ΘΕΑΤΡΟ

Επίδαυρος: «Προμηθέας» με γυναικεία σφραγίδα

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

Η Κάθριν Χάντερ γίνεται η πρώτη γυναίκα που υποδύεται τον Προμηθέα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αυλαία ρίχνει αυτό το διήμερο το Φεστιβάλ Αθηνών, με μια διπλή (9-10/8) παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη», του Αισχύλου, στην Επίδαυρο. Σε μια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ο διευθυντής του Σταύρος Τσακίρης σκηνοθετεί τη διεθνούς φήμης –και ελληνικής καταγωγής– Βρετανίδα ηθοποιό Κάθριν Χάντερ, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα που ενσαρκώνει τον ρόλο του Προμηθέα. Ενα από τα πιο εμβληματικά θεατρικά έργα της αρχαιότητας παρουσιάζεται εδώ σαν παντοτινός λαϊκός θρύλος, επίκαιρος και στον σημερινό ταραγμένο κόσμο, δίχως ετεροχρονισμούς.

Οι προκαταλήψεις απέναντι στην ελευθερία του ατόμου, η ανθρώπινη σκέψη που ποδηγετείται από κάθε είδους εξουσίες και θρησκείες, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι πράγματα που ισχύουν και σήμερα και κρατούν τον Προμηθέα «δεσμώτη», έστω και κάπου στο χάος των μεγαλουπόλεων.
Τον κεντρικό ρόλο του αφηγητή έχει ο Νικήτας Τσακίρογλου, ενώ σε εκείνον του Ηφαίστου βρίσκεται ο Δημήτρης Πιατάς.

Την Ιώ υποδύεται η Πέγκυ Τρικαλιώτη, το Κράτος ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης και τον Ωκεανό ο Γεράσιμος Γενατάς. Η μετάφραση, που έγινε ειδικά για την παράσταση, είναι του Δημήτρη Δημητριάδη.

Στις 9 μ.μ., Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ