Θετικό το Πεκίνο στην πρόταση των ΗΠΑ για συνοδεία στα εμπορικά πλοία στον Κόλπο

Θετικό το Πεκίνο στην πρόταση των ΗΠΑ για συνοδεία στα εμπορικά πλοία στον Κόλπο

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα ίσως συνοδεύει τα κινεζικά εμπορικά σκάφη στον Κόλπο στο πλαίσιο της αμερικανικής πρότασης για μια συμμαχία με στόχο την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών ύστερα από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν σε βάρος δεξαμενοπλοίων, όπως δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος της χώρας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Εάν πρόκειται να συμβεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, θα εξετάσουμε την περίπτωση το Πολεμικό Ναυτικό μας να συνοδεύει τα εμπορικά μας σκάφη», δήλωσε ο πρεσβευτής Νι Τζιαν στο Reuters στο Αμπού Ντάμπι. «Εξετάζουμε την αμερικανική πρόταση για κάποιες ρυθμίσεις αναφορικά με τη συνοδεία στον Κόλπο», ανέφερε αργότερα σε γραπτό μήνυμά της η κινεζική πρεσβεία.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πείσει άλλες χώρες να συμμετάσχουν σε μια συμμαχία για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών σε μια περίοδο μεγάλης έντασης με το Ιράν. Δεν είναι σαφές εάν η Ουάσιγκτον υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Πεκίνο, το οποίο πρέπει να κάνει προσεκτικές κινήσεις στη Μέση Ανατολή λόγω των στενών ενεργειακών του δεσμών με το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Μέχρι στιγμής μόνο η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στην αποστολή για την προστασία των εμπορικών πλοίων μετά τη σύλληψη από τις ιρανικές δυνάμεις σκάφους υπό βρετανική σημαία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή