Το Κονκλάβιο (01/08/19)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

In memoriam

Είναι οι ανθρώπινες στιγμές που κάνουν τη διαφορά. Και ήταν από αυτές η χθεσινή μικρή τελετή που διοργάνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Δημήτρη Στεφάνου. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, καθώς ο Μητσοτάκης υποδέχθηκε την οικογένεια και τους φίλους του εκλιπόντος για την επίσημη τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου σε αίθουσα «Δημήτρης Στεφάνου» στη μνήμη του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, νομικού και στελέχους του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο ο Μητσοτάκης είχε συνεργαστεί στενά. «Στους 13 μήνες που συνεργαστήκαμε, δεν γνώρισα μόνο έναν σπουδαίο άνθρωπο, αλλά και έναν καλό φίλο», είπε συγκινημένος ο πρωθυπουργός. Παρόντες ακόμα οι γονείς και ο μικρός γιος του εκλιπόντος, αλλά και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος που είχε διαδεχθεί τον Στεφάνου και δεν παρέλειψε να μνημονεύσει την ευρυμάθεια, αλλά και το χιούμορ του.

Πρόβλημα χώρου

«Εχουμε πρόβλημα χώρου. Η Ν.Δ. διευρύνθηκε». Ηταν ομολογουμένως σεμνός ο τρόπος με τον οποίο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κακό χαμό που γινόταν χθες από νωρίς στην Πειραιώς ενόψει της πρώτης συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος μετά τη νίκη της 7ης Ιουλίου. Μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, βουλευτές, στελέχη και παράγοντες, είχαν μάλιστα αρχίσει να κάνουν κατάληψη στην αίθουσα αρκετά νωρίς. Νωρίτερα βρισκόταν εκεί και ο απελθών πλέον γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος πήρε δημοσίως ένα μεγάλο «μπράβο» από τον Μητσοτάκη μαζί με τον μέχρι πρότινος γενικό διευθυντή της Ν.Δ. Νίκο Παπαθανάση για όσα έκαναν και για τον μετασχηματισμό του κόμματος.

Πάντως, για να σας δώσω μια ιδέα, αρκετοί υπουργοί στέκονταν όρθιοι στην πόρτα ή κάπου στο βάθος. Οπως ο Νίκος Δένδιας (μαζί με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη), η Νίκη Κεραμέως, ο Μάκης Βορίδης και ο Μάνος Κόνσολας. Ορθιος, κάπου στο βάθος και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, τον οποίο κατάσκοποί μου συνέλαβαν αρκετές φορές να χαιρετά κόσμο που έσπευδε να τον διαβεβαιώσει ότι μπορεί «να φανεί χρήσιμος»….

Είχε πληροφορίες

Κάποιοι έψεξαν χθες τον Κώστα Τασούλα, επειδή άφησε τον Παύλο Πολάκη να μιλήσει 35 λεπτά (αντί των προβλεπόμενων 25) στην Ολομέλεια. Εξ ου και υποθέτω ότι δεν γνώριζαν αυτό για το οποίο είχε πληροφορίες ο πρόεδρος της Βουλής. Κι αυτό ήταν ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρούσε από την αίθουσα. Κάπως έτσι, ο Τασούλας αποφάσισε να μη δώσει πάτημα στον Πολάκη να πει ότι τον φιμώνουν και να κηρύξει «ηρωική» έξοδο.

Η δικτατορία των μετρίων

Την έκθεση για τον Γιάννη Τσαρούχη εγκαινίασε τις προάλλες στην Ανδρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έκανε μερικές ενδιαφέρουσες επισημάνσεις. Ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε τον Τσαρούχη ταυτόχρονα «επαναστάτη και κλασικό», ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του τον παρομοίασε με τον Ιησού για να καταλήξει να «τσιτάρει» τι είχε πει ο Ελύτης για τον σημαντικό Ελληνα ζωγράφο. Και κατέληξε ότι ο «επαναστατικός κλασικισμός» του Τσαρούχη αποδεικνύεται ακόμη από το γεγονός ότι μέχρι το τέλος της ζωής του ζούσε σε ένα λιτό δωμάτιο παρέα με παλιές φωτογραφίες, βιβλία και σημειώσεις ζωγραφικής. Αλλά κυρίως, όπως είπε, επειδή μόνο ένας επαναστάτης και κλασικός, «βιωματικός ρέκτης της Αριστείας», θα μπορούσε να είχε καταγγείλει στη δικτατορία τον φθόνο των Ελλήνων, αποφαινόμενος ότι για τους Ελληνες χειρότερος εχθρός είναι η δικτατορία των μετρίων και της μετριότητας. Η αλήθεια να λέγεται.

Δομοκός uber alles

Στην προκειμένη, ποιητική αδεία, θα μπορούσε να πει κανείς ότι όπου πάει ο Δομοκός τον… πληγώνει. Για την ακρίβεια, τον βρίσκει συνέχεια μπροστά του. Δεν το είπε ακριβώς έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά το υπονόησε. Αυτό την Τρίτη, κατά την επίσκεψή του στην ΕΛΔΥΚ. Κατάσκοπος μου μετέφερε ότι την ώρα που βρισκόταν στο «Noratlas», κάποιος τον ενημέρωσε ότι ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, κατάγεται από τα μέρη του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα. Για την ακρίβεια, από το Πουρνάρι Δομοκού. «Μα τι θα γίνει, όπου πάω τον Δομοκό βρίσκω μπροστά μου», σχολίασε ο Μητσοτάκης κοιτάζοντας με νόημα τον Πέτσα. Σημειώνω, πάντως, ότι ο Πέτσας κατάγεται από την Ομβριακή Δομοκού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή