«Αποκαλυπτήρια» για τον νέο μέτοχο του ομίλου Ελλάκτωρ

«Αποκαλυπτήρια» για τον νέο μέτοχο του ομίλου Ελλάκτωρ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να αποκαλυφθεί ο «μυστηριώδης» επενδυτής, ο οποίος απέκτησε αντί ποσού 18,8 εκατ. ευρώ το 3,9% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου Ελλάκτωρ, την προηγούμενη Παρασκευή. Με δεδομένο το υψηλό ποσό της επένδυσης, οι περισσότεροι –ακόμα και εντός των τειχών της εισηγμένης– εικάζουν ότι το σχετικό ποσό εκταμιεύτηκε από τη Reggeborgh Invest, το επενδυτικό fund που διαχειρίζεται την προσωπική περιουσία της οικογένειας Βέσελς, μιας από τις πλουσιότερες της Ολλανδίας και με μακρά πείρα στον κατασκευαστικό κλάδο, μέσω του ομίλου VolkerWessels.

Οπως μάλιστα σημειώνουν χαρακτηριστικά, «αν δεν είναι οι Ολλανδοί οι αγοραστές του ποσοστού που πούλησε η Amber Capital, θα πρόκειται για έκπληξη». Υπενθυμίζεται ότι με δεδομένο ότι το ποσοστό είναι χαμηλότερο του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, δεν υπάρχει υποχρέωση γνωστοποίησης της συναλλαγής, με αποτέλεσμα να απαιτούνται τρεις εργάσιμες ημέρες, έως ότου αυτή γίνει γνωστή. Μία άλλη φήμη κάνει λόγο για επένδυση από το αμερικανικό fund DFA Capital, το οποίο με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να «χτίσει θέση» στον νέο κύκλο ανόδου του κατασκευαστικού κλάδου, με δεδομένη την εκτίμηση ότι η νέα κυβέρνηση θα ξεκλειδώσει επενδύσεις και έργα που είχαν παραμείνει «κολλημένα» επί σειράν ετών, ευνοώντας με τον τρόπο αυτό και τον τομέα των κατασκευών.

Ωστόσο, στην πλειονότητά τους οι φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι πρόκειται όντως για το ολλανδικό fund, στελέχη του οποίου άλλωστε ποτέ δεν έκρυψαν την εκτίμησή τους προς τις προοπτικές του ομίλου Ελλάκτωρ. Μάλιστα, πριν ξεσπάσει η κόντρα μεταξύ των βασικών μετόχων της εισηγμένης, πριν από περίπου 18 μήνες, είχαν προσεγγίσει την πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση, η οποία τότε προετοίμαζε τις κινήσεις της για τη διεκδίκηση της διοίκησης του ομίλου από τους κ. Λ. Μπόμπολα και Δ. Κούτρα. Η πρότασή τους αφορούσε την απόκτηση σημαντικού ποσοστού στην εταιρεία, υπό την αίρεση όμως ότι θα επιλυθούν τα διοικητικά προβλήματα. Με δεδομένο ότι πλέον τα ζητήματα αυτά έχουν επιλυθεί και ότι η διοίκηση Καλλιτσάντση έχει βάλει την εταιρεία σε νέες «ράγες», εκτιμάται ότι ο ολλανδικός όμιλος επανέρχεται.

Υπενθυμίζεται ότι το Reggeborgh Invest προχώρησε εν τω μεταξύ και σε στρατηγική επένδυση στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχοντας πλέον αποκτήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 27%, το οποίο, μέχρι το τέλος του έτους, θα αυξηθεί πέριξ του 30%, καθώς υφίσταται σχετική συμφωνία με την York Capital, η οποία αποεπένδυσε από την ελληνική αγορά. Συνολικά δε, το Reggeborgh Invest θα έχει δαπανήσει κεφάλαια άνω των 120-130 εκατ. ευρώ για τη στρατηγική επένδυση στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον επιβεβαιωθεί μια επένδυση και στον όμιλο Ελλάκτωρ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική κίνηση, η οποία πιθανώς να σηματοδοτήσει εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο, προς την κατεύθυνση ενός νέου κύκλου συγκέντρωσης, δύο δεκαετίες μετά τον τελευταίο, ο οποίος οδήγησε στα σημερινά σχήματα. Σε κάθε περίπτωση, πηγές του ομίλου Ελλάκτωρ σημείωναν ότι αν πρόκειται όντως για το Reggeborgh Invest, θα είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη, καθώς ο εν λόγω επενδυτής έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δεν ενδιαφέρεται μόνο για την αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών. Το Amber Capital πώλησε συνολικά 8,55 εκατ. μετοχές, προς 2,2 ευρώ εκάστη, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να ανέρχεται σε 18,8 εκατ. ευρώ. Το όφελος του fund από τη συναλλαγή εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 8 εκατ. ευρώ, καθώς οι περισσότερες από τις μετοχές είχαν αποκτηθεί από τον κ. Δ. Κούτρα στις αρχές του 2019, με τιμή 1,25 ευρώ ανά μετοχή.

Ερωτήματα εξακολουθούν να πλανώνται και γύρω από τις προθέσεις του έτερου «παθητικού» μετόχου του ομίλου Ελλάκτωρ, δηλαδή του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος μετά και την πρόσφατη συγχώνευση με την ΕΛΤΕΧ Ανεμος, ελέγχει το 12,55% της εισηγμένης. Ο κ. Μπόμπολας συνεχίζει να προσέρχεται στα γραφεία του ομίλου, παρότι δεν έχει κάποιο αντικείμενο ή κάποια αρμοδιότητα και ενώ δεν φαίνεται να έχει κάποια πρόθεση πώλησης του μεριδίου του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή