Εκστρατεία του ΙΣΑ για σωστή χρήση αντιβιοτικών

Εκστρατεία του ΙΣΑ για σωστή χρήση αντιβιοτικών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιβιοτικά σαν καραμέλες καταναλώνουν οι Ελληνες, που, παρά τις συστάσεις των ειδικών γιατρών, επιμένουν να κάνουν αλόγιστη χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων, ναρκοθετώντας με τον τρόπο αυτό τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση της Ευρώπης στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα (σχεδόν 40 ημερήσιες καθορισμένες δόσεις ανά 1.000 ασθενείς την ημέρα, έναντι 21,8 που είναι ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε.) και μεταξύ των πρώτων στη νοσοκομειακή κατανάλωση αντιβιοτικών. Μάλιστα, κατά τους ειδικούς επιστήμονες, στην Ελλάδα χορηγούνται αντιβιοτικά σχεδόν στο 55% των νοσηλευόμενων ασθενών, όταν αυτό το ποσοστό δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 30%. Ενας στους τέσσερις Ελληνες που λαμβάνει αντιβιοτικά εκτός νοσοκομείου το κάνει χωρίς συνταγή γιατρού, είτε αγοράζοντάς τα από το φαρμακείο είτε ψάχνοντας «περισσεύματα» στο προσωπικό του φαρμακείο και μάλιστα για να αντιμετωπίσει συνάχι, πονόλαιμο, πυρετό ή διάρροια, δηλαδή συμπτώματα κυρίως ιώσεων, οι οποίες, ως γνωστόν, δεν αντιμετωπίζονται με αντιβίωση.

Να απομακρύνει τη χώρα μας από τις πρώτες θέσεις της Ευρώπης στην κατανάλωση αντιβιοτικών θα επιχειρήσει με καμπάνια ενημέρωσης για τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί όταν γίνεται αλόγιστα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, ο ΙΣΑ ξεκινάει το επόμενο χρονικό διάστημα εκστρατεία ενημέρωσης που θα εστιάσει και στα σχολεία της χώρας με τη λογική ότι η εκπαίδευση σε σωστές συμπεριφορές πρέπει να ξεκινάει από τη σχολική ηλικία. Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης εντάσσεται και το θέμα του εμβολιασμού, αλλά και γενικότερα της πρόληψης κινδύνων για τη δημόσια υγεία. Το σχέδιο δράσης της εκστρατείας συζητήθηκε χθες σε συνάντηση του προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη με την καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας Ελένη Γιαμαρέλλου.

Οπως δήλωσε ο κ. Πατούλης, «ο ΙΣΑ μαζί με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, αναλαμβάνουν δράση για άλλη μία χρονιά, για να καταπολεμήσουν μια σύγχρονη και μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία: την ανθεκτικότητα από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Στον αγώνα αυτό πιστεύουμε ότι όλοι έχουμε μερίδιο συμμετοχής και ευθύνης. Είναι χρέος και καθήκον μας η συνεχής ενημέρωση του πληθυσμού και η διασφάλιση ότι κανένα φάρμακο δεν θα χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Μεγάλη είναι η ευθύνη και της πολιτείας, η οποία τα τελευταία χρόνια έδειξε εγκληματική αμέλεια. Πιστεύουμε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αντιληφθεί το σοβαρό ζήτημα και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή