«Κάνουμε αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευτεί»

«Κάνουμε αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευτεί»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιλογή της να προχωρήσει στην αντικατάσταση της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού μέσω της θέσπισης ασυμβίβαστων υπερασπίστηκε η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της κ. Στέλιου Πέτσα, ο οποίος υπογράμμισε ότι επιδίωξη είναι η αποκομματικοποίηση των ανεξάρτητων αρχών και της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Βασιλική Θάνου, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, υποστήριξε ότι η διάταξη που προωθείται προς ψήφιση είναι «φωτογραφική» εις βάρος της και ζήτησε την απόσυρσή της. Το όλο θέμα ανέβασε κατακόρυφα το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης, χθες, στη Βουλή με την κυβέρνηση να απορρίπτει τις αιτιάσεις και να έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τις θέσεις της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η κ. Θάνου είναι πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου και σημείωσε ότι «έχει ταυτιστεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με τον τότε πρωθυπουργό προσωπικά όταν ήταν άμισθη σύμβουλός του στο Μέγαρο Μαξίμου. Επομένως», συνέχισε, «εμείς δεν κάνουμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από αυτό που είχαμε δεσμευθεί ότι θα κάνουμε από τότε που ανακοινώθηκε η τοποθέτησή της». Ο κ. Πέτσας παρέπεμψε σε επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς την αρμόδια επίτροπο, με τις ανησυχίες του για την κομματικοποίηση μιας τόσο σοβαρής ανεξάρτητης αρχής και κατέληξε: «Σήμερα κάνουμε αυτό, το οποίο είχαμε δεσμευθεί. Αποκομματικοποιούμε τέτοιου είδους ανεξάρτητες αρχές. Εμμένουμε στον βασικό μας γνώμονα, που είναι αποκομματικοποίηση των ανεξάρτητων αρχών και της δημόσιας διοίκησης».

Η κ. Θάνου, επικαλούμενη και την προχθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είπε ότι «ζητάμε ν’ αποσυρθεί η διάταξη που είναι απολύτως φωτογραφική». Υποστήριξε ότι δεν συνεπάγεται ύπαρξη στοιχείου πολιτικής επιρροής το γεγονός ότι τόσο η ίδια όσο και άλλα νυν μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν υπηρετήσει σε κυβερνητικά γραφεία και πρόσθεσε: «Η βίαιη και αιφνιδιαστική διακοπή της θητείας των μελών της Επιτροπής έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία των εν εξελίξει υποθέσεων. Αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι σε εξέλιξη πολύ σοβαρές υποθέσεις μεγάλου οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, οι οποίες είτε θα καθυστερήσουν πάρα πολύ είτε και ορισμένες εξ αυτών ενδέχεται να παραγραφούν».

Τις αιτιάσεις της κ. Θάνου, αλλά και την αναλόγου περιεχομένου επιχειρηματολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε ο εισηγητής της Ν.Δ. Κων. Τζαβάρας. Σε παρέμβασή του ο κ. Αδ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με τη συγκεκριμένη διάταξη, τονίζοντας πως κινείται στο πλαίσιο ακόμα και της ευρωοδηγίας για το αμερόληπτο της στελέχωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Κανένα ίχνος πολιτικής επιρροής. Αυτό λέει η οδηγία, αυτό εφαρμόζει ο νόμος μας και γι’ αυτό δεν έχει κανέναν φωτογραφικό χαρακτήρα», είπε. Υπενθύμισε εξάλλου παλαιότερη δήλωση της κ. Θάνου (από το 2009), σύμφωνα με την οποία όσοι διετέλεσαν μέλη προεδρείου δικαστικών ενώσεων δεν επιτρέπεται μετά τη συνταξιοδότησή τους να επιζητούν επισκεπτόμενοι κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται άλλες θέσεις όπως π.χ. του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής. Υπό το πρίσμα αυτό και με την κ. Θάνου λίγο αργότερα να επιβεβαιώνει την ύπαρξη της συγκεκριμένης δήλωσης, ο κ. Γεωργιάδης είπε με καυστική διάθεση: «Υπό μία έννοια, λοιπόν, χάρη κάνουμε στην κ. Θάνου. Η κ. Θάνου με πόνο ψυχής, επειδή βρέθηκε στον κ. Τσίπρα κατά τύχη, αναγκάστηκε να αποδεχθεί αυτή τη θέση που η ίδια δεν ήθελε και τώρα την απαλλάσσουμε από μία πράξη που την έκανε με πόνο ψυχής για τον ελληνικό λαό. Την ευχαριστούμε για τις έως σήμερα υπηρεσίες της, αλλά η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφασή της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή