Η διαστολή των καθηκόντων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο,τι κάνει ένας πολιτικός δεν είναι κατ’ ανάγκην πολιτικό. Μπορεί να είναι προσωπικό. Ή ακόμη χειρότερα να είναι και μικροπρεπές, όπως το να έχει μπροστά του ένας τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας τασάκι με αναμμένο τσιγάρο σε χώρο που απαγορεύεται το κάπνισμα. Βεβαίως ο κ. Παύλος Πολάκης, που γιόρτασε «σε καπνούς και σε βρισιές» στο κυλικείο της Βουλής την παραπομπή του, άσκησε το πατροπαράδοτο Αριστερό δικαίωμα της «τσάμπα δημόσιας ανυπακοής». Είχε τα τσιγάρα αναμμένα μπροστά του αλλά όχι στο χέρι του, για να μπορεί να αποφύγει τις συνέπειες του νόμου. Εξ ου και η μικροπρέπεια της πράξης του. Αν και εμφανίζεται λεβέντης Κρητικός παραβιάζει «ολίγον» τον νόμο για να μπορεί να τη σκαπουλάρει αν διωχθεί.

Ο,τι κάνει ένας υπουργός δεν εμπίπτει αυτομάτως στα υπουργικά του καθήκοντα. Μπορεί να είναι και προσωπικό. Ή, μπορεί να εφάπτεται των σοβαρών του καθηκόντων και να είναι απλώς παράνομο. Αν, για παράδειγμα, ένας υπουργός προκαλέσει τροχαίο ατύχημα δεν δικάζεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ακόμη και αν αποδείξει ότι έτρεχε με 100 χλμ. στη Σταδίου για να προλάβει τη συζήτηση στη Βουλή για δικό του νομοσχέδιο. Στο τελευταίο συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, που στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση κακολόγησε τους προηγούμενους για τη «διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 86 περί καθηκόντων των υπουργών». Οταν λέμε «συμφωνεί» εννοούμε με τον γνωστό ΣΥΡΙΖΑϊκό τρόπο. Αλλα μέτρα για τους υπουργούς των άλλων και άλλα για τον κ. Πολάκη.

Οι πράξεις ενός ανθρώπου δεν κρίνονται με βάση τις προθέσεις του, αλλά συμφώνως με τον νόμο. Ακόμη και αν «ο Παύλος Πολάκης διεκδίκησε διαφάνεια και δημοσιότητα… [Ακόμη και αν] αποκάλυψε τα μεγάλα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ» (Σωκράτης Φάμελος. ΕΡΑ, 31.7.2019), αυτά δεν τον θέτουν υπεράνω του νόμου που διώκει τη συκοφαντική δυσφήμιση, ούτε εντάσσουν κάθε πράξη του στα υπουργικά του καθήκοντα.

Η καταγραφή της συνομιλίας του κ. Πολάκη με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα ήταν μια παράνομη πράξη, αφού ρητώς αναφέρεται ως κακούργημα από τον νόμο. Αφορούσε μια προσωπική του υπόθεση, την αποκάλυψη του δανείου που έλαβε από την εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Τράπεζα Αττικής. Αντιγράφουμε ένα απόσπασμα από τη δημοσιευμένη συνομιλία: «Εγώ πήρα να σας πω ότι καλά κάνετε κι ελέγχετε εμένα, αλλά μόλις τελειώσετε με μένα (…) να ελέγξετε κι αυτά [τα δάνεια]. Γιατί αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε τον έλεγχο» (18.2.2019).

Και μεγαλύτερη απόδειξη ότι η παράνομη καταγραφή δεν εμπίπτει στα υπουργικά του καθήκοντα είναι πως ο κ. Πολάκης υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Υγείας και όχι εποπτεύων της Τράπεζας της Ελλάδος, που «καθήκον» του θα ήταν να πάει στο γραφείο του κ. Στουρνάρα για να ελέγξει τη δουλειά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή