Επειδή cosi fan tutte…

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπόθεση Θάνου είναι ένα ταχύρρυθμο, συμπυκνωμένο μάθημα στις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, στον στρεβλό τρόπο λειτουργίας των θεσμών και στις εμπεδωμένες πρακτικές που δύσκολα ανατρέπονται. Πρώτο σύμπτωμα, η κομματοκρατία. Η πρώην νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού διορίζεται επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής ανταγωνισμού. Δεύτερο, η ασυνέπεια. Η ίδια έχει δηλώσει ότι είναι κατά αυτής της πρακτικής. Στη συνέχεια όμως, για να δικαιολογήσει την τοποθέτησή της, επικαλείται τον πρότερο ανέντιμο βίο των συναδέλφων της. «Αφού το κάνουν όλοι, το κάνω κι εγώ». Τρίτο, ο φαύλος κύκλος. Η ίδια κυβέρνηση που στηλιτεύει αυτή τη στάση, προκειμένου να ξεφορτωθεί τη Θάνου, μετέρχεται ένα μέσο που αποδοκίμαζε στην προκάτοχό της: τις φωτογραφικές διατάξεις – και δη με αναδρομική ισχύ. Ειδικά γι’ αυτό το σημείο εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, καθώς εγείρονται ερωτήματα κατά πόσον συνάδει με το Σύνταγμα και το ενωσιακό δίκαιο. Τέταρτο, η καθήλωση στην παιδική ηλικία. Κατόπιν τούτου η κ. Θάνου πεισμώνει και αρνείται να παραιτηθεί. «Αν παραιτηθώ, είναι σαν να συμπράττω στην παράνομη διάταξη. Γι’ αυτό δεν παραιτούμαι», εξηγεί. Και ταυτόχρονα επιλέγει να καρφώσει τον διπλανό της, αφήνοντας αιχμές για τον Παναγιώτη Πικραμμένο: «Εγώ δεν εκμεταλλεύτηκα τη θέση μου δίπλα στον πρωθυπουργό όπως κάποιοι άλλοι δικαστικοί που έγιναν υπουργοί». Πέμπτο, η θυματοποίηση: η κ. Θάνου διακηρύσσει ότι έχει στοχοποιηθεί και πως θέλει να μείνει στη θέση της στο όνομα της νομιμότητας και όχι για τα χρήματα, «αφού παίρνει εκατό ευρώ λιγότερα από τη σύνταξή της».

Σε ένα υγιές πολιτικό σύστημα, όλα αυτά δεν θα γίνονταν ανεκτά, θα προκαλούσαν διακομματικές αντιδράσεις. Εδώ απλώς διχάζουν τα κόμματα, τα ΜΜΕ, την κοινή γνώμη σε Θανομάχους και Θανολάτρες, σε εχθρούς και απολογητές της απερχόμενης επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μόνο που και τα δύο στρατόπεδα ανακυκλώνουν τελικά το πρόβλημα: οι μεν θεωρούν ότι ορθώς η κυβέρνηση αθέτησε τις αρχές της για να αποπέμψει την κ. Θάνου και οι δε επιμένουν ότι σωστά έπραξε και παραβίασε την εκπεφρασμένη αντίθεσή της στην κατάληψη κυβερνητικών θέσεων από δικαστικούς λειτουργούς. Γιατί; Επειδή cos fan tutte. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή