Από οικία του Αλέξ. Διομήδη, πολυτελές ξενοδοχείο

Από οικία του Αλέξ. Διομήδη, πολυτελές ξενοδοχείο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αριστοκρατικη οικία του ευπατρίδη και πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξανδρου Διομήδη, έδρα της Βασιλικής Χωροφυλακής μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και βεβαίως τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας για 36 συναπτά έτη, από το 1975 έως το 2011. Το νεοκλασικό της οδού Ρηγίλλης στον αριθμό 18 ετοιμάζεται πλέον για μία νέα –την τέταρτη από την ανοικοδόμησή του– φάση της ιστορίας του, αφού σε περίπου 18 μήνες από σήμερα υπολογίζεται πως θα λειτουργεί ως πολυτελές ξενοδοχείο στην καρδιά της Αθήνας. Η ιστορία του ενδιαφέρουσα και παράλληλη με την ιστορία της πόλεως των Αθηνών. Αρχιτεκτόνημα του σπουδαίου αρχιτέκτονα της αθηναϊκής κοινωνίας Αναστάσιου Μεταξά, ο οποίος τότε στην Αθήνα είχε τη φήμη πως ήταν εφάμιλλος του μεγάλου Τσίλλερ.

Ο Αλέξανδρος Διομήδης του αναθέτει την κατασκευή της οικίας του στο κεντρικό σημείο της πόλης και ο Αναστάσιος Μεταξάς κατασκευάζει ένα αρχιτεκτόνημα ανάλογο των σπουδαίων hôtels privés της Γαλλίας και της Αγγλίας. Το κτίριο δεν είναι τυπικό δείγμα της εποχής. Το μαρμάρινο κλιμακοστάσιο, οι μεγάλοι χώροι υποδοχής, ο μεγάλος εξωτερικός κήπος με τον πυργίσκο θυμίζουν ανάλογες επαύλεις της εποχής του Νέου Φαλήρου και της Κηφισιάς.

Με τον θάνατο του Αλέξανδρου Διομήδη, το 1950, το κτίριο περνά στη διαχείριση του κοινωφελούς Ιδρύματος «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους». Η επόμενη χρήση του θα γίνει, όπως προειπώθηκε, από τη Βασιλική Χωροφυλακή. Ενα από τα πιο σημαντικά παρασκήνια της περιόδου εκείνης, ήταν οι καταγγελίες περί «βίας και νοθείας» του 1961, όταν βρέθηκαν να έχουν ψηφίσει 218 χωροφύλακες, δηλώνοντας ως κατοικία τους τη Ρηγίλλης 18.

Το 1975 το κτίριο περνά στην πιο γνωστή φάση του. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναζητεί γραφεία για να στεγαστεί η νεοσύστατη τότε Νέα Δημοκρατία. Το κεντρικό σημείο, που έδινε πρόσβαση σε πολλά ηγετικά στελέχη ακόμα και με τα πόδια, ήταν κομβικό για να νοικιαστεί τελικά από τη Νέα Δημοκρατία και να αποτελέσει μέχρι το 2011 το στρατηγείο της ελληνικής Κεντροδεξιάς.

Στις αίθουσες της Ρηγίλλης γράφτηκε το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της σημερινής κυβερνώσας παράταξης. Εκεί, στη γνωστή αίθουσα κήπου αναδείχθηκε το 1981 πρόεδρος της Ν.Δ. ο Ευάγγελος Αβέρωφ, διαδεχόμενος τον Γεώργιο Ράλλη. Εκεί εξελέγη πρόεδρος και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1984, ενώ το 1993, ο Μιλτιάδης Εβερτ κέρδισε τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

Η κομματική αυλαία για το νεοκλασικό της οδού Ρηγίλλης, έπεσε το 2011, όταν ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς αντιλήφθηκε πως το κτίριο δεν μπορούσε να καλύψει πλέον τις ανάγκες ενός σύγχρονου κόμματος. Οι πόρτες της Ρηγίλλης έκλεισαν, παρέμεινε ωστόσο σε «γαλάζια χέρια», καθώς αποτελούσε θεωρητικά της έδρα του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Το κύκνειο άσμα στην κοινή πορεία της Νέας Δημοκρατίας με τη Ρηγίλλης ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015 με πρόεδρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος επέλεξε τα ιστορικά γραφεία της Ν.Δ. για την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση.

Πλέον, το νεοκλασικό της Ρηγίλλης θα ξανανοίξει τις πόρτες του για να υποδεχθεί τουρίστες που με θέα το Λύκειο του Αριστοτέλη, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι, θα απολαύσουν μία πολυτελή διαμονή στην οικία του Αλέξανδρου Διομήδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή