Φαβορί ευάλωτα στην γκρίνια

Φαβορί ευάλωτα στην γκρίνια

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακούγεται πως έχουν «κλειδώσει» ο Δημήτρης Λιγνάδης για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και ο Γιάννης Χουβαρδάς για την αντίστοιχη θέση στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει αποκτήσει το στίγμα του στα ελληνικά θεατρικά πράγματα, είναι παιδί του Εθνικού Θεάτρου, ενώ, όπως έχει αναφέρει στην «Κ», ενδιαφέρεται να δώσει βάρος στη θεατρική παιδεία. Ετσι, αναμένεται να συνεχίσει το σημαντικό έργο που έχει κάνει στον τομέα αυτό ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός.

Αντιστοίχως, η διαδρομή του Γιάννη Χουβαρδά –μεταξύ άλλων, με τις δύο θητείες (2007-2013) ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου– αποτελεί ισχυρή εγγύηση επιτυχίας στη νέα θέση για την οποία προορίζεται.

Αρα, είναι βέβαιο ότι και οι δύο θα ήταν μεταξύ των ισχυρών φαβορί, εάν για τις θέσεις πραγματοποιούνταν διαγωνισμός με σαφή κριτήρια επιλογής. Βέβαια, η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τη ρύθμιση περί κάλυψης των ηγεσιών των καλλιτεχνικών οργανισμών μέσω δημόσιας πρόσκλησης αντί να τη βελτιώσει. Και γιατί όχι διεθνούς δημόσιας πρόσκλησης, αν και δεν πιστεύω ότι θα έθετε υποψηφιότητα κάποιο εντυπωσιακό όνομα με διεθνή καριέρα εάν δεν είχε ελληνικές ρίζες ή προσωπική σχέση με τη χώρα (π.χ. Γιώργος Λούκος).

Κακοπροαίρετα σχόλια (δηλαδή… γκρίνια) περί επιλογής φίλων πάντα θα υπάρχουν, ακόμη και εάν οι θέσεις έχουν καλυφθεί μέσω διαγωνισμού. Ομως, ακριβώς ο διαγωνισμός θα επέτρεπε στο ελληνικό θέατρο να μετρήσει τις δυνάμεις του. Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που νιώθουν πως –μέσω της ανάληψης μιας θέσης ευθύνης που απαιτεί όραμα, σχεδιασμό και αυστηρή οργάνωση– έχουν κάτι περισσότερο να πουν στο κοινό και στον θεατρικό κόσμο πέρα από την αναμόχλευση των προσωπικών καλλιτεχνικών αναζητήσεων; Ποιοι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης μιας ευαίσθητης κρατικής θέσης έναντι των συναδέλφων τους; Και εντέλει ποιοι δικαιούνται διά να… γκρινιάζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή