Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/08/19)

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εταιρική διακυβέρνηση μοχλός προσέλκυσης επενδύσεων

Με σκοπό την ενίσχυση της εταιρικής ηθικής και της εταιρικής διακυβέρνησης στη χώρα μας, παρουσιάστηκε σε γυναίκες επικεφαλής σε σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας η μη κερδοσκοπική ένωση Corporate Governance Hub_2020, που σύστησαν φέτος η Αγγέλικα Γκούσκου και η Ξένια Καζόλη. Η εταιρική διακυβέρνηση περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες διοικούνται και ελέγχονται. Η κ. Γκούσκου και η κ. Καζόλη τόνισαν τη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης, ειδικά στην Ελλάδα. Η Ελλάδα χρειάζεται να προσελκύσει επενδυτές στις ελληνικές επιχειρήσεις. Πρέπει οι επενδυτές αυτοί να εμπιστεύονται ότι υπάρχουν τα σωστά checks and balances, ειδικά σε μια χώρα με πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις. Με αφετηρία την πολυετή διεθνή εμπειρία τους στο δίκαιο του επιχειρείν, η κ. Γκούσκου και η κ. Καζόλη ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις γυναίκες που προΐστανται η κάθε μία στον τομέα της, για να δημιουργήσουν έναν χώρο δικτύωσης ικανών μελών Δ.Σ., που θα μοιράζονται τις ίδιες αξίες εταιρικής ηθικής, αλλά και γνώσεων και ανταλλαγής απόψεων, έτσι ώστε η εταιρική διακυβέρνηση να υιοθετηθεί από τις ελληνικές επιχειρήσεις ως κουλτούρα και πρόκληση και όχι ως υποχρέωση. Η ευρωπαϊκή τάση στις επιχειρήσεις –που θα κληθεί να ακολουθήσει και η χώρα μας– είναι η ποσόστωση των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια να αυξηθεί στο 20% το 2020.

Σφίγγει ο κλοιός της εφορίας για όσους ξέχασαν να δηλώσουν τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η εταιρεία  Airbnb έχει λάβει επιστολή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με την οποία ζητούνται αναλυτικά στοιχεία για το ποιοι είναι πίσω από τα 20.000 ελληνικά ακίνητα τα οποία εμφανίζονται στις ενεργές αγγελίες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, χωρίς ωστόσο να έχει δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους ή τους διαχειριστές ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου. Εφόσον απαντήσει η εταιρεία η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει την αποστολή ειδοποιητηρίων στους ιδιοκτήτες των αδήλωτων ακινήτων. Με το e-mail που θα λάβουν θα καλούνται να προσέλθουν στην εφορία τους για έλεγχο και στη συνέχεια σε όσους διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο ειδικό μητρώο της ΑΑΔΕ και συνεχίζουν να τα ενοικιάζουν χωρίς ΑΜΑ θα επιβληθεί το πρόστιμο των 5.000 ευρώ.

Τα λάθη έφεραν καταγγελία των δανείων 

Η καταγγελία των δανείων της Altec από τις τράπεζες ήταν πιθανώς αποτέλεσμα λανθασμένων ενεργειών της διοίκησής της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος και ιδρυτής της Θανάσης Αθανασούλης απέστειλε επιστολή στις πιστώτριες τράπεζες αξιώνοντας χρηματοδότηση της εταιρείας, καθώς η ίδια δεν διέθετε την απαραίτητη ρευστότητα για την καταβολή της αποζημίωσης της θερινής άδειας των (περίπου 80) εργαζομένων. Σε αντίθετη περίπτωση θα παραιτούνταν από τη θέση του προέδρου της εταιρείας προκαλώντας ζημία τόσο στην εικόνα της Altec όσο και των τραπεζών-μετόχων της. Η επιχειρηματολογία φαίνεται ότι δεν άρεσε στις πιστώτριες τράπεζες και έτσι κατήγγειλαν τα δάνεια της επιχείρησης.

Είχαν «κολλήσει» έργα 10 δισ.

Με μουσική στα… αυτιά των επενδυτών ανάπτυξης ακινήτων, ηχούν τα λόγια της νέας υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη τις προηγούμενες ημέρες ότι «ως υπουργείο δεν θα αποποιηθούμε τον ρόλο μας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά δεν θα επιτρέψουμε και την εργαλειοποίησή της από κάποιους». Τα τελευταία χρόνια, σειρά εμβληματικών επενδύσεων, όπως η ανάπτυξη της έκτασης στο Ελληνικό, το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, ακόμα και η τουριστική επένδυση στην Αφάντου της Ρόδου, βρέθηκαν ενώπιον του φάσματος ακόμα και της ακύρωσης, ως αποτέλεσμα «ιδεοληπτικών και εκβιαστικών» αποφάσεων του υπ. Πολιτισμού και των υπηρεσιών του, όπως τις χαρακτήρισαν στελέχη του κλάδου των ακινήτων. Πρόκειται για ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, οι οποίες «καρκινοβατούν» επί χρόνια. Στην Αφάντου για παράδειγμα, η κήρυξη του ακινήτου ως αρχαιολογικού χώρου τον Απρίλιο του 2016 έχει «παγώσει» μέχρι σήμερα την έναρξη της επένδυσης, παρότι ο τότε υπ. Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς διαβεβαίωνε λίγες ημέρες αργότερα στη Βουλή, ότι με την απόφασή του «δεν υπάρχει κανενός είδους φρένο στη διαδικασία επένδυσης στην Αφάντου και ότι αυτή μπορεί να προχωρήσει κανονικά».

Η κατανομή αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Ανάπτυξης

Τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για την κατανομή των αρμοδιοτήτων στους υφυπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στον Ι. Τσακίρη ανατέθηκε η αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και της Ειδικής Γραμματείας Διαρθρωτικών Προγραμμάτων. Ο Χρ. Δήμας ανέλαβε την άσκηση του συνόλου των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας. Τον μεγαλύτερο όγκο αρμοδιοτήτων συγκεντρώνει ο Ν. Παπαθανάσης. Συγκεκριμένα, τις αρμοδιότητες της Γ.Γ. Βιομηχανίας, της Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, της εποπτείας της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας, του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης, της ΕΒΕΤΑΜ, καθώς και της συγκρότησης του Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή