Διαμαρτυρία επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Διαμαρτυρία επιθεωρητών Περιβάλλοντος

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ακόμα μία φορά οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων αποδεικνύονται οι «φτωχοί συγγενείς» των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Η Γενική Γραμματεία Επιθεωρητών καταργήθηκε και μετατράπηκε σε διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ακολούθως, το σώμα δεν εντάχθηκε στη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας με το πρόσφατο νομοσχέδιο, παρότι εκεί υπήχθησαν παρόμοιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Τέλος, καταργήθηκε πριν τους επιδοθεί η «ελεγκτική αποζημίωση», την οποία εισπράττουν αντίστοιχοι οργανισμοί. Το Σώμα, που καλείται σε όλα τα πολύ σοβαρά περιστατικά «να βγάλει το φίδι από την τρύπα», παραμένει τραγικά υποστελεχωμένο, παρά τις υποσχέσεις διαδοχικών υπουργών για την ενίσχυσή του.

Το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος απαρτίζεται από περίπου 70 άτομα και είναι χωρισμένο στα δύο (Βορείου και Νοτίου Ελλάδας), καλύπτοντας τέσσερις νευραλγικούς τομείς: περιβάλλον, δόμηση, ενέργεια και μεταλλεία. Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν και προανακριτικά καθήκοντα (διενέργεια αυτοφώρου, σύσταση δικογραφίας κ.ά.), ελέγχοντας δημόσια και ιδιωτικά έργα, επομένως μπορούν να παραπέμψουν ιδιώτες αλλά και στελέχη της Αυτοδιοίκησης στον εισαγγελέα για παραβάσεις της νομοθεσίας. Οι επιθεωρητές Δόμησης και Ενέργειας ελέγχουν τους ιδιώτες ελεγκτές (που έχουν αδειοδοτηθεί για να ελέγχουν την τήρηση λ.χ. των οικοδομικών αδειών, της έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών) και εισηγούνται μόνο διοικητικές κυρώσεις. Τέλος, οι επιθεωρητές Μεταλλείων ελέγχουν την εφαρμογή της μεταλλευτικής και λατομικής δραστηριότητας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, έχοντας τη δυνατότητα να επιβάλουν κυρώσεις.

Πρόσφατα, με τη σύσταση της νέας κυβέρνησης, ανακοινώθηκε η κατάργηση της ειδικής γραμματείας και η μετατροπή της σε Διεύθυνση του υπουργείου. Ακολούθως, στο νομοσχέδιο για την οργάνωση του επιτελικού κράτους, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος «έμειναν εκτός» από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία ωστόσο συμπεριέλαβε τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημοσίων Εργων, το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Μεταφορών και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Με άλλη ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο καταργήθηκε η ελεγκτική αποζημίωση, την οποία επρόκειτο να λάβουν.

Χθες, οι επιθεωρητές Νοτίου Τομέα απέστειλαν κείμενο διαμαρτυρίας στον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη. Οπως εκτιμούν, η εξέλιξη αυτή «προάγει την άνιση μεταχείριση μεταξύ ισότιμων και ομόλογων υπηρεσιακών υπαλλήλων και από κίνητρο για προσέλκυση επιθεωρητών υψηλών προσόντων και αυξημένου κύρους με προσδοκώμενο αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό δημοσίων εσόδων από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα και τη διαφάνεια της δημόσιας διοίκησης, μετατρέπεται σε τροχοπέδη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή