Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα πανεπιστήμια δεν συμβιβάζονται πλέον με τη μετριότητα»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα πανεπιστήμια δεν συμβιβάζονται πλέον με τη μετριότητα»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα» και «η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει τα παιδιά της», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή, υπερασπιζόμενος τη νομοθετική πρωτοβουλία για το άσυλο. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία «μεταρρύθμιση που υπηρετεί την ακαδημαϊκή ελευθερία και την απρόσκοπτη διακίνηση ιδεών». Περιγράφοντας δε το όραμά του για τα πανεπιστήμια σημείωσε πως «τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα» και «διεκδικούν το κύρος και τη λάμψη που τους αξίζει, με καθηγητές ελεύθερους να διδάσκουν, με φοιτητές ελεύθερους να αμφισβητούν και να μελετούν».

Στο ίδιο μήκος κύματος πρόσθεσε πως «θέλουμε τα ΑΕΙ να γίνουν κυψέλες προβληματισμού, να μένουν ανοιχτά, να είναι δεξαμενές φρεσκάδας και σκέψης σε όλη τη χώρα, τόπος συνάντησης των νέων ρευμάτων». Ο πρωθυπουργός μάλιστα απαντώντας στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «εμείς δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια, αλλά να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών», προσθέτοντας πως «όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και λογοδοτούν σε αυτή». Στο θέμα μάλιστα αυτό επανήλθε αργότερα επαναλαμβάνοντας πως «κανείς δεν θέλει αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια», αλλά από την άλλη, «δεν πρόκειται –και δεν μπορώ– να δεχθώ ως πρωθυπουργός αυτής της χώρας αυτή τη διαστρεβλωμένη έννοια του ασύλου». Απευθυνόμενος μάλιστα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους είπε πως όσοι φοράνε κουκούλες υπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα πως η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση προστατεύει τη γνώση, αφού σήμερα «διάφορες μικροομάδες» καταστρέφουν την έρευνα και τον πολιτισμό. Τη μεν έρευνα καθώς «μπαχαλάκηδες» διαλύουν συνέδρια εάν διαφωνούν, ενώ αναφερόμενος στον πολιτισμό εννοούσε κτίρια που βανδαλίζονται. Ο πρωθυπουργός μάλιστα περνώντας στην αντεπίθεση και απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για μικρή παραβατικότητα, ανέφερε πως «επί των δικών σας ημερών παραδόθηκε η δημόσια ζωή σε αυτούς που έκαιγαν», προσθέτοντας πως η κατάργηση του ασύλου σημαίνει «απαγόρευση της παραβατικής συμπεριφοράς μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους». Κλείνοντας το θέμα του ασύλου επισήμανε πως «είναι λάθος η πολιτεία να συμβιβάζεται» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την οπισθοδρόμηση, ενώ εμείς διεκδικούμε με πείσμα την πραγματική πρόοδο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της Novartis, καθώς είχε προηγηθεί η αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Τσίπρα και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πικραμμένου. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ν.Δ. ποτέ δεν κατηγόρησε τη δικαιοσύνη. «Εσάς κατηγορήσαμε, κύριε Τσίπρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Τα μπλέξατε. Λοιπόν, η σκευωρία δεν ήταν δικαστική σκευωρία, πολιτική σκευωρία ήταν. Για να μη βάλετε στο στόμα μας λόγια τα οποία δεν έχουμε πει», ήταν η ακριβής αναφορά του πρωθυπουργού, ενώ ο κ. Τσίπρας τον προκάλεσε στη συνέχεια να προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή