Κώστας Μπακογιάννης στην «Κ»: Αλλαγές στην Αθήνα από την πρώτη μέρα

Κώστας Μπακογιάννης στην «Κ»: Αλλαγές στην Αθήνα από την πρώτη μέρα

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντα του δημάρχου Αθηναίων, ο Κώστας Μπακογιάννης μιλά στην «Κ» για το πώς σχεδιάζει την επόμενη μέρα της πρωτεύουσας: Από την «πρότυπη γειτονιά» στα Εξάρχεια, καταπολεμώντας τη βία και την ανομία σε μία από τις ωραιότερες γειτονιές της Αθήνας, μέχρι τις παρεμβάσεις σε ολόκληρο τον αστικό ιστό. Δηλώνοντας έτοιμος «για τα αυτονόητα» δεσμεύεται, πως «κάθε μέρα» οι Αθηναίοι θα βλέπουν «μία μικρή αλλαγή».

– Κύριε δήμαρχε, μέσα στην εβδομάδα είχατε συνάντηση εργασίας με μέλη του υπουργικού συμβουλίου για μία σειρά θεμάτων που αφορούν την Αθήνα.  Μεταξύ άλλων, μιλήσατε για την εφαρμογή του μοντέλου της «πρότυπης γειτονιάς» στην περιοχή των Εξαρχείων. 

 – Αναλαμβάνουμε επίσημα καθήκοντα 1η του Σεπτέμβρη και δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε μέρα.  Η συνάντηση  με  τους συναρμόδιους υπουργούς  ήταν πολύ χρήσιμη. Στόχος μας είναι  η  καθιέρωση της συνεργασίας,  ώστε να δίνονται άμεσα λύσεις όπου χρειάζονται συνέργειες δήμου  – κυβέρνησης.  Από  τη θεσμοθέτηση  ενιαίου  συντονιστικού  κέντρου  για την ασφάλεια,  με τη συνεργασία της ελληνικής και της δημοτικής αστυνομίας  και  το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων ακινήτων, μέχρι  την  αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ, την παροχή κινήτρων  για την επιχειρηματικότητα  στην  πόλη  και τη στρατηγική ανάδειξης  του  πλούσιου πολιτιστικού  μας  κεφαλαίου.  Και για τις 129 γειτονιές της Αθήνας. Γι’ αυτό και σχεδιάσαμε προεκλογικά την πρότυπη γειτονιά. Με άλλα λόγια, ποιες υποδομές και ποιες υπηρεσίες οφείλει να προσφέρει ο δήμος,  βάσει προγραμματισμού, για  μια πόλη φιλική η οποία σέβεται τον κάτοικο, τον επαγγελματία, τον επισκέπτη. Σε αυτό το πλαίσιο  συζητήσαμε και για τα Εξάρχεια  και παρουσιάσαμε  το  σχέδιό μας για  να  γίνουν  πρότυπη γειτονιά. Αφετηρία μας είναι η παραδοχή ότι το «πρέπει να» τελείωσε. Ηρθε η ώρα του «πάμε να». Μαζί με τους  απελπισμένους  κατοίκους της περιοχής που σήμερα κρατούνται σε ομηρία,  εργαζόμαστε  για  μια αληθινά ανοιχτή γειτονιά.

 – Μπορείτε να μας αναλύσετε περί τίνος πρόκειται και ποιο είναι τελικά το σχέδιό σας για τα Εξάρχεια;

– Προχωράμε  από κάτω προς τα πάνω, με έναν βιώσιμο σχεδιασμό για την αναζωογόνηση των Εξαρχείων.  Αμεσα  δίνουμε  έμφαση στην  καθημερινότητα.  Την καθαριότητα, το anti-graffiti, την αποκατάσταση του δημοτικού φωτισμού, των φθορών στον δημόσιο χώρο και το πράσινο. Βραχυπρόθεσμα,  μικρής κλίμακας έργα σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια και περισσότερο πράσινο, όπως για παράδειγμα στη Νοταρά και στη  Θεμιστοκλέους,  επέκταση του προγράμματος των «ανοιχτών σχολείων» και στα τέσσερα  που υπάρχουν στην  περιοχή  και πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων. Μεσοπρόθεσμα, παρεμβάσεις στον λόφο του  Στρέφη, με την αποκατάσταση  της λειτουργίας της  παιδικής χαράς, των αθλητικών εγκαταστάσεων, του αναψυκτηρίου, του αμφιθεάτρου, του ηλεκτροφωτισμού, των μονοπατιών και δίνοντας έμφαση στα όμβρια, στην άρδευση και στην πυροπροστασία. Ταυτόχρονα, εξετάζουμε τη σύνδεση του Αρχαιολογικού Μουσείου με τον  λόφο, μέσω πράσινων διαδρομών στην Τοσίτσα και στη  Στουρνάρη  και τμήματος της  Ζωσιμάδων, με  διαπλάτυνση των πεζοδρομιών, νέες φυτεύσεις και νέο αστικό εξοπλισμό. Επίσης,  στόχος μας είναι να παραδώσουμε  επιτέλους  στους  Αθηναίους  τους θεσμοθετημένους πεζοδρόμους της Κουντουριώτη και τμημάτων της Βαλτετσίου. Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε κίνητρα εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων στα Εξάρχεια, μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να ενισχυθεί και να εμπλουτιστεί το τοπικό οικονομικό οικοσύστημα, ειδικά σε τομείς της δημιουργικής βιομηχανίας, του τουρισμού, των εκδόσεων, των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Μακροπρόθεσμα, μεγάλης σημασίας είναι το μετρό στα Εξάρχεια, όπως προβλέπεται στη Γραμμή 4, η οποία προχωράει. Αλλά η μεγαλύτερη, πραγματικά ζωοποιός, παρέμβαση είναι η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και η συνένωσή του με το Πολυτεχνείο και το  Ακροπόλ. Είναι το λεγόμενο Μεσογειακό Λούβρο που μπορεί να  αλλάξει τη μοίρα της Αθήνας.  Εννοείται πως χρειαζόμαστε  τη  βοήθεια της κυβέρνησης για την υλοποίηση του σχεδίου μας και χαίρομαι που κάναμε μια πολύ θετική αρχή.

 – Τα όσα περιγράψατε παραπάνω πώς μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της παραβατικότητας σε μία περιοχή που έχει χαρακτηριστεί «άβατο»; Φοβάστε ότι αν «πειράξετε» τις ισορροπίες θα υπάρξουν αντιδράσεις από  αντιεξουσιαστές; 

– Ο  δήμαρχος δεν είναι σερίφης.  Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι: Το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό ή ιδεολογικό.  Μόνο άλλοθι κατασκευάζεις όταν το μετατρέπεις σε τέτοιο.  Στα Εξάρχεια, εκτός από τη βία που γνωρίζουμε, μεταξύ των άλλων, γίνεται οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών και ανθρώπων,  ενώ  υπάρχει αυξημένος αριθμός σεξιστικών και ομοφοβικών επιθέσεων. Οι κάτοικοι έχουν φτάσει σε απόγνωση.  Διαμαρτύρονται.  Γι’ αυτό και απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μας με ταχύτητα και επιτυχία είναι η ασφάλεια. Ας μην ξεχνάμε  όμως  πως  τα Εξάρχεια είναι μία από τις πιο ωραίες γειτονιές της Αθήνας.  Προχωράμε, με απόλυτο σεβασμό στην  ιστορία, στην  ταυτότητα και στην κουλτούρα της περιοχής και στο δικαίωμα  της  ελευθερίας της έκφρασης  και  της δημιουργικής αμφισβήτησης, αλλά και με σεβασμό στο δικαίωμα  των κατοίκων και των επισκεπτών  να ζουν  απελευθερωμένοι  από τον φόβο.

 – Μιλάτε διαρκώς για την «καθημερινότητα των πολιτών». Ποια είναι τα πρώτα βασικά σχέδιά σας για την αναβάθμιση της καθημερινότητας και με ποια σειρά τα ιεραρχείτε; 

 – Οι προτεραιότητες του δήμου οφείλουν να ταυτίζονται με αυτές των δημοτών. Αυτό θα ήταν προφανές αν εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι δεν αισθάνονταν σήμερα αόρατοι και ξεχασμένοι.  Το στοίχημα και η δέσμευση είναι ο πολιτισμός της καθημερινότητας. Η καθαριότητα, το φως, το πράσινο.  Τα αυτονόητα μας  λείπουν.  Πρώτη  του Σεπτέμβρη, λοιπόν, θα ξεκινήσω όχι από το γραφείο δημάρχου στην Κοτζιά, αλλά από τη Διεύθυνση  Καθαριότητας  στην Ιερά Οδό,  τη Διεύθυνση  Ηλεκτρολογικού  για τον φωτισμό στο  Μετς  και τη Διεύθυνση  Πρασίνου  στο Γουδί.  Ταυτόχρονα, θέτουμε σε άμεση  προτεραιότητα αστικές παρεμβάσεις που αγγίζουν την πραγματική ζωή, με τη  συντήρηση  και  τον  εμπλουτισμό του αστικού εξοπλισμού,  τη  σταδιακή αποκατάσταση πεζοδρομίων και αντίστοιχες  αποκαταστάσεις  του οδοστρώματος και στις επτά δημοτικές κοινότητες.

 – Οι αλλαγές που σχεδιάζετε πότε θα γίνουν ορατές στους πολίτες της Αθήνας;

 – Αλίμονο αν σας πω οποιαδήποτε στιγμή στα επόμενα τέσσερα χρόνια πως είμαι ικανοποιημένος. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.  Αλλωστε, δεν έχω αυταπάτες, είμαστε έτοιμοι για  το  τι μας περιμένει. Θέλει δουλειά, θέλει λάντζα, θέλει κόπο και θέλει χρόνο. Δεν υπάρχουν μάγοι, δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Εχουμε, όμως, ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, με χρονοδιαγράμματα.  Από την πρώτη μέρα και κάθε μέρα, θα βλέπετε μια μικρή αλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή