Γνωσιακή ψυχοθεραπεία κατά αϋπνίας

Γνωσιακή ψυχοθεραπεία κατά αϋπνίας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν θέλετε να ξεπεράσετε τη βασανιστική αϋπνία, ξεχάστε το μέτρημα προβάτων και την κατανάλωση ζεστού γάλακτος. Τώρα μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας με γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία.

Οι Καναδοί επιστήμονες που εκπόνησαν τη νέα έρευνα για την αποτελεσματικότητα της γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας επισημαίνουν ότι, αν και η μέθοδος είναι αποτελεσματική, δεν εφαρμόζεται ευρέως, καθώς οι γιατροί δεν είναι γνώστες του θέματος και οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν. «Υπάρχει μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία που δεν περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων και η οποία θα πρέπει να παρέχεται από τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας», επισημαίνει η δρ Τζούντιθ Ντέιβιντσον, του Queen’s University στο Οντάριο του Καναδά, που συντόνισε τη μελέτη. Από χρόνια αϋπνία, όταν δηλαδή, οι πάσχοντες δεν μπορούν να αποκοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένοι τουλάχιστον επί τρεις νύχτες την εβδομάδα, επί τρεις ή περισσότερους μήνες, υπολογίζεται ότι υποφέρει το 10% έως 15% των ενηλίκων. Συνήθως οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται με άλλα προβλήματα υγείας, όπως η κατάθλιψη, αλλά και δυσκολίες στη λειτουργικότητα που συχνά καταλήγουν σε ατυχήματα.

Οι ειδικοί δεν συνιστούν τη μακροχρόνια κατανάλωση υπνωτικών φαρμάκων, καθώς έχουν παρενέργειες, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος του εθισμού. Αντιθέτως, η κύρια θεραπεία της χρόνιας αϋπνίας είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία, που δεν περιλαμβάνει κάτι άλλο παρά ένα πρόγραμμα αλλαγών στον τρόπο προσέγγισης και αντίληψης του ύπνου. Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων είναι να μην πλησιάζει κανείς το κρεβάτι του παρά μόνο για να κοιμηθεί, να αλλάξει άποψη για την απώλεια ύπνου και να περιορίσει τις ώρες που περνάει στο κρεβάτι.

Η δρ Ντέιβιντσον και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο British Journal of General Practise. Προκειμένου να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα, ανέλυσαν 13 προηγούμενες μελέτες για τη γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία στην καταπολέμηση της αϋπνίας, σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας. Οι συμμετέχοντες σε κάποιες μελέτες λαμβάναν συμπληρωματικά και υπνωτικά χάπια.

Οπως διαπιστώθηκε, η γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία ήταν άκρως αποτελεσματική στην καταπολέμηση της αϋπνίας και η βελτίωση του ύπνου που επέφερε αποδείχθηκε να έχει διάρκεια πολλών μηνών. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, αρκούν τέσσερις έως οκτώ ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες προκειμένου ο πάσχων να αποκοιμάται σχεδόν άμεσα αφού θα ξαπλώσει στο κρεβάτι του, πολύ πιο γρήγορα από ότι πριν από τη θεραπεία.

Οπως επισημαίνει η καθηγήτρια Χέλεν Στόουκς-Λάμπαρντ, πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Γενικών Ιατρών, «η γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία αποτελεί μέθοδο αντιμετώπισης πρώτης γραμμής της αϋπνίας εδώ και αρκετά χρόνια, και γνωρίζουμε πολλούς ασθενείς που ωφελήθηκαν από αυτή. Είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον διαθέτουμε και αδιαμφισβήτητες επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά της», ενώ προσέθεσε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε η συγκεκριμένη ψυχοθεραπεία να παρέχεται και από το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή