ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τηγανόπιτες Λήμνου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ζύμες / Πίτες / Τάρτες, Συνταγές, Ψωμιά, Μέλι, Αυγά

Εύκολο / Μερίδες: 15 τμχ / Προετοιμασία: 10΄ / Χρόνος: 15΄

Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • λίγο αλάτι
  • 6 αυγά
  • 300 ml φρέσκο γάλα
  • 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και μπόλικο για το τηγάνισμα
  • μέλι, για το σερβίρισμα
  • καλαθάκι ή μελίχλωρο, για το σερβίρισμα


Διαδικασία

Ζυμώνουμε σε βαθύ μπολ το αλεύρι με λίγο αλάτι, τα αυγά και το γάλα, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαστικό ζυμάρι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε απαλά μέχρι να απορροφηθεί από τη ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα τη ζύμη να ξεκουραστεί.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 μέρη και τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες. Ανοίγουμε κάθε φύλλο σε δίσκο διαμέτρου 10-12 εκ. και πάχους 3 χλστ.

Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους, το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε μία μία τις τηγανόπιτες για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.

Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Τις πασπαλίζουμε με τριμμένο μελίχλωρο ή με θρυμματισμένο καλαθάκι και, αν θέλουμε, τις περιχύνουμε με μέλι.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ