Ιταλία: Νίκη Σαλβίνι το νομοσχέδιο για τους πρόσφυγες

Ιταλία: Νίκη Σαλβίνι το νομοσχέδιο για τους πρόσφυγες

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Σημαντική πολιτική επιτυχία κατήγαγε ο Ιταλός αντιπρόεδρος, υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, με την ψήφιση νόμου, ο οποίος προβλέπει την επιβολή προστίμου 1 εκατ. ευρώ σε κυβερνήτες πλοίων διάσωσης μεταναστών, εφόσον αυτοί οδηγήσουν τα σκάφη τους σε ιταλικά λιμάνια, χωρίς άδεια. Οι κυβερνήτες θα συλλαμβάνονται και τα σκάφη τους θα δεσμεύονται. Προηγούμενο νομοθέτημα όριζε το πρόστιμο στις 50.000 ευρώ.

Η ψήφιση του αμφιλεγόμενου νομοθετήματος ενισχύει περαιτέρω πολιτικά τον Σαλβίνι, ο οποίος έχει θέσει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του την καταπολέμηση της μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική. Ο νέος νόμος αυξάνει τις αρμοδιότητες της αστυνομίας, ενώ παρά τις απειλές του, το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν αντέδρασε στην ψήφιση του νομοθετήματος. «Μεγαλύτερη ισχύς στις δυνάμεις της τάξης, περισσότεροι συνοριακοί έλεγχοι, περισσότεροι αστυνομικοί για τη σύλληψη μαφιόζων και μελών της Καμόρα», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Σαλβίνι, που ευχαρίστησε τους Ιταλούς, αλλά και την Παναγία, για την επιτυχή ψήφιση του νομοσχεδίου.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Σαλβίνι υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και στρέφεται εναντίον όσων δραπετεύουν από τη βία και την ανέχεια. Οι τροπολογίες που εισήγαγε ο Σαλβίνι έχουν γίνει αντικείμενο επικρίσεων από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΗΕ. Στην Ιταλία, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα χαρακτήρισε το νέο νόμο «τερατώδη», επισημαίνοντας ότι «ποινικοποιεί όσους σώζουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα».

Η σκληρή στάση του Σαλβίνι στο μεταναστευτικό έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στις δημοσκοπήσεις, με τη Λέγκα να απολαμβάνει την έγκριση 38% των Ιταλών ψηφοφόρων.

Στο μεταξύ, αλιευτικό σκάφος με 48 μετανάστες έφθασε χθες στη νήσο Λαμπεντούζα, έχοντας αποπλεύσει από τις ακτές της Λιβύης. Κάποιοι από τους επιβαίνοντες πέθαναν εν πλω, μεταξύ τους και ένα βρέφος πέντε μηνών, σύμφωνα με διηγήσεις των επιζώντων στην ιταλική ακτοφυλακή. Σύμφωνα με προτεσταντική μη κυβερνητική οργάνωση, που δραστηριοποιείται στο νησί, οι μετανάστες προέρχονται από το Μάλι, την Τυνησία και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή