Καρατομήσεων συνέχεια στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

Καρατομήσεων συνέχεια στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα έπαυσε τον επικεφαλής οικονομολόγο της, Χακάν Καρά, αλλά και διευθυντές τμημάτων της στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης που ζήτησε η γενική συνέλευση της τράπεζας, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Μεταξύ αυτών που αποπέμφθηκαν είναι ο γενικός διευθυντής της διεύθυνσης έρευνας και νομισματικής πολιτικής Πινάρ Οζλού, ο γενικός διευθυντής αγορών Ορχάν Κανταρά και ο γενικός διευθυντής τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων Γιαβούζ Γετέρ, σύμφωνα με το έγγραφο.

Το έγγραφο αναφέρει με λεπτομέρειες την αναδιοργάνωση των τμημάτων της τράπεζας βάσει της απόφασης της γενικής συνέλευσης μετόχων της τράπεζας στις 8 Αυγούστου και έδειξε ότι πάνω από 10 αξιωματούχοι συνολικά αποπέμφθηκαν. Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 9 Αυγούστου. Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Στις αρχές Ιουλίου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εάν δεν προωθήσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που λειτουργεί η τουρκική κεντρική τράπεζα, λίγα εικοσιτετράωρα αφότου απέπεμψε τον διοικητή της, τον Μουράτ Τσετίνκαγια.

Ο Τσετίνκαγια, η τετραετής θητεία του οποίου επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2020, αντικαταστάθηκε από τον υποδιοικητή του Μουράτ Ουισάλ με διάταγμα του προέδρου της Τουρκίας καθώς, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Ερντογάν, δεν ακολουθούσε οδηγίες για τα επιτόκια, «δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη στις αγορές και η επικοινωνία του με τις αγορές δεν ήταν καλή». 

«Η κεντρική τράπεζα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο του χρηματοπιστωτικού πυλώνα της οικονομίας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε ότι «αν δεν αναθεωρήσουμε τελείως [τη λειτουργία της], αν δεν τη βάλουμε πάνω σε στέρεα θεμέλια, μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα»

Υπενθυμίζεται δε ότι ο Ερντογάν, που είχε στηλιτεύσει επανειλημμένα τα υψηλά επιτόκια της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, απαιτούσε να μειωθούν ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, που συρρικνώθηκε κατά 2,6% του τουρκικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, μετά την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας έναντι του δολαρίου κατά 30% πέρυσι κι εν μέσω υψηλού πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή