Οι δηλώσεις του Τζ. Πάουελ μετριάζουν τις προσδοκίες

Οι δηλώσεις του Τζ. Πάουελ μετριάζουν τις προσδοκίες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως ήταν αναμενόμενο, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) μείωσε το εύρος διακύμανσης του βασικού επιτοκίου federal funds rate κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,00%-2,25% στη διήμερη συνεδρίαση στις 30-31 Ιουλίου, αποφασίζοντας να ολοκληρώσει τη διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού της την 1η Αυγούστου, νωρίτερα κατά δύο μήνες από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fed ανέφερε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη των οικονομικών συνθηκών και ότι είναι έτοιμη να ενεργήσει καταλλήλως για να διατηρήσει τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής βασίστηκε στην κλιμάκωση της αβεβαιότητας που πηγάζει από την εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, στην επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και στις χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις.

Εντούτοις, υιοθετώντας έναν ελαφρώς πιο επιθετικό τόνο από ό,τι αναμενόταν, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κίνηση της Fed δεν αντανακλά μια προσαρμογή στη νομισματική πολιτική της, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για την έναρξη ενός νέου κύκλου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων για την ενίσχυση της οικονομίας.

Με τις δηλώσεις του κ. Τζερόμ Πάουελ να μετριάζουν τις προσδοκίες για επιπλέον μείωση των βασικών επιτοκίων, ο δολαριακός δείκτης DXY ανήλθε σε υψηλό 2 ετών 98,932 στις αγορές της Ασίας την Πέμπτη. Η γενικότερη ενίσχυση του δολαρίου αποδυνάμωσε σημαντικά το ευρώ, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να τελεί υπό διαπραγμάτευση στις αγορές της Ευρώπης την Πέμπτη στο 1,1027, που αποτελεί χαμηλό περίπου 27 μηνών. Παράλληλα, τα στοιχεία για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη κατά το β΄ τρίμηνο του έτους, που έδειξαν επιβράδυνση στο 0,2% (σε τριμηνιαία βάση) από 0,4% το α΄ τρίμηνο (με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να μειώνεται στο χαμηλότερο σημείο από το δ΄ τρίμηνο του 2013), και ενισχύουν τις ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης, ενδεχομένως επηρέασαν αρνητικά το κοινό νόμισμα. Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού τίτλου αυξήθηκε σε υψηλό δύο μηνών 1,968% την Τετάρτη μετά τη συνεδρίαση της Fed, αντανακλώντας την υποχώρηση των προσδοκιών για επιπλέον αποκλιμάκωση, προτού τελικά μειωθεί στην περιοχή του 1,856% την ώρα συγγραφής του άρθρου την Πέμπτη. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου δε υποχώρησε σε χαμηλό 3 εβδομάδων 2,006% την Τετάρτη λόγω χαμηλών πληθωριστικών πιέσεων, παραμένοντας κοντά σε αυτά τα επίπεδα και την επόμενη μέρα. Ως αποτέλεσμα, η διαφορά της απόδοσης μεταξύ του 2ετούς και του 10ετούς αμερικανικού τίτλου συρρικνώθηκε την Τετάρτη κοντά στις 14 μονάδες βάσης, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή