Ουρές τέλος έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Ουρές τέλος έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουσιαστικά βήματα για την ανακούφιση ασθενών με σοβαρές παθήσεις που ταλαιπωρούνται σήμερα στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ δρομολογεί η κυβέρνηση. Με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται εντός της εβδομάδας να ψηφιστεί στη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους και μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς επιβάρυνση των ασθενών, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών κλινικών για τη χορήγηση των χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων στους ογκολογικούς ασθενείς.

Ειδικότερα, με βάση τη συμφωνία, τα φάρμακα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων οι οποίες γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών και χωρίς να απαιτείται η μεσολάβηση των ασθενών. Σήμερα, οι ογκολογικοί ασθενείς, προκειμένου να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία σε ιδιωτική κλινική, πρέπει να παραλάβουν οι ίδιοι το σχετικό σκεύασμα από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Αυτό που αναμένεται να αλλάξει είναι ότι οι ασθενείς θα πηγαίνουν απευθείας στην ιδιωτική κλινική, η οποία θα έχει φροντίσει να έχει προμηθευτεί από τον ΕΟΠΥΥ το κατάλληλο φάρμακο.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης της καθημερινότητας των ασθενών με σοβαρά νοσήματα, για την οποία έχει δεσμευθεί από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, προωθείται η διεύρυνση του δικτύου διανομής των φαρμάκων υψηλού κόστους, με την ενεργοποίηση και των ιδιωτικών φαρμακείων. Ειδικότερα, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, τα φάρμακα υψηλού κόστους που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα αποστέλλονται στο ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής του ασφαλισμένου χωρίς οικονομική επιβάρυνση γι’ αυτόν.

Σε πρώτη φάση, η διαδικασία αυτή θα ισχύσει για τα φάρμακα των ογκολογικών ασθενών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, και εν συνεχεία θα επεκταθεί στο σύνολο των δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ. Η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, η οποία θα ακολουθήσει της ψήφισης του νόμου.

Σε τελικό στάδιο υλοποίησης είναι και η κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων τα οποία διακινούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη για την ανάδειξη της εταιρείας μεταφοράς που θα διανέμει κατ’ οίκον τα φάρμακα είναι έτοιμη. Σημειώνεται ότι η διανομή θα γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Η στόχευση της κυβέρνησης είναι να εξαφανιστούν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ οι «ουρές της ντροπής», όπως τις είχε χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, κυρίως καρκινοπαθείς και χρονίως πάσχοντες, πολλοί εκ των οποίων αναγκάζονται να μεταβούν μακριά από το σπίτι τους και να περιμένουν για ώρες στην ουρά προκειμένου να λάβουν το φάρμακό τους.

Μια εικόνα ντροπής που έχουν καταγγείλει επανειλημμένως ασθενείς και σύλλογοί τους, καθώς και δημόσια πρόσωπα. Συνολικά στη χώρα λειτουργούν αυτή τη στιγμή 34 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, εκ των οποίων τα δέκα στην Αττική,  ενώ υπάρχουν επιπλέον 70 σημεία διανομής σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές –κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες– στα οποία αποστέλλονται φάρμακα υψηλού κόστους από τις αποθήκες του ΕΟΠΥΥ για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, εκτελούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε καθημερινή βάση περίπου 6.000-6.500 συνταγές φαρμάκων υψηλού κόστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή