Αναβάλετε την εμμηνόπαυση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία καινοτόμο ιατρική διαδικασία, που επιτρέπει στις γυναίκες να αναβάλουν ακόμα και για είκοσι χρόνια την εμμηνόπαυση, θα προσφέρεται από τα βρετανικά κέντρα υποβοηθούμενης γονιμότητας σε όσες ενδιαφέρονται.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορούν έτσι να επωφεληθούν χιλιάδες γυναίκες που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες και βαριά οστεοπόρωση, στην εμφάνιση των οποίων συμβάλλει η εμμηνόπαυση. Επίσης, η ίδια ιατρική διαδικασία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων γυναικών καθυστερώντας την εμφάνιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως είναι η κακή διάθεση, το άγχος, η αϋπνία, οι εξάψεις, η νυχτερινή εφίδρωση και η μειωμένη ερωτική διάθεση.

Η διαδικασία, που σήμερα κοστίζει από 7.610 μέχρι 11.970 ευρώ, προσφέρεται σε γυναίκες που δεν έχουν κλείσει τα σαράντα, από την ProFam, την εταιρεία που ίδρυσε στο Μπέρμιγχαμ ο Σίμον Φισέλ, ιατρός ειδικός στην τεχνητή γονιμοποίηση με άλλους συνεργάτες του. Ο δρ Φισέλ είναι πρόεδρος της UN Care Fertility Group. Μέχρι σήμερα, εννέα γυναίκες έχουν υποβληθεί στην ιατρική πράξη, κατά την οποία αφαιρέθηκε και καταψύχθηκε ιστός από τις ωοθήκες, με στόχο την καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης. Οι ιατροί αφαίρεσαν λαπαροσκοπικά μικρά κομμάτια ιστού από τους γυναικείους γεννητικούς αδένες. Στη συνέχεια τα τεμάχισαν και τα κατέψυξαν προκειμένου να τα διατηρήσουν.

Οταν οι γυναίκες μπουν στην εμμηνόπαυση, σε μερικές δεκαετίες, ο κατεψυγμένος ιστός θα αποψυχθεί και θα εμφυτευθεί στο ανθρώπινο σώμα. Προκειμένου οι ιατροί να αποκαταστήσουν τα μειούμενα ορμονικά επίπεδα, συνήθως επιλέγουν ένα σημείο του σώματος με καλή αιμάτωση, όπως είναι η μασχάλη όπου τοποθετούν το μόσχευμα. Εφόσον ο ιστός των ωοθηκών καταφέρει να επιβιώσει της διαδικασίας, αποκαθίστανται τα επίπεδα των ορμονών, δηλαδή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, σταματώντας την εξέλιξη της εμμηνόπαυσης.

Οπως επισήμανε στους Sunday Times ο ιατρικός υπεύθυνος της εταιρείας, Γιουσρί Αφίφι, «είναι το πρώτο εγχείρημα στον κόσμο που δίνει σε υγιείς γυναίκες τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης ιστού των ωοθηκών με στόχο την καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί χρησιμοποιούν ανάλογες μεθόδους προκειμένου να διαφυλάξουν τη γονιμότητα γυναικών και μικρών κοριτσιών που υποβάλλονται σε αντικαρκινικές θεραπείες.

Πόσο τελικά θα καθυστερήσει η εμμηνόπαυση λόγω της νέας μεθόδου εξαρτάται από την ηλικία κατά την οποία αφαιρούνται οι ιστοί και πότε επανατοποθετούνται στο σώμα. Ιστοί που αφαιρέθηκαν από μία 25χρονη γυναίκα μπορούν να καθυστερήσουν την εμμηνόπαυση κατά είκοσι χρόνια, ενώ από μία 40χρονη γυναίκα, μπορεί να την καθυστερήσουν μόνο κατά πέντε έτη.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μέθοδος, εκτός της αναβολής της εμμηνόπαυσης, θα επιτρέψει στο βρετανικό ΕΣΥ να εξοικονομήσει πολλά χρήματα από τη θεραπεία νοσημάτων που συνδέονται με την εμμηνόπαυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή