Οριστικά τρεις σχολές Νομικής

Οριστικά τρεις σχολές Νομικής

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «κεφάλαιο» της λειτουργίας μιας τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα έκλεισε, χθες, οριστικά η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Οπως διευκρίνισε την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του διυπουργικού πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης σε επιτροπή της Βουλής, διάταξη του οποίου προβλέπει την άρση της πρόβλεψης για την ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, «δεν είναι θέμα Πάτρας. Οπουδήποτε να είχε αποφασιστεί να ιδρυθεί η τέταρτη Νομική, η στάση μας θα ήταν ακριβώς η ίδια». Η κ. Κεραμέως επεσήμανε ότι η απόφαση για την ίδρυση της σχολής από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ελήφθη «στο πόδι για συγκεκριμένους λόγους», χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτη βιωσιμότητας και χωρίς τη συμμετοχή της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση). Και σημείωσε: «Μήπως πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά ως κοινωνία το αν πρέπει να φροντίσουμε τις υποστελεχωμένες σχολές που υπάρχουν και στην Πάτρα ώστε να στελεχωθούν σωστά; Μήπως αυτό θα πρέπει να ήταν το πρώτο μέλημά μας: πώς να στελεχώσουμε καλύτερα αυτές τις σχολές, αντί να ιδρύουμε νέες σχολές χωρίς να υπάρχουν ακαδημαϊκά κριτήρια;».

Νωρίτερα, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου στην τοποθέτησή της τάχθηκε κατά της άρσης της πρόβλεψης για την ίδρυση της σχολής και υποστήριξε ότι «η απόφαση της ίδρυσης είναι όχι μόνο ορθή αλλά και επιβεβλημένη για να αναπτυχθεί ένα πανεπιστήμιο μεγάλου ακαδημαϊκού εύρους στη Δυτική Ελλάδα». Απαντώντας στην πρύτανη, η κ. Κεραμέως επικαλέστηκε ανυπόγραφη μελέτη σκοπιμότητας που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εξαγγελία της προηγούμενης κυβέρνησης για την ίδρυση της σχολής και η οποία στα σχετικά επιχειρήματα ανέφερε ότι πρέπει να εγκριθεί η Νομική της Πάτρας, γιατί, μεταξύ άλλων, το Πανεπιστήμιο Πατρών χρειάζεται νομικές υπηρεσίες για τις πέντε σχολές του και διότι το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε campus 2.500 στρεμμάτων με ελαιώνα 2.300 ριζών και πως είναι ένα πράσινο πανεπιστήμιο με επιτακτική την ανάγκη διαχείρισης της κυκλικής οικονομίας από εξειδικευμένους νομικούς. Και σχολίασε: «Είναι δυνατόν; Θα ιδρύσουμε νέα Νομική Σχολή στη χώρα για να έχει νομικές υπηρεσίες ένα πανεπιστήμιο και για τη διαχείριση της κυκλικής οικονομίας του ελαιώνα των 2.300 ριζών;».

Tέλος, παρά τις δηλώσεις της πρυτάνεως σύμφωνα με την οποία από τις 500 θέσεις μελών ΔΕΠ που διέθεσε το υπουργείο στα πανεπιστήμια, το Παν. Πατρών έχει ήδη εξασφαλίσει θέσεις για τη Νομική Σχολή, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι στην πράξη δεν έχουν γίνει βήματα για τη λειτουργία της σχολής. Οπως είπε, το μόνο που έγινε μία ημέρα πριν από τις πρόσφατες εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν να δημοσιευθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απόφαση για τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα μελετούσε τα προγράμματα σπουδών της σχολής. Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, πολλά μέλη της νεοσύστατης επιτροπής δεν είχαν καν ενημερωθεί για τη συμμετοχή τους σε αυτή. Αφησε δε αιχμές για τους πραγματικούς λόγους που κρύβονται πίσω από την απόφαση για την ίδρυση της σχολής, σημειώνοντας ότι υπήρξαν σημαντικές καταγγελίες ότι αυτή έγινε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την απελθούσα κυβέρνηση για την απορρόφηση του ΤΕΙ της Δυτικής Ελλάδας.

Σημαντική διάκριση για το ΕΚΠΑ

Νέα σημαντική διάκριση για την ποιότητα της εκπαίδευσης των φοιτητών και το κύρος των μελών ΔΕΠ, έλαβε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βάσει της λίστας με τα 2.000 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε παγκόσμιο επίπεδο, που δημοσίευσε για το έτος 2019-2020 το Κέντρο Παγκόσμιων Πανεπιστημιακών Κατατάξεων – Center for World University Rankings (CWUR), το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει τη 297η θέση, ενώ είναι πρώτο μεταξύ των πανεπιστημίων στα Βαλκάνια και μεταξύ των δεκατεσσάρων ελληνικών πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην εν λόγω κατάταξη. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα με 358 πανεπιστήμια, οκτώ εκ των οποίων είναι μεταξύ των δέκα πρώτων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του CWUR. Ακολουθεί η Κίνα με 349 πανεπιστήμια, η Ιαπωνία με 130, η Γαλλία με 95 και το Ην. Βασίλειο με 94 πανεπιστήμια. Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, το CWUR είναι κορυφαίος οργανισμός παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε κυβερνήσεις, δημόσιους οργανισμούς και πανεπιστήμια για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αποτελεσμάτων, ενώ δημοσιεύει αξιόλογες παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων. Χρησιμοποιεί επτά δείκτες για την κατάταξη των πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων η ποιότητα της εκπαίδευσης με βάση τα βραβεία σε αποφοίτους, η απασχόληση των αποφοίτων, το ερευνητικό προϊόν και η ποιότητα των δημοσιεύσεων ερευνητικών άρθρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή