Απόδραση από τον πολιτισμό στις ΗΠΑ με 3.000 δολ. την ημέρα

Απόδραση από τον πολιτισμό στις ΗΠΑ με 3.000 δολ. την ημέρα

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απλότητα στις διακοπές μπορεί να αποτελεί την απόλυτη πολυτέλεια, ενίοτε μια πανάκριβη πολυτέλεια εάν το ζητούμενο είναι να αποδράσει ο άνθρωπος από τις δεσμεύσεις της καθημερινότητας, τις πιέσεις της, αλλά και τις ανέσεις της. Η πολυτέλεια αυτής της απλότητας φαίνεται πως προσλαμβάνει όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά απόδρασης από τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας, το Ιντερνετ, το κινητό τηλέφωνο, ακόμη και ανέσεις που ως επιτεύγματα της τεχνολογίας ανάγονται στο πολύ μακρινό παρελθόν όπως η τηλεόραση και το ρολόι.

Αυτό προδίδει τουλάχιστον μια μόδα που έχει κάνει τελευταία την εμφάνισή της στην Αμερική, καθώς ορισμένοι Αμερικανοί φτάνουν στο σημείο να ακριβοπληρώνουν τις εναλλακτικές διακοπές τους καταβάλλοντας έως και 3.000 δολάρια κατ’ άτομο για κάθε διανυκτέρευση. Το ζήτημα, όμως, είναι πως αυτή η διανυκτέρευση ενίοτε γίνεται σε συνθήκες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον άβολες. Το κόστος δεν αντανακλά την πολυτέλεια και τις ανέσεις που προσφέρει το κατάλυμα, αλλά την αίσθηση της άγριας ζωής, της επαφής με τη φύση και της απομάκρυνσης από την τεχνολογία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, πολλοί Αμερικανοί σπεύδουν να πληρώσουν 200 δολάρια το βράδυ για ένα κατάλυμα από ξύλο στην κορυφή ενός μεταλλικού πύργου στην άγρια φύση της πολιτείας του Ορεγκον. Πρόκειται για το Summit Priaire, που στην πράξη δεν προσφέρει περισσότερα από ένα ελεύθερο κάμπινγκ στην εξοχή. Δεν έχει Wi-Fi, ούτε τηλεόραση, ούτε ρολόγια και βρίσκεται σε απόσταση μιας ώρας από την πλησιέστερη περιοχή με φυσικό αέριο.

Η τουαλέτα είναι έξω από το κτίσμα και για να τη φτάσει κανείς πρέπει να κατεβεί με τις σκάλες τέσσερα πατώματα. Για τους ενδιαφερομένους είναι, δυστυχώς, κλειστό ολόκληρο τον Αύγουστο, επειδή κινδυνεύει από πυρκαγιές. Ομως, το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει οι Αμερικανοί γι’ αυτό το ιδιάζον κατάλυμα είναι πραγματικά ζωηρό. Υπάρχουν 300 άτομα σε λίστα αναμονής.

Κάποιοι άλλοι έχουν την ίδια επιθυμία απόδρασης από τον πολιτισμό, αλλά είναι πιο απαιτητικοί. Το ρεπορτάζ της Wall Street Journal αναφέρει την περίπτωση μιας οικογένειας που πέρυσι πέρασε τρεις ημέρες στο πολυτελέστερο ξενοδοχείο της Αλάσκας  στον Εθνικό Δρυμό Ντενάλι, του οποίου η τιμή είναι φέτος 3.150 δολάρια το βράδυ κατ’ άτομο. Πρόκειται για το Sheldon Chalet, που βρίσκεται σε ύψος 1.754 μέτρων, δεν έχει Ιντερνετ και είναι προσβάσιμο μόνο με ελικόπτερο. Από τη στιγμή που έφτασε η οικογένεια στο πολυτελές ξενοδοχείο, είχε την εμπειρία να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα σε μια εξέδρα τόσο κοντά στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Βόρειας Αμερικής ώστε όλοι νόμιζαν πως μπορούσαν να την αγγίξει. Και μετά μια κοπιώδη πορεία μέσα στους πάγους, απήλαυσαν ένα εξαιρετικά πολυτελές αλλά και πρωτότυπο πικνίκ σε ένα τραπέζι φτιαγμένο από πάγο.

Αυτό το είδος διακοπών, άλλοτε πρωτόγονες και λιτές και άλλοτε περιπετειώδεις αλλά πολυτελείς, αντανακλούν τη λαχτάρα για επαφή με τη φύση, που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε όλα τα είδη πολυτελούς κάμπινγκ, όπως είναι οι σκηνές με ανέσεις που θυμίζουν ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Αυτό γίνεται αντιληπτό όταν διαβάσει κάποιος το φυλλάδιο που μοιράζει στους επισκέπτες το Summit Priaire στο Ορεγκον. Μιλάει για τη διαύγεια με την οποία φαίνεται ο γαλαξίας, τον ήχο των ανέμων, αλλά και την εικόνα των αγελάδων μέσα στην πρωινή ομίχλη. Στο βιβλίο των επισκεπτών, μια επισκέπτρια έχει αφήσει το ενδεικτικό σχόλιο: «Πακετάρισα προσεκτικά το μακιγιάζ μου και μετά συνειδητοποίησα ότι στο κατάλυμα δεν θα υπάρχει καθρέφτης». 

Απομόνωση σε μικρές ξύλινες καμπίνες στη μέση του δάσους 

Είναι σαφές ότι οι εναλλακτικές διακοπές σε μέρη δυσπρόσιτα και χωρίς τηλεπικοινωνίες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον μαζικό τουρισμό. Για όσους θέλουν να αποφύγουν τους δημοφιλείς προορισμούς, που γίνονται ανυπόφοροι το καλοκαίρι, όταν γεμίζουν από ορδές επισκεπτών. Σίγουρα αποτελούν μια λύση, γιατί δύσκολα θα βρει κανείς πολυκοσμία σε έναν παγετώνα στην Αλάσκα, σε ένα ξύλινο κατάλυμα στη μέση του δάσους ή δίπλα σε έναν καταρράκτη.

Για κάποιους άλλους, οι εξεζητημένες διακοπές αποτελούν έναν τρόπο για να θυμηθούν οι ενήλικες τις πολύ πιο απλές διακοπές που έκαναν στα νιάτα τους ή ακόμη και στα παιδικά τους χρόνια. Αντιπροσωπευτική περίπτωση ένας επιχειρηματίας, ο οποίος, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ήθελε να θυμηθεί τα παλιά και κάλεσε τους φίλους του να περάσουν τρεις ημέρες στο κτήμα Gather Greene στην περιοχή Κοξσάκι. Σε αυτό το κτήμα, έναντι 250 δολαρίων το βράδυ, ενοικιάζονται μικρές ξύλινες καμπίνες στις οποίες μόλις και μετά βίας χωράει ένα διπλό κρεβάτι και ένα μικρό μπάνιο. Οι καμπίνες αυτές, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος στην ιστοσελίδα του καταλύματος, βρίσκονται ουσιαστικά μέσα στο δάσος και δεν προσφέρουν παρά μόνο μια στέγη πάνω από τις κλίνες χωρίς τοίχους στο πλάι. Ομως, οι φίλοι του επιχειρηματία προφανώς συμμερίζονταν τη νοσταλγία του και ήρθαν άρτια εξοπλισμένοι για τις τρεις διανυκτερεύσεις στην ύπαιθρο. Είχαν αγοράσει τρόφιμα εκατοντάδων δολαρίων και κάθε άλλο είδος πρώτης ανάγκης. Εγκαταστάθηκαν στην εξοχή, όμως δεν μπορούσαν να κοιμηθούν από τα δυνατά κραξίματα των βατράχων στη διάρκεια της νύχτας.

Και βέβαια, ο κατάλογος των δαπανηρών εναλλακτικών διακοπών στην άγρια φύση ή σε τόπους μακριά από τον πολιτισμό δεν τελειώνει. Μπορεί πλέον να βρει κανείς μεγάλη ποικιλία: τεχνητές σπηλιές με πρωτοποριακό σχέδιο αλλά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε παραθαλάσσιες περιοχές, καταφύγια με ανέσεις ξενοδοχείου στη μέση του δάσους, κατασκευές μέσα στη θάλασσα περιτριγυρισμένες από φάλαινες ή καταλύματα που χρησιμοποιούν μόνον ηλιακή ενέργεια και έχουν χτιστεί ακριβώς δίπλα σε καταρράκτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μεγαλύτερη πολυτέλεια που προσφέρουν σε όσους επιλέξουν αυτού του είδους τη δαπανηρή λιτότητα είναι η δυνατότητα να εξαφανιστεί κάποιος για λίγες ημέρες από προσώπου γης, να μην μπορεί να τον βρει κανείς αφού δεν δουλεύει το κινητό του. Γιατί αυτό συμβαίνει στη μέση του δάσους, μπροστά σε έναν καταρράκτη, σε έναν παγετώνα ή κοντά στην κορυφή ενός βουνού, όπου δεν λειτουργούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή