Ενα εικαστικό Phenomenon στην Ανάφη που εμφανίζεται κάθε διετία

Ενα εικαστικό Phenomenon στην Ανάφη που εμφανίζεται κάθε διετία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν το έχεις πείσμα, όλα γίνονται. Οι Ιορδάνης Κερενίδης και Πιερτζόρτζιο Πέπε, δύο νέοι επιστήμονες και συλλέκτες σύγχρονης τέχνης μόνιμα εγκατεστημένοι στο Παρίσι, αποφάσισαν το 2015 να ξεκινήσουν ένα εικαστικό πρόγραμμα στο νησί της Ανάφης, το Phenomenon. Στόχος τους ήταν να ενισχύσουν την τοπική κοινότητα σε μια περίοδο όπως οι αρχές Ιουλίου κατά την οποία δεν έχει ακόμα πολλούς επισκέπτες και κυρίως να εμπλέξουν τους ντόπιους σε όλες τις δράσεις. Θα περίμενε κανείς ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των διοργανωτών θα ήταν η δύσπιστη αντιμετώπιση από τους Αναφιώτες. Η αλήθεια είναι ότι αγκάλιασαν από την αρχή την προσπάθεια, με όλη τους την καρδιά. Οι δυσκολίες ήρθαν από αλλού: δημοψηφίσματα, capital controls, φέτος εκλογές που συνέπεσαν με τα επίσημα εγκαίνια όπως και οι δύσκολες συγκοινωνίες πλοίων. Τίποτε από όλα αυτά δεν τους πτόησε.  Και η 3η διοργάνωση έγινε υποδειγματικά. Ιδού ένας μικρός απολογισμός για το τι έγινε από την 1η μέχρι και τη 14η Ιουλίου.

Οι φετινές δράσεις περιεστράφησαν γύρω από την τέχνη και την πολιτική, πάντα όμως με γνώμονα να απευθύνονται στους ίδιους τους κατοίκους: Οπως σοφά υπογραμμίζει το δίδυμο των συλλεκτών:  «Σε καιρούς κατά τους οποίους κυριαρχούν οι αυταρχικές και λαϊκιστικές ιδεολογίες και ο “άλλος” θεωρείται απειλή, η τέχνη διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Η τέχνη προσφέρει νέους τρόπους να φανταστούμε τον κόσμο και κυρίως να πορευτούμε σε αυτόν».

Ενα εικαστικό Phenomenon στην Ανάφη που εμφανίζεται κάθε διετία-1

Ι. Κερενίδης και Π. Πέπε στο φετινό πρόγραμμα της Ανάφης.

Δέκα καλλιτέχνες (ανάμεσα στους οποίους η Ελληνίδα  Πάκυ Βλασσοπούλου και ο Κύπριος Στέλιος Καλλινίκου) παρουσίασαν τη δουλειά τους και έκαναν ο καθένας και από ένα έργο in situ. Η κεντρική έκθεση έγινε όπως πάντα στο σχολείο, ενώ παράλληλες δράσεις –παρουσιάσεις, βιντεοπροβολές, περφόρμανς– πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Φετινή τιμώμενη, η ποιήτρια Αϊλίν Μάιλς, μια θρυλική μορφή του κινήματος LGBT, που ήρθε από την Αμερική στη μακρινή Ανάφη. Aπήγγειλε μία σειρά ποιημάτων της που μεταφράστηκαν στα ελληνικά από Ελληνες ποιητές με την ευκαιρία της συμμετοχής της στο Phenomenon, ανάμεσα στα οποία και ένα με τίτλο «Ελλάδα», γραμμένο σχεδόν πριν (από) 40 χρόνια.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν η προβολή του βίντεο «Far from God» (Μακριά από τον Θεό) με εικόνες των Αναφιωτών από το παρελθόν, της ανθρωπολόγου Μάργκαρετ Κένα στην κάτω πλατεία της Ανάφης. Πριν από δεκαετίες η Αυστραλή είχε ανακαλύψει τυχαία ένα φωτογραφικό αρχείο με πορτρέτα πολιτικών εξορίστων στον τόπο αυτό. Το εύρημα άλλαξε τον ρου της καριέρας της και οι ντόπιοι θεωρούν την επιστήμονα, δικό τους άνθρωπο. Ολοι οι ντόπιοι έδωσαν το «παρών» και θυμήθηκαν τα παλιά.

Μία από τις δράσεις που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν πως έγινε ένα εργαστήρι ακουαρέλας από τον καλλιτέχνη David Horvitz στην πιο χίπικη παραλία του νησιού, τον Ρούκουνα. Οχι μόνον είχε συμμετοχή από τους λουόμενους αλλά τα έργα εκτέθηκαν και ύστερα ταχυδρομήθηκαν στις 74 οικογένειες που ζουν στο νησί και τον χειμώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή