Κυβερνητική υπερδραστηριότης

Κυβερνητική υπερδραστηριότης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντιδιαστολή με ό,τι συνέβη τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τελείως απαράσκευος την εξουσία, ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ευθύς μετά την εκλογή του, βομβάρδισε τη νεοσυσταθείσα Βουλή με πληθώρα νομοσχεδίων. Δεν είναι βέβαιο εάν οι πολίτες μεσούντος του θέρους αντελήφθησαν τον συμβολισμό της αποφάσεως του πρωθυπουργού. Ούτως ή άλλως, το μόνο θέμα που εκκίνησε το δημόσιο ενδιαφέρον ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Μείζων καινοτομία θεωρήθηκε ο νόμος πλέον περί του επιτελικού κράτους, που υπερψηφίστηκε μόνον από τους βουλευτές της Ν.Δ., ενώ η αντιπολίτευση «κατήγγειλε» απόπειρα «αλώσεως» του κράτους από τη «Δεξιά» και προσωπικά από τον πρωθυπουργό.

Το επιτελικό κράτος, ωστόσο, δεν είναι η ελληνική εκδοχή του «Λεβιάθαν», του μυθικού κήτους της Παλαιάς Διαθήκης, η προσομοίωση μιας ισχυρής κυβερνήσεως που θα δημιουργήσει νέο «κοινωνικό συμβόλαιο». Δεν είναι καν ο «Μεγάλος Αδελφός», ο αθέατος δικτάτωρ του συγγραφέα Τζορτζ Οργουελ, που τελικώς όλοι θα αγαπήσουμε.

Ο νέος νόμος περιγράφει απλώς την αντίληψη του κ. Μητσοτάκη περί του τρόπου ασκήσεως της εξουσίας από τον ίδιο, όπως αυτή κωδικοποιήθηκε τεχνοκρατικά από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Πρόκειται για απόπειρα αξιοποιήσεως των τεχνολογικών δυνατοτήτων, που υποτίθεται πως θα του παρέχει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα της δραστηριότητος των υπουργών, την πορεία του κυβερνητικού προγράμματος, τη λειτουργία του κράτους. Αυτά εν Ελλάδι, με τη βοήθεια του Θεού.

Πολλοί προεξοφλούν δυσλειτουργίες του συστήματος, τριβές μεταξύ των υπουργείων και των ενοίκων του νέου Μαξίμου. Πρόωρα, αντιπολιτευτικά και κακεντρεχή χαρακτηρίζονται όλα αυτά. Η πραγματικότης θα αποφανθεί περί της λειτουργικότητος του επιτελικού κράτους. Μέχρις στιγμής πρόκειται μάλλον για περιήγηση επαρχιωτών στον ελληνικό υποτιθέμενο κυβερνοχώρο.

Οι άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβερνήσεως, όπως η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, η εκπαραθύρωση της κ. Βασιλικής Θάνου και των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η εξάλειψη «δυσλειτουργιών» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγω της απλής αναλογικής, καταψηφίσθηκαν στις επιτροπές από το σύνολο της αντιπολιτεύσεως. Δεν είναι φιλικό το κλίμα προς την κυβέρνηση, κοινοβουλευτικώς εξυπακούεται. Αυτό ουδόλως ενοχλεί τον κ. Μητσοτάκη, ούτε και πρακτικώς έχει καμία σημασία. Κάθε κυβέρνηση είναι καταδικασμένη σε πολιτική μοναξιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή