«Ομπρέλα» στη διαφθορά

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί το εμβληματικό πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου δεν πρέπει να αποκλείεται και παρέμβαση του πρωθυπουργού. Μία από τις τομές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στην οποία θα συγκεντρωθούν όλα τα ελεγκτικά σώματα και μηχανισμοί του Δημοσίου (πλην ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ), με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των μηχανισμών καταπολέμησης της διαφθοράς.

Το οργανωτικό και επιχειρησιακό μοντέλο της νέας ανεξάρτητης αρχής βασίζεται στο πρότυπο των πιο επιτυχημένων αντίστοιχων φορέων διεθνώς, όπως η Ανεξάρτητη Επιτροπή κατά της Διαφθοράς της Αυστραλίας και η αντίστοιχη Αρχή του Χονγκ Κονγκ (η δεύτερη είναι για 25η χρονιά στην πρώτη θέση του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας).

Αρμόδιες πηγές μιλούν για την πιο εμβληματική στον χώρο μεταρρύθμιση από τη Μεταπολίτευση, καθώς όχι μόνο ενδυναμώνεται ο δημόσιος ελεγκτικός μηχανισμός συγκεντρώνοντας σε μια ισχυρή Αρχή τις υπάρχουσες δυνάμεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά ταυτόχρονα προτάσσονται η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών. Η Αρχή θα έχει αρμοδιότητες στην πρόληψη και διερεύνηση φαινομένων απάτης και διαφθοράς, ενώ δεν καταργεί καμία από τις υπάρχουσες αρμοδιότητες των Σωμάτων που θα την απαρτίζουν (όλοι οι υπηρετούντες στα Σώματα και στις Αρχές που ενοποιούνται μεταφέρονται στην Αρχή). Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά προβλέπονται επιχειρησιακά και εκτεταμένες αρμοδιότητες ελέγχου των ιδιωτικών φορέων με επιβολή προστίμων (μέχρι 100.000 ευρώ), ενώ ανάμεσα στις καινοτομίες είναι ότι η πολιτική ηγεσία δεν θα εμπλέκεται στον σχεδιασμό των ελέγχων της Αρχής, οι επιθεωρητές-ελεγκτές θα ενισχυθούν μέσω εκπαίδευσης, ενώ εισάγεται μέσω της Αρχής η ανάλυση επιπτώσεων των νομοσχεδίων στη διαφθορά. Η Αρχή θα εγκαινιάσει επίσης γραμμή καταγγελιών και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων για την αξιολόγηση των καταγγελιών και τη διασταύρωσή τους με στοιχεία που τηρούνται στις εθνικές βάσεις δεδομένων. Σε ό,τι αφορά το κόστος από τη σύσταση της Αρχής, θα υπάρξει εξοικονόμηση από την ενοποίηση και τη μεταστέγαση σε ενιαίο κτίριο, η οποία υπολογίζεται στο 1 εκατ. ευρώ, καθώς μειώνονται ακόμα οι θέσεις στις διοικητικές υπηρεσίες, λόγω της συγχώνευσης υπηρεσιών, καθώς και οι προβλεπόμενες θέσεις για μετακλητούς από 28 σε 8 και οι θέσεις των δικηγόρων με έμμισθη εντολή από 10 σε δύο.

Στην Κάρπαθο

Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός αναχώρησε για την Κάρπαθο, απ’ όπου αναμένεται να επιστρέψει την Κυριακή, αφού σήμερα θα έχουν προηγηθεί συσκέψεις με τους φορείς του νησιού. Η επιλογή της Καρπάθου δεν έγινε τυχαία. Είναι από τα λίγα μέρη της χώρας που ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε επισκεφθεί ως πρόεδρος της Ν.Δ. στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, ενώ πρόκειται για ακριτικό νησί μέσω του οποίου ο πρωθυπουργός θέλει να εκπέμψει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στις πολιτικές της νησιωτικότητας, αλλά και στο ότι η Ελλάδα πρέπει να έρθει πιο κοντά μέσω καλύτερων χρόνων μεταφοράς που θα μειώσουν το κόστος για τους νησιώτες.

Ακόμη ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε χθες. Πρόκειται για τον Βασίλη Ανδρικόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει ειδικός σύμβουλος για την Ανάπτυξη και την Επιχειρηματικότητα. Ο κ. Ανδρικόπουλος έχει εργαστεί σε διοικητικές και επιτελικές θέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ μέχρι πρότινος ήταν διευθύνων σύμβουλος και μέλος, μεταξύ άλλων, του διοικητικού συμβουλίου της Green Cola Hellas Α.Ε. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρικόπουλος είχε επιλεγεί μέσω του μητρώου στελεχών της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή