Ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία για την τηλεματική στον ΟΑΣΘ

Ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία για την τηλεματική στον ΟΑΣΘ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχωρεί ο διαγωνισμός για το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την τηλεματική στον ΟΑΣΘ. Σήμερα υποβάλλονται οι προσφορές για το συγκεκριμένο έργο και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο σχετικός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί.

Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προτίθεται να ακυρώσει το έργο δημιουργίας του «εθνικού πάρκινγκ». Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Διαμόρφωση Στρατηγικής για τις Εξυπνες Πόλεις και Υλοποίηση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης», που είχε προκηρύξει το πρώην υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής λίγο πριν το Πάσχα, με προϋπολογισμό ύψους 25 εκατ. ευρώ. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης θέσεων στάθμευσης σε περισσότερους από 300 δήμους της χώρας.

Κατά των όρων της προκήρυξης του έργου είχαν στραφεί με προσφυγές η Vodafone και ο όμιλος Mυτιληναίου. Τελικά ο δεύτερος απέσυρε την προσφυγή που είχε καταθέσει στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφορών. Η τελευταία εξέτασε μόνο την αίτηση της Vodafone, αλλά την απέρριψε για λόγους τυπικούς. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόρριψης, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δεν ανέφερε στο καταστατικό της ως εταιρικό σκοπό το αντικείμενο του σχετικού διαγωνισμού. Η υποβολή των δεσμευτικών για το συγκεκριμένο έργο έχει προγραμματιστεί για τις 6 Αυγούστου 2019, έπειτα από δύο συνεχείς παρατάσεις που έχει λάβει στο παρελθόν.

Το έργο, ωστόσο, που αφορά την ανάπτυξη του συστήματος έκδοσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της τηλεματικής στον ΟΑΣΘ όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει. Για το έργο, που ονομάζεται «Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Τηλεματική και Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ΟΣΕΘ)», έχει προγραμματιστεί σήμερα η υποβολή των προσφορών στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είχε δημιουργήσει αντιδράσεις εξαιτίας του υπέρμετρου προϋπολογισμού, αλλά και ορισμένων προδιαγραφών που αναφέρθηκαν ως φωτογραφικές. Μάλιστα, είχαν κατατεθεί και ερωτήσεις στη Βουλή, κυρίως από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ορισμένοι εκ των οποίων εκλέγονται στη συμπρωτεύουσα. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η νέα ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα αφήσει τη διαδικασία του διαγωνισμού να εξελιχθεί. Παράγοντες κοντά στη διαδικασία επιχειρηματολογούσαν ότι στο συγκεκριμένο έργο δεν υπήρξε κάποια ένσταση ή προσφυγή. Επιπλέον, σημείωναν ότι το έργο δεν αφορά αποκλειστικά τον ΟΑΣΘ, αλλά τον ΟΣΕΘ, ο οποίος διαχειρίζεται τις τοπικές συγκοινωνίες της συμπρωτεύουσας. Συμπεριλαμβάνεται, δηλαδή, το μετρό που τώρα κατασκευάζεται, για το οποίο υπάρχουν δεσμευτικές ημερομηνίες. Ως συνέπεια, η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θεωρητικά θα πρέπει να διαβουλευθεί με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Τέλος, ορισμένοι ανέφεραν ότι η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει την αίσθηση του ολετήρα των έργων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το έργο της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχει προϋπολογιστεί σε 39 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού έχει μετατεθεί δύο φορές. Η πρώτη διακήρυξη προέβλεπε την υποβολή των προσφορών στις 4 Ιουλίου 2019, αλλά καθώς άλλαξαν κάποιες προδιαγραφές του έργου, με απόφαση του τέως υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά μετατέθηκε για τις 12 Ιουλίου.

Με απόφαση του νέου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, ο διαγωνισμός μετατέθηκε για τις 2 Αυγούστου 2019. Η υποβολή είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 5 το απόγευμα, ενώ το άνοιγμα των προσφορών έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη 6 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή