Απώλειες κατέγραψε το Χ.Α. για τέταρτη συνεδρίαση στη σειρά

Απώλειες κατέγραψε το Χ.Α. για τέταρτη συνεδρίαση στη σειρά

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη νευρικότητα, διακυμάνσεις και συνεχείς εναλλαγές προσήμου χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπόρεσε ούτε αυτή τη φορά να βγάλει «άμυνες», κλείνοντας με απώλειες κάτω από τις 845 μονάδες, με τις ρευστοποιήσεις μάλιστα να εντείνονται στις τελικές δημοπρασίες. Η αναταραχή που έχει φέρει στις αγορές από τη Δευτέρα η ενίσχυση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας και η οποία «χτυπάει» κυρίως τις αναδυόμενες αγορές, με τους επενδυτές να τηρούν risk off στρατηγική, έχει παρασύρει το Χ.Α., το οποίο, να μην ξεχνάμε, παραμένει στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, που σημαίνει ότι παραμένει ευάλωτο σε οποιοδήποτε εξωτερικό σοκ. Το παγκόσμιο περιβάλλον των αγορών έχει πλέον γίνει ιδιαίτερα ρευστό με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέφονται προς τα «ασφαλή επενδυτικά καταφύγια», όπως είναι τα ομόλογα των χωρών με υψηλή αξιολόγηση. To θετικό ωστόσο είναι πως τα ελληνικά ομόλογα, αν και απέχουν αρκετά από την «επενδυτική βαθμίδα», συνεχίζουν να σημειώνουν καλή πορεία διατηρώντας τις αποδόσεις τους κοντά στο 2%.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε πτωτικά για τέταρτη ημέρα κλείνοντας στο -0,79%, στις 844,47 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,59 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,81%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,16% στις 707,81 μονάδες και στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και τις τράπεζες, «διασωθήκαν» ανοδικά επτά μετοχές: οι Πειραιώς (+1,74%), ΔΕΗ (+1,08%), Aegean (+0,62%), Coca Cola (+0,60%), Fourlis (+0,18%), ΟΤΕ (+0,16%), και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+0,14%).

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις, που καταγράφηκαν με την ολοκλήρωση του επταμήνου στο Χ.Α., είχαν προϊδεάσει για ανοδική κίνηση και τον Αύγουστο. Ομως οι εξελίξεις διέψευσαν όσους δεν συνεκτίμησαν τις απειλές του εξωτερικού περιβάλλοντος, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Ετσι, μετά και τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, το ζητούμενο πλέον είναι αν οι εγχώριοι καταλύτες που θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζουν το ελληνικό Χρηματιστήριο, λόγω της εντεινόμενης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, είναι επαρκείς για να αντιρροπήσουν τους «μαύρους κύκνους» του διεθνούς περιβάλλοντος, ώστε να επανέλθει το σενάριο της αυτονόμησής του. Η απάντηση σχετίζεται τόσο με την ένταση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας όσο και με τον βαθμό συμμετοχής των ξένων κεφαλαίων στο Χ.Α. (ήδη πάνω από 60%), τα οποία πάντως μειώνουν την ανάληψη επενδυτικών κινδύνων. «Δύσκολα επομένως θα αποφύγουμε την αναμέτρηση με τα όρια στήριξης που καταγράφονται από την τεχνική ανάλυση για τον Γενικό Δείκτη (840 μονάδες ή και χαμηλότερα)», όπως τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή