Διευκόλυνση ασθενών με σοβαρές παθήσεις

Διευκόλυνση ασθενών με σοβαρές παθήσεις

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στην υλοποίηση της πρώτης κεντρικής δέσμευσης στον χώρο της Υγείας για βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών με σοβαρές παθήσεις βρίσκεται η κυβέρνηση. Στο διυπουργικό νομοσχέδιο που –εκτός απροόπτου– ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, περιλαμβάνεται διάταξη για τη διεύρυνση του δικτύου διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις που σήμερα ταλαιπωρούνται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Οπως σχολίασε, μάλιστα, με χθεσινή ανάρτησή  του  στο Τwitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη: το διυπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στον χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς».

Ειδικότερα, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο ΕΟΠΥΥ δύναται να διακινεί προς τα ιδιωτικά φαρμακεία, ή απευθείας στον ασφαλισμένο, φάρμακα υψηλού κόστους, η παραλαβή των οποίων από τον ασθενή θα γίνεται δωρεάν. Για τη διανομή των φαρμάκων και μέσα από ιδιωτικό φαρμακείο προτίμησης των ασθενών και η οποία θα γίνει σταδιακά –αρχικά για καρκινοπαθείς και ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας– θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει ακριβώς τη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της. Αναφορικά με τη δωρεάν διανομή κατ’ οίκον των φαρμάκων υψηλού κόστους, σε αυτή τη φάση εξετάζονται οι τελικές λεπτομέρειες για την ασφαλή μεταφορά των φαρμάκων και οι οποίες θα προβλέπονται στη προκήρυξη για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει το έργο. Επιπλέον, ανοίγει και ο δρόμος για τη διευκόλυνση των καρκινοπαθών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες σε ιδιωτικές κλινικές. Σήμερα οι ασθενείς αυτοί παραλαμβάνουν οι ίδιοι το απαραίτητο χημειοθεραπευτικό σκεύασμα από τα φαρμακεία προκειμένου να κάνουν τη θεραπεία τους στην ιδιωτική κλινική.

Με τη νέα πρόβλεψη, η κλινική θα λαμβάνει με δική της ευθύνη από τον ΕΟΠΥΥ –θα δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία-«φαρμακείο» μέσα στη φαρμακαποθήκη του Οργανισμού για την εκτέλεση αυτών των συνταγών– τα σκευάσματα και ο ασθενής απλώς θα ενημερώνεται για το πότε θα κάνει τη χημειοθεραπεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή