Μηδενική μεταβολή του πληθωρισμού τον Ιούλιο

Μηδενική μεταβολή του πληθωρισμού τον Ιούλιο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μηδενικό πληθωρισμό έκλεισε ο Ιούλιος του 2019, συνεχίζοντας επί της ουσίας την τάση που παρατηρείται από τις αρχές του έτους, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να παρουσιάζει οριακές μεταβολές προς τα πάνω ή να λαμβάνει ακόμη και αρνητικό πρόσημο, όπως συνέβη τον Ιούνιο. Η τάση αυτή, την ώρα που το χρέος παραμένει υψηλό, όπως και η ανεργία, παρά τη σημαντική αποκλιμάκωσή της και η ιδιωτική κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα, αν μη τι άλλο προβληματίζει για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο εισόδου της σε έναν νέο κύκλο ύφεσης.

Προβληματισμό για το ίδιο ζήτημα διατυπώνει και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Στην τελευταία έκθεσή του επισημαίνει ότι «η κάμψη αυτή του πληθωρισμού δείχνει πιθανή επιβράδυνση στη δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο δείκτης τιμών καταναλωτή δεν σημείωσε καμία μεταβολή τον Ιούλιο του 2019 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 1,5%, κάτι όμως που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την έναρξη των θερινών εκπτώσεων στα μέσα Ιουλίου.

Μειώσεις των τιμών σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στις ομάδες: «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» (1,4%), «Στέγαση» (0,9%), «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες» (2,1%), «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες» (1,7%), «Εκπαίδευση» (0,8%) και «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες» (1,7%). 

Αυξήσεις αντιθέτως σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στις τιμές των ακόλουθων ομάδων αγαθών και υπηρεσιών: 0,4% στα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», 0,3% στην «Ενδυση και υπόδηση», 2,3% στην «Υγεία», 2,5% στις «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, 3,6% στις «Επικοινωνίες», 0,4% στα «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια».

Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις παρατηρήθηκαν τον Ιούλιο του 2019 στα αεροπορικά εισιτήρια (28,5%), στα νωπά λαχανικά (11,4%), στα φαρμακευτικά προϊόντα (7%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (5,8%) και στις πατάτες (5,6%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή