«Αποκαθιστά το άσυλο στην πραγματική του έννοια»

«Αποκαθιστά το άσυλο στην πραγματική του έννοια»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η προτεινόμενη ρύθμιση αποκαθιστά το ακαδημαϊκό άσυλο στην πραγματική του έννοια». Αυτό ανέφερε, χθες, η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως μιλώντας (ΕΡΤ) για τη νέα ρύθμιση που αφορά την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου. Από την πλευρά του, ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναρωτήθηκε ποιος θα αποφασίζει για το εάν μία πράξη εντός των ΑΕΙ είναι παράνομη και απαιτείται η επέμβαση των Αρχών.

Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «η διάταξη αποκαθιστά το άσυλο στην πραγματική του έννοια, δηλαδή την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την ακαδημαϊκή ελευθερία στη διδασκαλία και στην έρευνα. Πώς; Με την εφαρμογή του νόμου για όλες τις αξιόποινες πράξεις που είτε τελούνται εντός των ΑΕΙ είτε τελούνται εκτός των Ιδρυμάτων, αλλά οι δράστες καταφεύγουν εντός των ΑΕΙ μόνο και μόνο για να αποφύγουν τη σύλληψη», και διευκρίνισε ότι «δεν θα χρειάζεται πλέον να παρέμβει κανένα πρυτανικό όργανο. Οι δημόσιες αρχές θα αποφασίζουν για την παρέμβασή τους, όπως ακριβώς αποφασίζουν για κάθε δημόσιο χώρο στη χώρα».

Η ρύθμιση, μεταξύ άλλων, λέει: «Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των ΑΕΙ, έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει. Εντός των χώρων των ΑΕΙ οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Η δήλωση της κ. Κεραμέως απαντά και στα σχόλια του κ. Γαβρόγλου, ο οποίος αναρωτήθηκε πώς ακριβώς θα μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά, ενώ χαρακτήρισε «ακόμη πιο επικίνδυνη» την τελική παράγραφο, και ρώτησε ποιος ακριβώς αποφασίζει ότι είναι αξιόποινη η πράξη. «Εκτός αν στόχος είναι η καλλιέργεια μιας κουλτούρας της κουκούλας. Ολοι εναντίον όλων», σχολίασε.

Από την άλλη, στελέχη του υπουργείου, όπως ανέφερε δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, διέψευσαν πληροφορίες ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε συζητήσεις με τους πρυτάνεις για την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας και συστημάτων εισόδου με barcode ή με κάρτες στα πανεπιστήμια. «Καμία απολύτως απόφαση για barcode, κάρτες εισόδου ή κάμερες ασφαλείας δεν έχει υπάρξει. Την παρούσα περίοδο η ηγεσία του υπουργείου έχει επικεντρωθεί στο να αποκαταστήσει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών μέσω της εφαρμογής της κοινής νομοθεσίας μέσα στους χώρους των ΑΕΙ όσον αφορά αξιόποινες πράξεις». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές φέρεται να πρόσθεσαν ότι «ενέργειες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αποκατάσταση της ακαδημαϊκής ασφάλειας είναι ο συστηματικός φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων, ο αποτελεσματικότερος έλεγχος εργαστηρίων ή άλλων χώρων».

Η υπουργός Παιδείας στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει με τις ηγεσίες των ΑΕΙ, των πανεπιστημιακών και τη Σύνοδο Πρυτάνεων θα επεξεργαστεί σχετικές προτάσεις. Ηδη, έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με τα ΑΕΙ στις οποίες περιγράφονται τα προβλήματα των Ιδρυμάτων. Την Τρίτη συναντήθηκε με την ηγεσία του ΕΚΠΑ.

Τέλος, στο πολυνομοσχέδιο διαφόρων υπουργείων περιλαμβάνεται η ρύθμιση για κατάργηση της Νομικής Σχολής στο Παν. Πατρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή