να είναι μια άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι η μεγαλύτερη της κατηγορίας είναι αυτή των Οινοφύτων και μόλις τον Μάρτιο θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα χωροθέτησης και δημιουργίας στην εν λόγω περιοχή επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης (ΕΠΕ).

Μερικά από τα μεγαλύτερα ΕΠΕ που προτείνονται στη μελέτη της ΚΕΕ, πέραν αυτού στα Οινόφυτα, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης (5.000 στρ.), στο Ομορφοχώρι Λάρισας (5.000 στρ.) και φυσικά στη Δυτική Αττική, όπου υπάρχουν στην ουσία 12 ΑΒΣ και προτείνεται η δημιουργία ΕΠΕ συνολικής έκτασης 15.860 στρεμμάτων.

Τα μεγαλύτερα νέα Ε.Π. που προτείνονται στη μελέτη της ΚΕΕ είναι στη Δυτική Αττική (Θριάσιο και Φυλή), ενώ προτείνονται ακόμη Ε.Π. σε νομούς που είχαν αποκλειστεί από το επιχειρησιακό σχέδιο του 2018, όπως για παράδειγμα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στην Αρτα, στην περιοχή του Αμμότοπου. Μεταξύ των περιοχών που προτείνονται είναι το Καστέλλι (για ανάπτυξη Ε.Π. 550 στρεμμάτων).

Ο προϋπολογισμός του εθνικού σχεδίου, βάσει της μελέτης της ReDePlan, ανέρχεται στα 730 εκατ. ευρώ –δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή– με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έως το 2040. Η ετήσια δημόσια δαπάνη που απαιτείται, είναι 12 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2040.

Ας σημειωθεί ότι το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αν και επισημαίνει την ανάγκη εξυγίανσης ΑΒΣ, προβλέπει τη δημιουργία μόνο νέων Ε.Π. συνολικής έκτασης 70.400 στρεμμάτων (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται 11.500 στρέμματα πάρκων εφοδιαστικής αλυσίδας και 700 στρέμματα που αφορούν τεχνοπόλεις). Το στοιχείο αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς θεωρείται ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο «συμμάζεμα» των υφιστάμενων ΑΒΣ με την πρόβλεψη για δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων εξυγίανσης εκεί, έναντι της δημιουργίας Ε.Π. εκ του μηδενός σε αδόμητες εκτάσεις.

Σε ό,τι αφορά το θέμα χρήσεων γης, η μελέτη της ΚΕΕ διαπιστώνει στο επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης ανακρίβειες αναφορών στα απογραφικά στοιχεία επιτρεπόμενων χρήσεων γης, γεγονός που είχε ως συνέπεια να αποκλεισθούν από τη δυνατότητα ανάπτυξης Ε.Π. ολόκληρες περιοχές, όπου όμως υπάρχει έντονη μεταποιητική δραστηριότητα.

Ανακρίβειες διαπιστώθηκαν, τέλος, στο πλήθος και στην έκταση των περιοχών που καταγράφηκαν ως ΑΒΣ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΑΒΣ Ωραιοκάστρου, η οποία εμφανίζεται να είναι 42.000 στρέμματα, όταν η μεγαλύτερη ΑΒΣ της Ελλάδας, αυτή των Οινοφύτων, είναι 5.500 στρέμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή