Τα βραδύπορα προς τ’ άστρα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ιδέα πως «οι εξωγήινοι είναι ήδη εδώ» δεν την υποστηρίζουν μόνο τα μαθητούδια του Εριχ φιν Ντένικεν και οι φανατισμένοι της «αντισυμβατικής αρχαιολογίας» ή της «αντισυμβατικής ιστορίας», όσοι τέλος πάντων ανακαλύπτουν υπερδιαστημικό δάκτυλο σε καθετί ανθρώπινο και ανθρωπογενές. Την υποστηρίζουν, για εντελώς διαφορετικούς λόγους, και πολλοί επιστήμονες, που τα φαιά τους κύτταρα δεν είναι δορυφόροι συνωμοσιολογιών. Λένε δηλαδή ότι οργανισμοί με τις απίστευτες ιδιότητες που αποδίδει στους εξωγήινους η επιστημονική φαντασία ζουν στη Γη εκατομμύρια χρόνια τώρα, αντέχοντας σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, θανάσιμες για τα θηλαστικά.

Εξαιτίας ενός ατυχήματος, κάποιοι οργανισμοί αυτού του είδους έγιναν πρόσφατα διάσημοι. Πρόκειται για τα οκτάποδα βραδύπορα. Τα μικροσκοπικά οντάρια αποτελούσαν τμήμα του «ζωικού φορτίου» που βρισκόταν στο ιδιωτικό ρομποτικό ισραηλινό σκάφος «Γένεση». Το σκάφος συνετρίβη τον Απρίλιο στη Σελήνη και οτιδήποτε ζωντανό πάνω του πέθανε. Πλην ίσως των βραδύπορων, που μπορούν να μπαίνουν σε κατάσταση κρυπτοβίωσης, να μηδενίζουν σχεδόν τον μεταβολισμό τους, να αντέχουν δέκα χρόνια σε κατάσταση αφυδάτωσης και να επιβιώνουν σε συνθήκες τυπικά εξωφρενικές – ή εξωγήινες: στους -200° C αλλά και στους 151° C. Μέσα σε θερμοπηγές, αλλά και στην κορυφή των Ιμαλαΐων. Κάτω από στρώματα πάγου, αλλά και στα βάθη των ωκεανών, σε ατμόσφαιρα χιλιάδων ατμοσφαιρών.

Χαρμόσυνα νέα; Μα και βέβαια. Ακόμη κι αν καταφέρουμε να αφανίσουμε τη ζωή στη Γη, με τους πολέμους ή με την πλήρη απορρύθμιση του κλίματος, στη Σελήνη θα υπάρχουν τα βραδύπορα, γήινης καταγωγής. Μακρινά ξαδέλφια μας δηλαδή, που σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια ίσως εξελιχθούν, για να συνεχίσουν την περιπέτεια της νοήμονος ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.

Αλλα χαρμόσυνα νέα, ίσως τα μόνα που δικαιώνουν τον τίτλο «Smile for Future» της συνόδου για το κλίμα που φιλοξενεί η Λωζάννη; Η ανακάλυψη από τη NASA τριών εξωπλανητών στο πλανητικό σύστημα ΤΟΙ-270, σε σχετικά μικρή απόσταση: 73 έτη φωτός. Ο ένας τους θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιες μορφές ζωής. Να κατορθώσει το ανθρώπινο είδος να ταξιδέψει μέχρις εκεί, αν δεν εφεύρει τα σκάφη του «Star Wars», δεν φαίνεται πιθανό. Εκτός και αποκτήσουμε τις ιδιότητες των βραδύπορων, εμπλουτίζοντας το γονιδίωμά μας με το δικό τους γενετικό υλικό. Και με την προϋπόθεση ότι έως τότε θα αποδείξουμε ότι υπάρχει λόγος να μας υπομένει επ’ άπειρον το σύμπαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή