Ψηφιακές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

Ψηφιακές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς και ψηφιακή καταγραφή, καθώς και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο δεδομένων που αφορούν τις παροχές του ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους, δρομολογεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον γ.γ. του υπουργείου Παναγιώτη Πρεζεράκο, επισκέφθηκε την κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, όπου είχε συνεργασία με τον πρόεδρο και υπηρεσιακούς παράγοντες του οργανισμού. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η καταγραφή της υφιστάμενης οικονομικής και οργανωτικής κατάστασης στον οργανισμό με βασικό μέλημα την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ενώ εξετάστηκαν και όλες οι προοπτικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της μείωσης της γραφειοκρατίας, της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και του ελέγχου των δαπανών προκειμένου ο οργανισμός να καταστεί βιώσιμος. Την ανάγκη «ψηφιακού μετασχηματισμού» του ΕΟΠΥΥ είχε αναδείξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή. Οπως είχε σημειώσει ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι υπάρχουσες βάσεις δεδομένων, όπως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα ενισχυθούν με νέα εργαλεία καταγραφής και ψηφιακές τεχνικές διαχείρισης.

«Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι σύγχρονος, ευέλικτος και οικονομικά βιώσιμος και –το κυριότερο από όλα που μας απασχολεί– να υπηρετεί τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρεί, να τον εξυπηρετεί, να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την είσοδό του στο κεντρικό κτίριο του ΕΟΠΥΥ, και πρόσθεσε: «Είναι ένα θέμα το πώς θα μετασχηματιστεί ο οργανισμός. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει κάνει ποτέ ισολογισμό».

Ψηφιακές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ-1

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παναγιώτη Πρεζεράκο, επισκέφθηκε χθες την κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας στον ΕΟΠΥΥ, εξετάστηκε και το θέμα της κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους χωρίς επιβάρυνση των ασφαλισμένων και το οποίο αποτελεί ένα από τα τρία βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τα άλλα δύο βήματα αφορούν τη συνεργασία του οργανισμού με τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα χημειοθεραπευτικά σκευάσματα για λογαριασμό των ασφαλισμένων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία σε αυτές, και τη διάθεση ακριβών φαρμάκων μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς επιβάρυνση των ασθενών. Μάλιστα, το τελευταίο προβλέπεται με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Ρύθμιση για 120 δόσεις

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και διάταξη που αφορά τη δυνατότητα καταβολής σε 120 δόσεις των οφειλών των παρόχων υπηρεσιών υγείας –φαρμακευτικές εταιρείες, διαγνωστικά κέντρα, κλινικοί γιατροί, ιδιωτικές κλινικές κ.ά.– από rebate και clawback (αναγκαστικές εκπτώσεις προς τον οργανισμό) προηγούμενων ετών. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προκάλεσε την ικανοποίηση του ιατρικού κόσμου και κυρίως των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που πρόσφατα συμμετείχαν στη μεγάλη κινητοποίηση των διαγνωστικών εργαστηρίων. Οπως αναφέρουν, «με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα δοθεί μια παράταση στη βιωσιμότητα των συμβεβλημένων παρόχων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τον ΕΟΠΥΥ, μέχρι να ολοκληρωθεί η επαρκής χρηματοδότηση του οργανισμού και η κατάργηση του clawback που είναι ο αντικειμενικός μας στόχος».

Αιτήματα πανεπιστημιακών προς υπουργείο

Θεσμοθέτηση της πλήρους αλλά μη αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών-μελών ΔΕΠ που εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές ή εργαστήρια τα οποία στεγάζονται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ζητεί η πανεπιστημιακή κοινότητα από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Σε πρόσφατη συνάντησή του με τον νέο υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων ώστε να γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το συγκεκριμένο ζήτημα και το οποίο επανήλθε τον προηγούμενο Μάρτιο από το υπουργείο Υγείας, το οποίο επέβαλε πρόστιμα σε ιδιωτικές κλινικές που απασχολούν πανεπιστημιακούς γιατρούς. Το υπουργείο Υγείας έφερε στην επιφάνεια «αδρανή» διάταξη νόμου του 2001, την κατάργηση της οποίας διεκδικούν οι πανεπιστημιακοί γιατροί. Ο κ. Δημόπουλος έθεσε μεταξύ άλλων και το αίτημα προσλήψεων νοσηλευτικού, τεχνολογικού και διοικητικού προσωπικού στις πανεπιστημιακές κλινικές, όπως και εργαστήρια, και της συμμετοχής μελών ΔΕΠ στα Δ.Σ. των νοσοκομείων στα οποία είναι εγκατεστημένες αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή