Προτεραιότητα η εθνική ασφάλεια

Προτεραιότητα η εθνική ασφάλεια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον εκσυγχρονισμό της πολιτικής εθνικής ασφάλειας της χώρας και στην αναδιάρθρωση της δομής της προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να εντάξει σε αυτή την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και απειλών. Το μοντέλο αυτό περνάει μέσα από τη θεσμοθέτηση συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, κρίσιμη θέση που ανατέθηκε στον αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο, ένα έμπειρο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Διακόπουλος θα είναι γραμματέας του ΚΥΣΕΑ και θα έχει ρόλο συντονισμού των θεμάτων εθνικής ασφάλειας. Θα λειτουργεί υποστηρικτικά στον πρωθυπουργό και θα συνιστά τον σύνδεσμό του με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Διακόπουλος έχει διατελέσει διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Εχει υπηρετήσει επίσης ως ναυτικός ακόλουθος στην Αγκυρα, ενώ την τελευταία διετία πριν την αποστρατεία του, τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμυνας. Εχει εκπαιδευθεί στην Ελλάδα και στη Γαλλία και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στη δημόσια διοίκηση από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Στην ίδια φιλοσοφία εντάσσεται και η απόφαση για εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ με στόχο να αντιμετωπίσει και νέους κινδύνους, όπως «ο κυβερνοπόλεμος, αλλά και η διασύνδεση τρομοκρατικής και εγκληματικής δραστηριότητας σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο με γεωπολιτικές προεκτάσεις». Νέος διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Κοντολέων, επιλογή-τομή στην ιστορία της Υπηρεσίας, καθώς πρόκειται για στέλεχος με σημαντική καριέρα στον τομέα της ασφάλειας. Με την επιλογή αυτή το Μαξίμου σημειώνει ότι ακολουθείται το παράδειγμα μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών, στις οποίες επικεφαλής τέθηκαν πρόσωπα που δεν σταδιοδρόμησαν σε αυτές.

Η αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας περιλαμβάνει τη διεύρυνση με σχήμα τριών υποδιοικητών: Ο πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης θα είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας, ο Βασίλειος Γκρίζης, που διετέλεσε, μεταξύ άλλων, για επτά χρόνια διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας, θα έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες και ο Διονύσης Μελιτσιώτης θα είναι υπεύθυνος για οργανωτικά ζητήματα. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον απελθόντα επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, κίνηση που υπονοεί και την αναγνώριση του έργου του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή