Ξαφνική ανάκαμψη για την τουρκική λίρα

Ξαφνική ανάκαμψη για την τουρκική λίρα

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική λίρα ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό το μαύρο πρόβατο των αναδυόμενων αγορών, ωστόσο το νόμισμα της γειτονικής χώρας είναι, τις τελευταίες εβδομάδες, το μοναδικό νόμισμα αναπτυσσόμενης χώρας που ενισχύθηκε έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Αιτία της απροσδόκητης εξέλιξης την ώρα που οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν παράπλευρη απώλεια του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας είναι πως οι Τούρκοι επενδυτές σταμάτησαν να συγκεντρώνουν σκληρό συνάλλαγμα. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει σε ενίσχυση της τουρκικής λίρας κατά περισσότερο από 4% έναντι του δολαρίου από τις 8 Ιουλίου μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Τους προηγούμενους εννέα μήνες οι Τούρκοι επενδυτές είχαν αγοράσει σκληρό συνάλλαγμα ύψους 35 δισ. δολαρίων προσπαθώντας να προστατευθούν από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και παράλληλα ενισχύοντας τις πιέσεις για το νόμισμα τους καθώς πουλούσαν λίρες για να αγοράσουν άλλα νομίσματα. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα πούλησαν σκληρό συνάλλαγμα αξίας σχεδόν 1 δισ. δολαρίων. Η έντονη επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας το 2018 και το 2019 οδήγησε σε δραστική μείωση των εισαγωγών και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών. Βέβαια, παρά την ενίσχυση της λίρας τις τελευταίες εβδομάδες, το νόμισμα εξακολουθεί να είναι αδύναμο, δεδομένου ότι είχε υποχωρήσει κατά 30% έναντι του δολαρίου το 2018, ενώ πέρυσι τον Αύγουστο η υποτίμηση είχε αγγίξει το 50%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή