Αύξηση κεφαλαίου 500 εκατ. ευρώ από την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ

Αύξηση κεφαλαίου 500 εκατ. ευρώ από την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως για την πραγματοποίηση αύξησης κεφαλαίου άναψε η διοίκηση της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ, της μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου, με χαρτοφυλάκιο αξίας της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Η αύξηση εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ, κεφάλαια με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν νέες αγορές, αλλά και η ανάπτυξη ακινήτων που ήδη βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και η διασπορά των μετοχών. Στο πλαίσιο αυτό, στις 11 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για την παροχή της σχετικής έγκρισης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόκτηση από την Invel Real Estate του μεριδίου 32,7% που διέθετε η Εθνική Τράπεζα στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, το ποσοστό που έφτασε να ελέγχει ο βασικός μέτοχος στην εισηγμένη ξεπέρασε το 98%, καθιστώντας επιτακτική την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του διοικητικού συμβουλίου, οι υφιστάμενοι μέτοχοι πλειοψηφίας δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στην αύξηση, ενώ στόχος είναι η ενίσχυση της υφιστάμενης διασποράς της εταιρείας από το 1,85% σήμερα σε τουλάχιστον 20%-25%. Αυτό σημαίνει ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της εταιρείας θα κατέχουν μετοχές σε πολύ περισσότερο ρευστοποιήσιμη εταιρεία και δύνανται να είναι σε καλύτερη θέση να διαχειριστούν την επένδυσή τους στη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία θα προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής στην αύξηση σε ένα μεγάλο εύρος διεθνών και εγχώριων επενδυτών, μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διάθεση των κεφαλαίων που θα αντληθούν, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος θα είναι καταρχάς στην απόκτηση ακινήτων που βρίσκονται εντός Ελλάδας, χωρίς να αποκλείεται εφόσον εντοπιστούν ευκαιρίες, να γίνουν κινήσεις και εκτός Ελλάδας.

Παράλληλα, η εισηγμένη «τρέχει» και ένα εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης ακινήτων και ανακατασκευών, το κόστος του οποίου, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, θεωρείται βέβαιο ότι ένα μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν, θα οδηγηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η εταιρεία δρομολογεί μία τουριστική επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με την Dimand Real Estate, στην περιοχή των Χανίων. Αντικείμενο αυτής θα είναι η ανάπτυξη ξενοδοχειακού συγκροτήματος και εξοχικών κατοικιών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται και το ενδεχόμενο της προσθήκης και ορισμένων εμπορικών χρήσεων. Αλλη μία σημαντική επενδυτική κίνηση της εταιρείας, επίσης σε συνεργασία με την Dimand Real Estate, αφορά την αξιοποίηση δύο ακινήτων που αναμένεται να αποκτήσει τις επόμενες εβδομάδες από την Τράπεζα Κύπρου. Πρόκειται για δύο όμορα εμπορικά ακίνητα που βρίσκονται στον άξονα της λεωφ. Συγγρού, επί των οποίων θα κατασκευαστεί νέο κτίριο γραφείων αντί ποσού 30 εκατ. ευρώ.

Πάντως, εφόσον υλοποιηθεί με επιτυχία και η αύξηση κεφαλαίου, η Εθνική Πανγαία θα διαθέτει πλέον μια συνολική ταμειακή ρευστότητα που θα ξεπερνάει ενδεχομένως τα 700 εκατ. ευρώ, καθώς πριν από λίγες εβδομάδες η εταιρεία εξασφάλισε και νέα κεφάλαια, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου. Το νέο δάνειο θα καλυφθεί κατά 250 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και κατά 50 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Οπως έγινε γνωστό, ποσό 237,5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού, ενώ τα υπόλοιπα 62,5 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν μέρος του επενδυτικού σχεδίου της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ. Σε σχετική της ανακοίνωση μάλιστα, η EBRD επισήμανε ότι από τα 50 εκατ. ευρώ με τα οποία θα χρηματοδοτήσει την Πανγαία, ποσό τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ θα αφορά αποκλειστικά πράσινες επενδύσεις, δηλαδή τα κεφάλαια θα αφορούν ακίνητα τα οποία θα έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα ακολουθούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας.

Ιδιωτική τοποθέτηση από ξένους θεσμικούς

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαδικασία που προτείνει η διοίκηση της Εθνικής Παγναίας ΑΕΕΑΠ για την υλοποίηση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Καταρχάς αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσω συνδυασμένης προσφοράς, αποτελούμενης από μια ιδιωτική τοποθέτηση σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, αλλά και από μια εγχώρια προσφορά σε Ελληνες θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, με έκδοση ενημερωτικού δελτίου, το οποίο θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Παράλληλα, η διοίκηση προτείνει την κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία θα διατηρήσει την απαιτούμενη ευελιξία ως προς την έκδοση νέων μετοχών, προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πιθανή μεταβλητότητα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και να μεγιστοποιήσει την προοπτική της να προσελκύσει διεθνείς και Ελληνες επενδυτές, ώστε να διαφοροποιήσει τη μετοχική της βάση. Σε περίπτωση κατάργησης των δικαιωμάτων προτίμησης, η περίοδος μεταξύ του καθορισμού της τιμής προσφοράς και του διακανονισμού και της ολοκλήρωσης της συναλλαγής θα διαρκέσει πέντε εργάσιμες ημέρες.

Επίσης, με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης, η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την τιμή προσφοράς και να ολοκληρώσει την αύξηση πιο γρήγορα, μειώνοντας τον χρόνο μεταξύ της έναρξης της προσφοράς και της ολοκλήρωσης της συναλλαγής, και κατά συνέπεια θα παρασχεθεί στην εταιρεία επιπλέον ευελιξία να αξιοποιήσει μία ευκαιρία στην αγορά, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τις ευνοϊκές συνθήκες. Η διοίκηση της Πανγαίας σημειώνει ότι υπάρχουν σχετικά προηγούμενα στη διεθνή κεφαλαιαγορά, όπου ακολουθήθηκε το συγκεκριμένο πλάνο. Πιο πρόσφατη περίπτωση είναι εκείνη της Marel, πολυεθνικής εταιρείας επεξεργασίας τροφίμων στην Ισλανδία, η οποία ολοκλήρωσε την εισαγωγή της στο Euronext του Αμστερνταμ, επιπλέον της εισαγωγής της στο Nasdaq της Ισλανδίας, χωρίς να παρασχεθούν δικαιώματα προτίμησης, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να ενισχυθεί η ρευστότητα, να προσελκυσθούν διεθνείς θεσμικοί επενδυτές και να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση και η επίτευξη δίκαιου καθορισμού της τιμής προσφοράς των μετοχών της εταιρείας.

Στην περίπτωση της Πανγαίας και αναφορικά με τον καθορισμό της τιμής προσφοράς, η τελική τιμή θα καθοριστεί αφότου ολοκληρωθούν περισσότεροι κύκλοι πρώιμων επαφών με επενδυτές, ενημέρωση των επενδυτών πριν από τη συναλλαγή, καθώς και μια διαδικασία βιβλίου προσφορών. Ανάλογα με την αντίδραση των επενδυτών και τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς κατά την έναρξη της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, η προσφορά ενδέχεται να προχωρήσει είτε με ορισμένη τιμή είτε με εύρος τιμών, εντός του οποίου εν συνεχεία θα καθορισθεί η τελική τιμή προσφοράς των μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή