Το Κονκλάβιο (02/08/19)

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένας ηρωισμός

Ομολογουμένως, παρά τον ηρωικό (και πένθιμο;) μανδύα της, η αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, τελικά ίσως να μην είχε και τόσο ηρωικό χαρακτήρα όσο φάνηκε. Ή όσο επιδίωκαν κάποιοι να της προσδώσουν. Το λέω διότι ακούω ότι η κίνηση της αποχώρησης ίσως να επιβαλλόταν από τις συνθήκες. Και αυτές ήταν ότι η αποχώρηση διευκόλυνε αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήταν διατεθειμένοι να ψηφίσουν υπέρ του Πολάκη.

Θυμίζω, εξάλλου, ότι αυτοί υπήρχαν και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση. Υποθέτω ότι το γεγονός ότι πλέον βρίσκονται στην αντιπολίτευση τους βγάζει και από την υποχρέωση. Με την ευκαιρία, να σημειώσω ότι δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι από την επίμαχη συνεδρίαση της Ολομέλειας απουσίαζε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο Νίκος Φίλης (ο δεύτερος λόγω θέματος υγείας).

Ειδικά προσόντα

Ανακοινώθηκαν χθες και επισήμως από το Μέγαρο Μαξίμου οι αλλαγές που αφορούν την αναδιάρθρωση της δομής εθνικής ασφάλειας της χώρας (ΣΕΑ), καθώς και τη νέα διάρθρωση της ΕΥΠ, η οποία πλέον θα έχει τρεις υποδιοικητές. Στέκομαι στον έναν από αυτούς, τον Διονύση Μελιτσιώτη, ο οποίος θα αναλάβει οργανωτικά ζητήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αυτό προκειμένου να θυμίσω ότι είναι στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την ομάδα κρούσης επί των ημερών του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο κατά κόσμον Σάκης Μελιτσιώτης ήταν διευθυντής του γραφείου του Μητσοτάκη στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προ μηνών είχε αναλάβει καθήκοντα διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. Θυμίζω ότι ο Μεσσήνιος έχει εμπειρία, ειδικά στην πολιτική διαχείριση και στο «μασάζ» προσώπων, προσόντα που θα του φανούν χρήσιμα.

«Πρωτάκια»

Σας έλεγα τις προάλλες για τα «φροντιστήρια» που διοργανώνει αυτές τις μέρες η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. για τους νέους βουλευτές. Την πρώτη μέρα περίπου τους έμαθαν την «αλφαβήτα», ενώ ακούω ότι ο γραμματέας της Κ.Ο. Σταύρος Καλαφάτης τους έδωσε και ένα στικάκι που περιέχει τα βασικά που πρέπει να γνωρίζουν. Με την ευκαιρία, θυμίζω ότι είθισται πρώτα να πηγαίνει κάποιος στο σχολείο και μετά στο πανεπιστήμιο, ή, τελοσπάντων, να περνά στην επόμενη φάση. Το λέω διότι μαθαίνω ότι κατά τη χθεσινή, δεύτερη μέρα των φροντιστηρίων στα πρωτάκια, εμφανίστηκε για να τους μιλήσει και ο πρόεδρος της Βουλής.

Για να μη μετανιώσουν

Ο Κώστας Τασούλας με τον δικό του τρόπο τους θύμισε αυτή τη βασική αρχή και το σχολείο. Και τους είπε ότι πρέπει να προηγηθεί το σχολείο της Βουλής της έκθεσης στη μεγάλη δημοσιότητα των ΜΜΕ και των social media. Υποψιάζομαι ότι για πολλούς από τους νεοεκλεγέντες, ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος ουδέποτε είχε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα έμοιαζε με σοφή ρετρό μορφή. Ωστόσο, έσπευσαν να σημειώσουν μια συμβουλή του: «Ποτέ κανένας δεν μετάνιωσε για κάτι που δεν είπε».

Τζάμπα χάρηκαν

Υποψιάζομαι ότι αρκετοί στο Μέγαρο Μαξίμου χάρηκαν στο άκουσμα της είδησης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο φεύγει για την Κάρπαθο. Αυτό προκειμένου να μην τους τρέχει σε συσκέψεις, καθώς, οι αντοχές –γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε– έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Μάταια όμως. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι ο Μητσοτάκης φεύγει για την Κάρπαθο απόψε, ενώ έχει προγραμματίσει για το Σάββατο μια ολόκληρη μέρα συναντήσεων με φορείς και παράγοντες του νησιού, το οποίο θυμίζω ότι δεν πρόλαβε να επισκεφθεί στην προεκλογική περίοδο. Πάντως, αν το στενό επιτελείο φανεί τυχερό, έχει μια ελπίδα να περάσει μια ξεκούραστη Κυριακή.

Υποψιάζομαι ότι αυτό δεν ισχύει για τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό. Πρώτα με την ιδιότητα του Καρπάθιου και δευτερευόντως με αυτήν του υπουργού Επικρατείας.

Διαστροφή της Ιστορίας

Ποτέ μη λες ποτέ. Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Κάπως έτσι, αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα έρθει στην Αθήνα αμέσως μετά την αλλαγή κυβέρνησης. Η πρώτη δεν χρειάζεται να θυμίσω ότι συνοδεύτηκε από εκείνη την παγερή και παρανοϊκή χαιρετούρα στην οδό Νίκης με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Η δεύτερη αντίστοιχη έλευση του Ολλανδού σήμερα, πραγματοποιείται σε εντελώς άλλες συνθήκες. Οχι μόνο επειδή κυβέρνηση είναι η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Ντάισελμπλουμ δεν είναι πλέον πρόεδρος του Eurogroup. Αλλά, κυρίως, επειδή από μια διαστροφή της Ιστορίας, αυτή τη φορά θα είναι ο Ντάισελμπλουμ που θα ζητεί κάτι από την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό θα είναι να μας πείσει ότι είναι ο ιδανικός για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, που αφήνει η Κριστίν Λαγκάρντ. Εξ ου και εκτός από τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Χρήστο Σταϊκούρα, μαθαίνω ότι θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή