«Αθικτος παράδεισος» γεμάτος πλαστικό

«Αθικτος παράδεισος» γεμάτος πλαστικό

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μείζονα οικολογική καταστροφή, παγκόσμιας κλίμακας, εξελίσσεται η ρύπανση από πλαστικά. Η αισιόδοξη είδηση είναι ότι καταβάλλονται κάποιες προσπάθειες ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν το πρόβλημα.

Ιδιαίτερως ενδεικτική είναι η κατάσταση της νήσου Χέντερσον, απομακρυσμένου και ακατοίκητου νησιού του Ειρηνικού Ωκεανού. Παρότι υπερβολικά απομονωμένο, εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης και των ρευμάτων του ωκεανού, στο νησί σημειώνονται από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ρύπανσης από πλαστικά σε όλον τον πλανήτη.

Ανήκει στο σύμπλεγμα των νήσων Πίτκερν και οι κοντινότερες πόλεις απέχουν σχεδόν 5.000 χιλιόμετρα. Το οικοσύστημα αυτής της ατόλης είναι τόσο πλούσιο, ώστε το Χέντερσον είχε ενταχθεί το 1988 στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που το έχει χαρακτηρίσει «άθικτο παράδεισο». Σήμερα, ωστόσο, έχει μεταβληθεί σε απέραντη χωματερή όπου συγκεντρώνονται πλαστικά από όλο τον κόσμο. Οσο ζοφερή και αν είναι η πραγματικότητα, κάποιες δειλές προσπάθειες καταβάλλονται προκειμένου να διασωθεί ο πλανήτης από τη μάστιγα των πλαστικών απορριμμάτων. H ιδιοκτήτρια εταιρεία των ξενοδοχειακών αλυσίδων Holiday Inn και Intercontinental, παραδείγματος χάριν, ανακοίνωσε ότι δεν θα εφοδιάζει πλέον τα δωμάτια της με μικρά πλαστικά μπουκάλια σαμπουάν και άλλων καλλυντικών, αλλά θα τα παρέχει μόνο σε οικογενειακά μεγέθη, προκειμένου να περιορίσει τη ρύπανση από πλαστικό.

Η μεταβατική περίοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021. Οπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος των Intercontinental Hotels Group Κιθ Μπαρ, «η μεταβολή σε είδη προσωπικής υγιεινής μεγαλύτερου μεγέθους είναι ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Θα μας επιτρέψει να περιορίσουμε πολύ το οικολογικό μας αποτύπωμα και τις συνέπειες για το περιβάλλον, και έτσι θα μπορέσουμε να επιφέρουμε την αλλαγή». Ενδεικτικά, η Intercontinental Hotels Group χρησιμοποιεί περί τα 200 εκατομμύρια πλαστικά μπουκαλάκια κάθε χρόνο.

Την ίδια στιγμή, εργοστάσιο στην Ακτή Ελεφαντοστού, το πρώτο του είδους στην Αφρική, ανακυκλώνει τις σαγιονάρες και τα ελαστικά των αυτοκινήτων μετατρέποντάς τα σε πλαστικά τούβλα που θα χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση σχολείων.

Στόχος του εργοστασίου είναι να παραγάγει αρκετά πλαστικά οικοδομικά υλικά που θα επιτρέψουν την κατασκευή 500 σχολικών αιθουσών μέχρι το 2021. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την UNICEF και κολομβιανή κοινωνική επιχείρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή