Μια μοναχική και δύσκολη διαδρομή

Μια μοναχική και δύσκολη διαδρομή

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να έχουν περάσει 123 χρόνια από τότε που η χώρα μας είχε τόσο μεγάλη διεθνή επιτυχία στην ξιφασκία, αλλά ελάχιστοι έμαθαν για το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε η Δώρα Γκουντούρα, στη σπάθη, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ουγγαρίας. Στο αεροδρόμιο δεν την περίμεναν πολιτικοί και δημοσιογράφοι με ανθοδέσμες.

Ηταν μόνο οι δικοί της άνθρωποι. «Αυτούς περίμενα να δω, και αυτούς είδα. Εχω συνηθίσει», μας λέει η 22χρονη ξιφομάχος.  Τέσσερα μετάλλια έχει κατακτήσει η Δώρα ως νεάνιδα σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και έχει μάθει να μη στενοχωριέται για τις εντυπωσιακές υποδοχές που διοργανώνονται στο αεροδρόμιο, κάποιες φορές για μικρότερες επιτυχίες αθλητών μας. Γνωρίζει ότι στην κορυφή θα φτάσει… με το σπαθί της και προς τα εκεί πορεύεται. Την έχει αγγίξει δυο φορές, και, ίσως, η τρίτη –και η καλύτερη– να είναι στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Και τότε όλοι θα… ανακαλύψουν την ξιφασκία.  «Σαν χθες θυμάμαι την ημέρα που είδα για πρώτη φορά ξιφασκία. Ημουν 12 ετών και πήγαμε σχολική εκδρομή στο Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Εκεί είχαν επίδειξη αθλημάτων μη διαδεδομένων στο ευρύ κοινό. Ο έφορος της ΑΕΚ Κώστας Ποτού μου πρότεινε να ασχοληθώ με το άθλημα. Τότε έκανα τένις και χορό, αλλά σταμάτησα για χάρη της ξιφασκίας, επειδή μου άρεσε περισσότερο», δήλωσε στην «Κ».

Οι διακρίσεις ήρθαν γρήγορα. Κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος παππούς της, και έτσι έχει ακόμη ένα λόγο να το θυμάται. «Ο αθλητισμός έχει χαρές, έχει και στενοχώριες. Οι αποτυχίες είναι περισσότερες από τις επιτυχίες. Πρέπει να μάθεις να τις διαχειρίζεσαι για να μην σε επηρεάσουν στη συνέχεια».

Και η Δώρα έχει μάθει καλά να τις διαχειρίζεται. Ως νεάνιδα είχε προκριθεί δύο φορές σε τελικούς Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων (15-17 ετών και 18-20) και έχασε τα χρυσά με το ίδιο σκορ (14-15). «Εκεί να δεις τα συναισθήματα που νιώθεις όταν ακουμπάς το χρυσό και το χάνεις», λέει γελώντας.

Στη συλλογή της 22χρονης υπάρχουν εκτός από το εφετινό χάλκινο από το Παγκόσμιο γυναικών, δύο ασημένια από Παγκόσμια και δύο χάλκινα από Ευρωπαϊκά, σε μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες. Ποια είναι, όμως, η κατάσταση στην ελληνική ξιφασκία; «Η Ομοσπονδία βοηθάει όσο μπορεί. Στηρίζει και εμένα και τη Δέσποινα Γεωργιάδου στην προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς. Ευτυχώς έχω και τον χορηγό μου, τη bwin, που είναι δίπλα μου».   

Η νεαρή πρωταθλήτρια βρίσκεται στην 11η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Για να πάρει το «εισιτήριο» για το Τόκιο θα πρέπει να παραμείνει στις δύο πρώτες θέσεις της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή