Η κοκαΐνη της Μάλτας και οι μπανάνες από το Εκουαδόρ

Η κοκαΐνη της Μάλτας και οι μπανάνες από το Εκουαδόρ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοιότητες με πρόσφατες κατασχέσεις φορτίων κοκαΐνης στη Μάλτα παρουσιάζει η υπόθεση εντοπισμού 52 κιλών του επικίνδυνου ναρκωτικού, το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη. Διερευνάται μάλιστα το ενδεχόμενο ποσότητες από την ίδια «παρτίδα» κόκας, να κατασχέθηκαν πρόσφατα σε μεγάλα λιμάνια της Ε.Ε. Τα 52 κιλά κοκαΐνης βρέθηκαν κρυμμένα μέσα στο μηχανισμό ψύξης κοντέινερ, που ήταν φορτωμένο με μπανάνες από το Εκουαδόρ. Τα ναρκωτικά ήταν συσκευασμένα σε 47 πακέτα, σε καθένα από τα οποία υπήρχε ο λογότυπος «R». Πιθανολογείται ότι η φόρτωσή τους έγινε στο Εκουαδόρ και κατέληξαν στη Θεσσαλονίκη μέσω Ισπανίας και Πειραιά. Εντοπίστηκαν από άνδρες του Λιμενικού με τη συνδρομή στελεχών του τελωνείου. Η εταιρεία που διακινεί το φορτίο με τις μπανάνες είναι υπαρκτή και, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιεί τακτικά, νόμιμες εισαγωγές φρούτων από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα.

Το Δεκέμβριο του 2018 υπάλληλοι από το τελωνείο του λιμανιού Freeport της Μάλτας εντόπισαν 90 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα μέσα σε δύο κοντέινερ φορτωμένα με μπανάνες. Τα φρούτα, όπως πιθανότατα και τα ναρκωτικά, είχαν φορτωθεί στο Εκουαδόρ και εντοπίστηκαν χάρη σε πληροφορίες της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA- Drug Enforcement Administration). Οι συσκευασίες με την κοκαΐνη ήταν κρυμμένες στον μηχανισμό ψύξης των δύο κοντέινερ. Τελικός σταθμός των εμπορευματοκιβωτίων ήταν και τότε η Θεσσαλονίκη. Τον Απρίλιο του 2019 αντίστοιχα, οι Αρχές στη Μάλτα κατέσχεσαν άλλα 144 κιλά κοκαΐνης, κρυμμένα στο ψυγείο δύο κοντέινερ με προορισμό το πρώτο το Δυρράχιο της Αλβανίας και το δεύτερο το λιμάνι Μπαρ του Μαυροβουνίου. Πάντως, ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης που ενημερώθηκε για την υπόθεση της περασμένης Παρασκευής διέταξε περαιτέρω έρευνα. Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη των υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με Ελληνες και ξένους ομολόγους τους. Αξιωματούχοι από υπηρεσίες Ασφαλείας τόνισαν στην «Κ» ότι «μετά τις κατασχέσεις μεγάλων φορτίων κοκαΐνης στα λιμάνια της Ολλανδίας και του Βελγίου είναι πιθανό τα κυκλώματα να άλλαξαν ρότα επιλέγοντας σταθμούς όπως η Μάλτα, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη».

Και στο παρελθόν, πάντως, οι ελληνικές αρχές έχουν κατάσχει σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης μέσα σε φορτία με μπανάνες. Την άνοιξη του 2014, 17 κιλά κόκας είχαν βρεθεί σε αποθήκη οπωροκηπευτικών στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε κιβώτια με μπανάνες και έφτασαν στην Ελλάδα μέσω Ιταλίας. Παρόμοια υπόθεση είχε αποκαλυφθεί στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2013. Εμποροι οπωροκηπευτικών σε Αθήνα και Ρόδο είχαν εντοπίσει μέσα σε κιβώτια με μπανάνες συνολικά 500 κιλά κοκαΐνης. Οι παλέτες με τα φρούτα και τα ναρκωτικά είχαν φορτωθεί στην Κολομβία και είχαν φτάσει στην Ελλάδα μέσω του λιμανιού της Πάτρας. Σε συνέντευξη που είχε παλαιότερα παραχωρήσει στην εφημερίδα El Tiempo της Κολομβίας, ο υπεύθυνος ασφαλείας μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείας εμπορίας φρούτων στον κόσμο, είχε δηλώσει ότι μέλη μιας κολομβιανής εγκληματικής οργάνωσης με επωνυμία Urabenos δίνουν χρήματα σε μικρούς παραγωγούς μπανάνας προκειμένου να συσκευάζουν ποσότητες κοκαΐνης μαζί με τις ποσότητες φρούτων που εξάγονται μέσω του λιμανιού Santa Marta.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή