Αυξάνουν και πάλι θέσεις στις τράπεζες τα short funds

Αυξάνουν και πάλι θέσεις στις τράπεζες τα short funds

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό προκαλεί στους εγχώριους αναλυτές η κινητικότητα που δείχνουν το τελευταίο διάστημα τα short funds στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αυξάνοντας από τον Ιούλιο και σε συχνά χρονικά διαστήματα τις αρνητικές καθαρές του θέσεις στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί έντονη δραστηριοποίηση του βρετανικού Lansdowne Partners, το οποίο έχει αρνητικές θέσεις σε όλες τις συστημικές τράπεζες πλην της Εθνικής.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας και τους οίκους αξιολόγησης να υπογραμμίζουν ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας, τα funds αυτά βρίσκουν «παράθυρο» ευκαιρίας για τη στρατηγική τους. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Fitch τόνισε πριν από μερικές ημέρες ότι η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, αν και βελτιώνεται, παραμένει αδύναμη, ενώ η αβεβαιότητα γύρω από το χρονοδιάγραμμα και την εφαρμογή των σχεδίων των ΤΧΣ και ΤτE τα οποία μπορούσαν να βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τα NPEs πιο γρήγορα, είναι ακόμα μεγάλη.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν  15% τον τελευταίο μήνα, ενώ το ίδιο διάστημα έχει παρατηρηθεί και η επιστροφή των short funds στο Χ.Α. μετά μία περίοδο στάσης αναμονής που είχαν τηρήσει βλέποντας και το ράλι που κατέγραφε ο τραπεζικός δείκτης από τις αρχές τους έτους.

Παρά το γεγονός ότι για τις αγορές το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται θετική εξέλιξη, το Χρηματιστήριο τον τελευταίο μήνα έχει «κατεβάσει» ταχύτητα.

Αίσθηση είχε προκαλέσει στις 9 Ιουλίου όταν το BlackRock Investment Management άνοιξε short θέσεις στη μετοχή της Alpha Bank, καθώς ήταν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο fund εμφανίζεται με ένα μεγάλo short σε κάποια ελληνική μετοχή. Πλέον έπειτα από σταδιακές αυξήσεις των θέσεών του, διατηρεί σήμερα short θέσεις στο 0,90% επί των μετοχών της συστημικής τράπεζας. Το ίδιο περίπου διάστημα εντάθηκε και η κινητικότητα του Lansdowne Partners στις μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι κινήσεις του έχουν γίνει περισσότερο επιθετικές. Σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών –από τις 30 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου– προχώρησε σε αύξηση των shorts του στη Eurobank στο 1,02% από 1% πριν, στην Πειραιώς στο 2,83% επί των μετοχών της από 2,74% πριν, καθώς και στην Alpha Bank, στο 0,91% από 0,72% προηγουμένως. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή