Ορθή κριτική και ευήκοα ώτα

Ορθή κριτική και ευήκοα ώτα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονα χαρακτηριστικά πολιτικού πολιτισμού είχε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος στην επιτροπή δημόσιας διοίκησης της Βουλής. Το νομοσχέδιο προβλέπει τον διαχωρισμό της πολιτικής από την υπηρεσιακή διοίκηση, με στόχο τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας και συνέχειας του κρατικού μηχανισμού, ανεξαρτήτως πολιτικών ηγεσιών και εναλλαγών κυβερνήσεων. Παράλληλα, σκοπός και ζητούμενο των θεσμικών αλλαγών είναι η διαφάνεια και η ακεραιότητα της λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

Το εποικοδομητικό κλίμα που επικράτησε, η χρήσιμη κριτική που ασκήθηκε και η εικόνα μιας ειλικρινούς ανταλλαγής απόψεων οδήγησαν στην υιοθέτηση σειράς τροποποιήσεων, οι οποίες ενσωμάτωσαν αρκετές από τις προτάσεις που κατέθεσε η αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του νομοσχεδίου.

Το θετικό αποτέλεσμα πιστώνεται σε όλους τους συμμετέχοντες. Η τέως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξήρε τη στάση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, τονίζοντας ότι «πραγματικά έδειξε μια πολύ δημιουργική και θετική διάθεση. Οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε». Από την πλευρά τους και τα στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν περιορίστηκαν σε στείρα κριτική, αλλά προσήλθαν στη συζήτηση με επιχειρήματα και συγκεκριμένες προτάσεις. Στα θετικά για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου καταγράφονται και οι ενστάσεις που προβλήθηκαν από βουλευτές της συμπολίτευσης. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού είναι σκεπτόμενα πολιτικά όντα, με τη δική τους ελεύθερη κριτική σκέψη, η οποία προφανώς χρωματίζεται σε σημαντικό βαθμό από την ιδεολογική τους τοποθέτηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσδιορίζεται μονοδιάστατα από αυτήν.

Η διάθεση κορυφαίων υπουργών να ακούσουν, να σεβαστούν την άλλη άποψη και να υιοθετήσουν αρκετές από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης εκπέμπει ένα ευπρόσδεκτο μήνυμα συμβολισμού αλλά και ουσίας, διότι έτσι θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η Βουλή.

Παράλληλα, δημιουργούνται εύλογες προσδοκίες πως ίσως αρχίσει να αντιμετωπίζεται η διαχρονική, διακομματική παθογένεια των συνεχών αλλαγών με πολιτικά κριτήρια και διασφαλιστεί η αρχή της συνέχειας στη δομή και λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Σε μόλις ένα μήνα διακυβέρνησης είναι αρκετά τα παραδείγματα ευπρέπειας και διάθεσης συνεννόησης, σε πείσμα όσων επιμένουν στην ακραία ρητορική και στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Κάποιοι, μάλιστα, εκμεταλλευόμενοι το βήμα που τους προσφέρουν έγκυρα ξένα μέσα ενημέρωσης, αποδίδουν στη νέα κυβέρνηση ακροδεξιά χαρακτηριστικά και αυταρχική συμπεριφορά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή